Al doilea trimestru al anului a fost influențat de perioada prelungită de vreme nefavorabilă lucrărilor de construcții, ceea ce a generat o plafonare a cantităților cerute și chiar scăderi la nivelul pieței de zidării, după un prim trimestru cu o cerere galopantă, care a determinat vânzări record în piața de blocuri ceramice, arată producătorul de cărămidă Cemacon, controlat de retailerul Dedeman.
Compania raportează însă pentru primul semestru 22,08 milioane lei ca profit operațional (EBITDA), 13,85 milioane lei ca profit net și 73,71 milioane lei ca cifră de afaceri netă, cu 34% mai mult decât în S1 2018.
În luna mai, fondatorii Dedeman, retailerul din Moldova, frații Dragoș și Adrian Pavăl, au ajuns să concentreze 87,46% din acțiunile producătorului de cărămidă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După ce anul trecut au devenit acționari majoritari la Cemacon Zalău (CEON) printr-o ofertă publică de preluare, fondatorii Dedeman își majorează acum participația prin achiziția unui pachet major pentru care a plătit 49,71 milioane lei (10,44 milioane euro). Frații Dragoș și Adrian Pavăl au ajuns să concentreze, prin companiile Dedeman și PIF Industrial, nu mai puțin de 87,46% din titlurile producătorului de materiale de construcții.
Printr-un transfer de tip deal din ultima zi de tranzacționare a săptămânii trecute, Dedeman a cumpărat 157,81 milioane acțiuni Cemacon, reprezentând 31,21% din capitalul social. Efectuat la prețul de 0,3150 lei/acțiune, cu 3,67% peste referință, ceea ce a ridicat valoarea acestuia la 49,71 milioane lei (10,44 milioane euro).
Vânzătorul a fost fondul Business Capital For Romania-Opportunity Fund Cooperatief, înregistrat în Olanda, în acționariatul căruia se află CEFS, entitate aparținând omului de afaceri Florin Pogonaru, și grupul bancar austriac Erste. Acțiunile au fost dobândite de fond în urma unei conversii a unei creanțe de 12 milioane de euro a BCR în raport cu producătorul de materiale de construcții. Operațiunea a fost unul dintre cazurile de conversii de datorie în equity foarte contestate, unul din cazurile date ca exemplu de reducere artificială a profitului băncilor.
CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași, vânzări trimestriale cu 10% mai mari, profit net în stagnareFondatorii Dedeman au o prezență tot mai relevantă pe bursă. În luna decembrie a anului trecut, Pavăl Holding, a cumpărat 165,33 milioane acțiuni Alro Slatina (ALR), reprezentând 23,16% din capitalul social al producătorului de aluminiu. Efectuat la prețul de 3,00 lei/acțiune al plasamentului privat, schimbul s-a ridicat la 495,99 milioane lei (106,44 milioane euro), reprezentând peste 2 treimi din operațiunea de piață prin care prin care companiile Vimetco și Conef, cu care miliardarul rus Vitali Matchitski controlează Alro, au vândut 33,7% din titluri.
Fondatorii Dedeman au fost activi pe bursa românească, unde în 2018 au dobândit 7,4% din acțiunile transportatorului de țiței prin conducte Conpet Ploiești (COTE) și un pachet semnificativ la Electrica (EL).