De la revenirea la tranzacționare la BVB după suspendarea acțiunilor în 2015, acțiunile Dafora au crescut de aproape 3 ori. În 7 ședințe de tranzacționare consecutive au fost aprecieri cu 2 cifre, aproape de limita de creștere de 15% admisă de sistemul Bursei. Cazul seamănă mult cu cel al Oltchim, altă societate în reorganizare, cu datorii mai mari decât activele și ale cărei titluri au avut aprecieri furibunde la reintrarea la tranzacționare, mișcare, însă, amendată ulterior de piață printr-o scădere ce a anulat integral câștigul inițial.
Deși a cumulat în 7 ședințe tranzacții mai mici decât prețul unei limuzine, echivalentul a 30.000 de euro, acțiunea Dafora Mediaș (DAFR) a fost performera de la Bursa de Valori București de la cumpăna acestor luni, fiind vorba de o revenire în forță a unei companii suspendate de la tranzacționare acum 2 ani, când își solicita insolvența.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Față de ultima valoare de tranzacționare de 0,0071 lei/acțiune din 2015, titlurile companiei care furnizează servicii conexe industriei de extracție de gaze naturale au crescut cu 184,51%, până la prețul de 0,0202 lei/acțiune de la închiderea ședinței de tranzacționare de ieri.
CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Emisiune de obligațiuni în euro listată la BVB. International Investment Bank, cu sediul la Moscova, a atras în ultimii 3 ani echivalentul a 215 milioane euroDafora a revenit la tranzacționare pe 25 septembrie în contextul în care Curtea de Apel Alba Iulia a respins contestarea planului de reorganizare aprobat inițial de Tribunalul Sibiu.
Mișcarea de recuperare consistentă a dus capitalizarea bursieră a băncii la 20,24 milioane lei (4,42 milioane euro). Este valoarea de piață a unei companii care, conform bilanțului semestrial consolidat, are datorii de 369,88 milioane lei, de peste 4 ori mai mari decât activele de 91,55 milioane lei.
Poveste cu o curbă speculativă la Oltchim
Nu este primul caz în care o societate ce încă are capitaluri negative („negative equity”) este protagonista unor creșteri bursiere furibunde. În urmă cu 2 ani, Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) revenea la tranzacționare, de asemenea, după o lungă perioadă de suspendare de la tranzacționare, în contextul unui proces de insolvență.
În 5 ședințe la BVB, titlurile Oltchim au avut aprecieri în limita plafonului de 15% admisă pentru o zi de tranzacționare de sistemul operatorului de piață. Prețul acțiunii s-a dublat, ajungând la un maxim în zona de 0,7300 lei/acțiune, față de reperul de 0,3000 lei/acțiune la care se regăsea înaintea suspendării.
Conform informațiilor obținute de Profit.ro în acea perioadă, în spatele escaladării cotațiilor era un grup de investitori din Oradea care concentrau un număr important de acțiuni Oltchim și care au accelerat această spirală știind că nu vor avea vânzători, în principal din partea acționarului principal, statul român. Același grup, mai realizase o astfel de speculație cu acțiunile combinatului petrochimic Amonil Slobozia (AMO), la sfârșitul anului 2006.
Post-factum, mișcarea de atunci apare ca pur speculativă, prețurile acțiunilor depășind în aceșteptări ameliorarea performanțelor Oltchim. Așa cum se vede pe graficul atașat, creșterea a fost anulată integral de un val de vânzări la sfârșitul anului 2015. Chiar și acum, cotația de 0,4180 lei/acțiune, de închiderea ședinței de tranzacționare de ieri a titlurilor combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea este cu 42% sub vârful curbei speculative de la reintrarea la tranzacționare.