Producătorul de ape minerale Perla Covasnei, controlat de omul de afaceri Valerii Moraru, proprietar al clubului de fotbal Rapid București, intrat în insolvență spre finalul anului trecut, cum a anunțat atunci Profit.ro, trebuie să achite 6,6 milioane lei către peste 20 de creditori, jumătate din sumă trebuind să fie direcționată către BRD, pentru credite contractate de la această bancă.
Alte aproape 2 milioane de lei trebuie achitate Fiscului, conform tabelului preliminar de creanțe.
Compania a intrat în insolvență la cererea BRD, a unui dezvoltator imobiliar, acționar minoritar și la Azuga Waters, o altă companie din portofoliul familiei Moraru, și a unei firme de consultanță.
Conform termene.ro, compania a avut în 2016 afaceri de 18,2 milioane lei, o pierdere de 168.513 lei și datorii totale de 6,1 milioane lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV THR Marea Neagră, deținută de SIF Transilvania, continuă vânzările: pune pe piață un teren cât CișmigiulRecent, Profit.ro a relatat că Asociația Investitorilor pe Piața de Capital a trimis Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) un act în care reclamă „abateri grave și repetate” ale producătorului de ape minerale, susținând că firma ar remite raportări întârziate și contradictorii către Bursa București, unde este listată, ce pot induce în eroare investitorii.
Contactată atunci de Profit.ro, Violeta Moraru, președintele Consiliului de Administrație de la Perla Covasnei, a declarat că raportările pe bursă au fost realizate de îndată ce ASF a făcut solicitări în acest sens. Aceasta sugerează că supraveghetorul pieței a mai fost notificat de acționari cu privire la întârzirea de către emitent a unor informări către piață.
Fără linie de producție
O altă nemulțumire a investitorilor de portofoliu o reprezintă faptul că Perla Covasnei și-a mutat activitatea de producție pe firma acționarului majoritar, ceea ce ar fi contrar prevederilor dispuse prin bugetul de venituri și cheltuieli votat de acționari în AGA de bilanț. Astfel, conform acestuia, compania ar fi trebuit să înregistreze în 2017 o cifră de afaceri de 9 milioane lei și un profit net de aproximativ 650.000 de lei. Anterior, la 15 martie, investitorii au fost informați, printr-un raport curent publicat pe portalul Bursei de Valori București, că ambele linii de producție deținute au fost închiriate către Roua Development.
Tabloul arată cu totul diferit acum față de ce știau acționarii minoritari în primăvară. În raportarea la semestrul I, publicată pe 22 septembrie, emitentul informează că linia de producție au fost vândute către acționarii majoritari, familia Moraru și Roua Development, iar societatea nu mai are producție vândută. Singurele venituri sunt din chirii, în valoare de aproape 249.000 de lei. Reclamanții menționează și prezumtive inadvertențe în bilanț în ceea ce privește activele între diversele perioade de raportare.
Bugetul de venituri și cheltuieli avea în vedere obținerea unor finanțări care ulterior nu s-a materializat, explică Violeta Moraru. Fără sumele de bani pe care se conta înainte de AGA de bilanț, Perla Covasnei nu a fost în măsură să susțină activitatea care să genereze veniturile bugetate pe care acționarii le-au aprobat în primăvară.
Amenzi și penalități mai mari decât veniturile
Reclamanții au mai arătat că societatea are o pierdere semestrială de 2,2 milioane lei, iar până la 30 iunie plătise amenzi și penalități în valoare de 307.000 de lei, mai mari decât toate vânzările și chiriile.
Perla Covasnei este listată pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO al Bursei de Valori București, având o capitalizare de aproximativ 1 milion de lei.