Piața de la BVB, acaparată de tranzacțiile pe segmentul financiar. Broker: Parcă cineva vrea să țină BET-ul jos

Piața de la BVB, acaparată de tranzacțiile pe segmentul financiar. Broker: Parcă cineva vrea să țină BET-ul jos

Sursa foto: dreamstime.com

scris 5 dec 2017

Într-o zi cu evoluții negative la nivelul principalilor indici bursieri de pe piața românească de capital, 71% din transferurile din piața de acțiuni au fost realizate cu acțiuni bancare și ale fondurilor închise de investiții.

În această săptămână, lichiditatea a avut o revenire semnificativă la BVB, însă tendința predominantă rămâne de vânzare, în contrast cu parcursul favorabil al piețelor bursiere majore la nivel mondial. Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest, semnala pentru Profit.ro că piața locală este mai degrabă ghidată de veștile contradictorii și negative din mediul politic și legate de măsurile guvernamentale deja în vigoare sau preconizate.

Urmărește-ne și pe Google News

Acesta este contextul în care și indicele compozit BET Plus a pierdut astăzi 0,75%, iar indicele reprezentativ BET a avut un declin de 0,80%, până la nivelul de 7.720,17 puncte. Pe acest indice a fost creată o reacție de respingere după întâlnirea unei rezistențe tehnice în zona de 7.800 de puncte, unde se află media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede și pe graficul atașat.

Piața de la BVB, acaparată de tranzacțiile pe segmentul financiar. Broker: Parcă cineva vrea să țină BET-ul jos

Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, afirma că, din maniera de tranzacționare în sesiunile precedente,, rezultă că există vânzători mari care pun presiune pe cotații, mai ales prin ordine mari în ultimele minute de tranzacționare. „Parcă cineva vrea să țină BET-ul jos”, declara acesta pentru Profit.ro.

Deprecierea de astăzi survine și pe fondul unei slăbiciuni în aceast sesiune și a piețelor europene, unde închiderile au fost preponderent negative: -0,16% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,16% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,26% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,08% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,15% pentru indicile WIG20 de la Varșovia, -0,65% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,61% pentru indicele PX de la Praga.

Tranzacții de 15,59 milioane lei pe acțiunile bancare

Piața a fost debalansată, nu mai puțin de 71,23% din rulajul de 39,56 milioane lei (8,53 milioane euro) al pieței de acțiuni fiind asigurat de primele 2 acțiuni bancare și de cei 6 emitenți din componența indicelui financiar BET-FI.

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 10,84 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au coborât cu 1,17%, până la prețul de 2,1150 lei/acțiune, în zona minimului local. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a scăzut cu 1,52%, până la prețul de 13,00 lei/acțiune, pe fndul unor transferuri de 4,74 milioane lei.

SIF-urile, „pe verde”

Tabloul bursier de la BVB nu arată foarte „roșu” dacă avem în vedere că unele dintre cele mai tranzacționate titluri au fost cele ale SIF, care au consemnat aprecieri. Indicele financiar BET-FI a urcat, de altfel, cu 0,91%, până la nivelul de 39.201,29 puncte.

Cel mai lichid emitent la această categorie, cu transferuri în valoare de 5,46 milioane lei, a fost SIF Oltenia (SIF5), care au crescut cu 1,38%, până la prețul de 2,2000 lei/acțiune. O dinamică apropiată, +1,46%, au avut-o titlurile SIF Moldova (SIF2), care au închis la prețul de 1,3900 lei/acțiune o sesiune în care schimburile pe acest emitent au fost de 2,79 milioane lei.

Un avans ceva mai atenuat, +0,61%, l-au avut titlurile SIF Transilvania (SIF3), cotația de final fiind de 0,2485 lei/acțiune, în condițiile unui rulaj de 3,18 milioane lei. Acțiunea cu cea mai mare pondere în structura indicelui financiar, cea a Fondului Proprietatea (FP), abia a adunat volume echivalente cu aproximativ 893.000 de lei. Prețul a urcat cu 0,12%, la 0,8460 lei/acțiune.

Scăderi pe linie pe segmentul energetic

Un declin peste media pieței, de 0,93%, l-a avut indicele energetic BET-NG. Cele mai lichide 4 acțiuni din componența sa, au avut toate închideri “roșii”. Astfel, titlurile Electrica (EL) au suferit un recul de 0,87%, până la prețul de 11,34 lei/acțiune, un nou minim al ultimelor 21 de luni, pe tranzacții de 2,28 milioane lei.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au scăzut cu 1,90%, până la prețul de 0,2835 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,36 milioane lei. Transferuri cu puțin peste 1 milion de lei am consemnat și pe titlurile companiilor din Mediaș Transgaz (TGN) și Romgaz (SNG), care au suferit deprecieri de 0,76% și, respectiv 0,16%.

Tranzacție cu 2,9% din acțiunile Artego

Singurul schimb din piața deal s-a realizat astăzi cu un pachet de aproape 288.000 de acțiuni Artego Târgu-Jiu (ARTE), reprezentând 2,89% din titlurile producătorului de articole industriale din cauciuc. Efectuat la prețul de 8,00 lei/acțiune, cu 8,11% peste referință, transferul s-a ridicat la 2,30 milioane lei, ceea ce a situat simbolul pe locul 6 în topul tranzacțiilor de astăzi. Compania a raportat la 9 luni un profit net dublu față de perioada similară a anului trecut, de 3,80 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
sif transilvania
sif moldova
sif oltenia
electrica
omv petrom
bvb