Demersul inițiat de Bursa de Valori București pentru constituirea unei contrapărți centrale românești, înțeles de reprezentanții pieței de capital ca foarte important pentru dezvoltarea acesteia și creșterea lichidității, este înțeles ca fiind foarte important și de către autorități. Planul Național de adoptare a monedei euro menționează importanța existenței unui astfel de CCP pentru existența unei piețe a instrumentelor derivate.
Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Bursei de Valori București a aprobat, la sfârșitul lunii trecute, proiectul de înființare a unei contrapărți centrale locale, alocând în același timp 10 milioane de euro ca aport la capitalul social al entității care ar urma să compenseze tranzacțiile efectuate în regim bursier. În cadrul AGA, directorul general al BVB, Adrian Tănase, i-a asigurat pe acționari că demersurile instituției în vederea acestui obiectiv vor avea sprijin din partea autorităților, menționând expres Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Banca Națională a României.
O confirmare că instituțiile statului au în vedere utilitatea pentru adâncimea pieței financiare a contrapărții centrale o avem chiar din Planul Național de adoptare a euro, obținut de Profit.ro. Documentul, însușit de Comisia Națională de adoptare a euro ce îi are drept co-președinți pe premierul Viorica Dăncilă și președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop și ca vicepreședinți pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu și vicepremierul Viorel Ștefan, face trimitere directă la noua entitate - „Proiectul legislativ privind funcționarea fondurilor de investiții alternative clarifică mecanismele de funcționare ale acestora și deschide posibilitatea apariției unor noi tipuri de fonduri”.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să discute cu BNR o eventuală modificare a formulei de calcul al indicelui ROBOR. Vâlcov: "Sper să obținem o schimbare radicală a modului de calcul ROBOR sau chiar eliminarea acestuia"Proiectul prezentat în AGA de directorul BVB Tănase vizează operațiuni de compensare care să permită pe bursa românească vânzări în lipsă și achiziții în marjă. În prezent, împrumutul de acțiuni este posibil din punct de vedere tehnic, dar jucătorii nu sunt dispuși să-și asume riscul de contraparte. Înființarea contrapărții centrale este așadar o condiție necesară pentru crearea unei pieței lichide a derivatelor care să potențeze inclusiv activitatea de tranzacționare pe piața spot. Tănase mizează pe o dublare a rulajelor de la BVB în următorii 10 ani, care să fie generată inclusiv de contrapartea centrală.
Existența acestei probleme a lichidității este menționată și în Planul Național de adoptare a monedei euro. „Piața bursieră din România are o capitalizare redusă raportată la PIB prin comparație cu alte piețe europene sau din vecinătate, precum și o lichiditate scăzută”, spune documentul citat, care punctează și contribuția mică a bursei la finanțarea economiei.
Demersul de creare a unei contrapărți centrale locale, după mai mulți ani fără pași concreți într-un proiect de contraparte regională, a fost inițiat la o AGA de anul trecut, când acționarii BVB au aprobat alocarea de principiu a sumei de 7 milioane de euro pentru o astfel de instituție, la propunerea SIF Transilvania (SIF3) și a Asociației Brokerilor. „A fost un vot de foame”, declara atunci pentru Profit.ro un senior broker, insistând asupra faptului că în special casele de brokeraj înțeleg că nu pot obține profit din activitatea de bază la actualele volume de pe piața de capital locală.
CITEȘTE ȘI OFICIAL Pe bursele românești de profil vor fi tranzacționate aproape exclusiv gaze importate din Rusia de la Gazprom, după ce Guvernul s-a bătut să-i oblige pe producătorii interni să vândă pe aceste bursePentru prima dată, reprezentanții pieței bursiere au un calendar clar despre dezvoltarea pieței de derivate, prezentat de Tănase odată cu proiectul de contraparte centrală și care ar urma să devină profitabil încă din al 2-lea an de activitate urmare a colaborări cu OPCOM pentru care noua entitate ar urma, de asemenea, să compenseze tranzacții din piața de energie, în special pe segmentul contractelor forward bilaterale cu negociere continuă.
Existența unei piețe a derivatelor – și implicit a contrapărții centrale – este înțeleasă ca fiind importantă de către autorități pentru majorarea relevanței pieței de capital locale, cu efecte favorabile pentru finanțarea economiei. „În vederea îmbunătățirii accesului la finanțare pentru companiile locale, este necesară dezvoltarea bursei, atât prin prisma creșterii capitalizării și lichidității bursei cât și prin prisma diversificării gamei de produse tranzacționate”, spune Planul Național de adoptare a monedei euro.