Raluca Țintoiu, fost CEO al NN Pensii România, în prezent ocupanta unei poziții în cadrul companiei mamă, NN Group, a contestat în instanță decizia Autorității de Supraveghere Financiară de a o amenda cu 100.000 de lei și retragerea autorizării pentru poziția de director al administratorului de fond de pensii, potrivit surselor Profit.ro. Anterior, o contestație depusă de Țintoiu la ASF fusese respinsă.
În primă fază, arată sursele Profit.ro, și cererea formulată către instanță a fost respinsă, însă Raluca Țintoiu și-a continuat demersurile.
Contactat de Profit.ro, fostul CEO al NN Pensii a refuzat să comenteze informația, motivând că este o chestiune personală.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La rândul său, ASF a negat, pe căi oficiale, că ar fi fost notificat în legătură cu un eventual proces pe această speță.
Reprezentanții companiei NN au arătat, pentru Hotnews, că “demersul Ralucăi Țintoiu de a contesta decizia ASF este unul individual și presupune exercitarea opțiunilor legale disponibile”.
Pe de altă parte, surse apropiate companiei olandeze au arătat, pentru Profit.ro, că Țintoiu s-a adresat instanțelor de judecată în chestiunea sancțiunii primite de la ASF și că acțiunea sa ar fi fost respinsă, într-o primă fază. În același timp, susțin sursele Profit.ro, fostul CEO al NN Pensii ar fi continuat procedurile.
În aceeși ordine de idei, surse din interiorul ASF au afirmat că “se știe” despre plângerea Ralucăi Țintoiu și că situația este gestionată de “colegii de la juridic”.
Amendați pentru “argumente înșelătoare” confirmate ulterior chiar de către autoritățile statului
Ralucăi Țintoiu, fost director general al NN Pensii, i s-a retras autorizația și a fost amendată cu 100.000 lei, pe 13 aprilie 2017, după o decizie-fulger, luată de consiliul ASF în doar câteva ore. Raluca Țintoiu era Chief Executive Officer la NN Pensii din septembrie 2013.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BNR a aprobat regulamentul care adecvează dobânzile IFN. Mai multe instituții nebancare vor intra sub supravegherea băncii centraleLa acel moment, în ciuda insistențelor jurnaliștilor, ASF, reprezentată public de vicepreședintele Ion Giurescu, a subliniat că nu au existat discuții și nu se pune problema unor intervenții prin lege asupra sistemul de pensii private obligatorii.
Anterior amenzii primite de către NN, și alți reprezentanți ai mediului privat, printre care Radu Crăciun, CEO al BCR Pensii, au lăsat de înțeles că este posibilă o intervenție a statului asupra pilonului II.
Ulterior, așa cum Profit.ro a arătat în premieră, au avut loc discuții concrete privind “reformarea” pilonului II. S-au luat în calcul mai multe variante, printre care reducerea contribuției sau introducerea posibilității ca oamenii să opteze între fondurile de la Pilonul II și pensia de stat (Pilonul I).
Această din urmă variantă fusese pusă pe tapet, chiar la numire, de către ministrul finanțelor Ionuț Mișa și negată la acea vreme de către președintele PSD, Liviu Dragnea.
Cel mai recent, premierul Mihai Tudose a afirmat public că, cel mai probabil, Pilonul II va deveni opțional.
NN Pensii este cel mai mare fond de pensii private obligatorii din România, cu active totale de 12,09 miliarde lei (2,68 miliarde euro), conform ultimei raportări către ASF, la nivelul lunii februarie.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Blocaj în piața asigurărilor: firmele nu mai pot schimba prețurile RCAFondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active în valoare de aproximativ 36,1 miliarde de lei, la 31 mai 2017, în creștere cu 34,14% față de nivelul de la 31 mai 2016, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Fondurile de pensii private obligatorii aveau 6,904 milioane de participanți. Conform datelor ASF, de la începutul colectării în sistem, au fost virate contribuții pentru 6,761 milioane participanți. În luna martie, au fost virate contribuții pentru 4,087 milioane participanți, iar pentru 2,797 milioane nu au fost virate contribuții. De asemenea, datele ASF arată că există 130.251 de participanți fără contribuții.
Pe Pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN și Vital.