Administratorul judiciar al insolvenței de la Harinvest așteaptă plata sumei de aproape 20 milioane lei în termenul legal înainte de a trimite somația. Investitorii păgubiți de frauda făcută de casa de brokeraj acum 5 ani așteaptă banii și sunt nemulțumiți de împotmolirea dosarului penal. „Vor să-i scoată nevinovați”, spune unul dintre ei.
Investitorii de portofoliu păgubiți în anul 2013 în cazul fraudei de la casa de brokeraj vâlceană Harinvest sunt mai aproape decât niciodată de recuperarea a celei mai mari părți a pagubei din fraudă. Masa credală ar urma să primească suma de 19,71 milioane lei de la BCR, după anularea de către instanță a tranzacțiilor finale prin care activele păgubiților au fost vândute abuziv de la desk-ul Harinvest pentru închiderea unor poziții din piața certificatelor în raport cu instituția de credit care, la data fraudei făcute de casa de brokeraj, era pe primul loc în sistemul bancar românesc.
După hotărârea definitivă a Curții de Apel Pitești din noiembrie 2018, aceeași instanță a respins cererea de lămurire solicitată de BCR, o cale de atac excepțională încercată de bancă. Ieri unul dintre păgubiți aflase de la adminstratorul judiciar că acesta va aștepta termenul legal, urmând ca apoi, în cazul neachitării dispuse în justiție, să facă somația de plată.
"Firma Harinvest și-a fraudat clienții, iar apoi a intrat în insolvență. Lichidatorul judiciar al Harinvest a formulat o solicitare complet nejustificată, de a obliga contrapartida tranzacțiilor ascunse și ilegale ale Harinvest să plătească cuantumul operațiunilor fraudulente ale companiei. BCR a operat ca o contrapartidă și un marketmaker dator să asigure lichiditate pe instrumente ale pieței de capital. Nu există niciun motiv legal sau de orice altă natură care ar urma să justifice decizia ca BCR să acopere frauda operată exclusiv de Harinvest. Nu putem fi de acord cu această decizie și vom utiliza toate căile legale împotriva deciziei", era poziția băncii, transmisă Profit.ro în noiembrie anul trecut, după hotărârea instanței din Pitești.
CITEȘTE ȘI BERD pregătește investiții de 350 milioane euro pe piața obligațiunilor corporative din RomâniaInvestitorii au un optimism moderat și așteaptă și sentința în procesul similar îndreoptat contra BRK Financial, alt emitent de produse structurate care a fost contraparte cu Harinvest și a căror poziții au fost onorate, de asemenea, cu bani rezultați din devalizarea conturilor clienților casei de brokeraj vâlcene.
Păgubiții acuă că procurorii „au stat degeaba” 5 ani
Aurel Marinescu, în vârstă de 77 de ani, căruia de la desk-ul Harinvest i s-au furat 1 milion de acțiuni Fondul Proprietatea (FP) în vara anului 2013, este nemulțumit că ancheta penală nu înaintează. „Văd că doamna asta stă degeaba și nu face nimic”, spune el despre procurorul de caz. „Niciun semn de viață.” Își amintește că în urmă cu aproape 5 ani, în februarie 2014, când a depus plângerea, promisiunea a fost că în noiembrie 2014 rechizitoriul va fi trimis către instanță. Nu s-a întâmplat nici până acum. „Vor să-i scoată pe ăștia nevinovați”, a declarat Marinescu.
Principalul suspect a fost traderul Maria Voinea, cea care „a dat în butoane” la înstrăinarea activelor, însă suspiciunile păgubiților s-au îndreptat și împotriva administratorilor, Veronel Lungu, Ion Antonescu și Dumitru Crăciunescu, ultimul între timp decedat.
La contrapartea BCR, la desk a fost traderul Dan Deak, însă într-un proces câștigat cu banca ca și în declarațiile către procurori acesta s-a apărat invocând o culpă instituțională a BCR. Rezultatul anchetei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din anul 2014, la baza căruia a stat și o sesizare către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), menționează și alte persoane din cadrul BCR atât de la divizia de brokeraj, cât și de la departamentul Vânzări, soluții, retail.
Ce s-a întâmplat în 2013
În zilele de 14-15 noiembrie 2013, clienților SSIF Harinvest le-au dispărut din conturi acțiuni și cash în valoare de aproape 20 milioane de lei. O "gaură neagră" născută pe piața produselor structurate și purtată timp de un an de zile prin rostogolirea pierderilor între casa de brokeraj vâlceană și formatorii de piață pentru respectivele instrumente financiare, BCR și BRK.
Dacă în primăvară pierderile erau de numai 2 milioane lei și mai puteau fi acoperite din deținerile Harinvest, acestea s-au înzecit către toamnă pe măsură ce pozițiile luate pe derivate în piețele internaționale au evoluat în sens contrar. Situația a devenit între timp atât de disperată, încât în luna septembrie între Harinvest și contul house al BCR erau derulate operațiuni succesive cu acțiuni furate de casa de brokeraj vâlceană din portofoliile clienților, pentru a simula că există încă există cash pe bilanțul entității pierzătoare.
CITEȘTE ȘI „Trecerea morții” pe bursa românească. Un semnal tehnic solid sugerează că scăderile acțiunilor s-ar putea reluaNeregulile au fost sesizate de Bursa de Valori București, iar la începutul lunii noiembrie supraveghetorul pieței a dispus retragerea dreptului de a realiza operațiuni pe bursă. Dacă lucrurile ar fi fost oprite la acest moment, pierderea ar fi fost pe bilanțul BCR, ca sume nerecuperate de la Harinvest, iar conturile clienților ar fi rămas în cea mai mare parte neafectate.
Ulterior, însă, în zilele de 14-15 noiembrie, supraveghetorul pieței a ridicat parțial interdicția, iar de la desk-ul Harinvest traderul Maria Voinea a realizat vânzări fără autorizare ale acțiunilor clienților prin operațiuni de tip sell-out, iar banii au plecat către achitarea obligațiilor de plată către BCR, închideri de poziții pierzătoare pe piața produselor structurate, transformând cazul Harinvest într-unul cu aproximativ 100 de victime și cel mai mare scandal al pieței de capital românești.
Fondul de compensare al investitorilor, unul dintre beneficiarii
Instanța a decis acum anularea tranzacțiilor fără autorizare și a dispus întoarcerea banilor de la BCR către masa credală de la Harinvest, o reparație suplimentară pentru investitorii de portofoliu care până acum obținuseră doar reparații în limita a 20.000 de euro din partea Fondului de Compensare, accesat acum aproape 3 ani.
Decizia este una pozitivă și pentru Fondul de Compensare, entitate care va trece printr-un proces de reașezare pe baze noi în baza unei legislații care a trecut deja de Senat și care are ca inspirație inclusiv cazul Harinvest. Fondul ar urma să recupereze cele aproximativ 4 milioane lei plătite în 2015 de la Harinvest.
Asociația Brokerilor a salutat, de altfel, la sfârșitul anului trecut, decizia Curții de Apel Pitești ca având un efect benefic pentru piața de capital și fiind în măsură să dea încredere investitorilor, dincolo de reumplerea, de asemenea, importantă, a „cuferelor” Fondului de Compensare. Decizia dovedește că societățile de servicii financiare sunt supuse unor mecanisme solide de reglementare și supraveghere, iar operatorul de piață BVB și Depozitarul Central permit trasabilitatea tuturor operațiunilor și identificarea părților vinovate în cazul unor incidente, spunea atunci Asociația Brokerilor.