În prima jumătate a anului, cele mai tranzacționate titluri de la BVB au fost Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, Romgaz Mediaș și BRD - Groupe Societe Generale, care au adunat schimburi reprezentând 55% din rulajul pieței de acțiuni.
Banca Transilvania (TLV) a fost de departe cel mai tranzacționat emitent de la cota Bursei de Valori București din primul semestru, cu schimburi de 817,05 milioane de lei, respectiv 19,47% din volumele în echivalent 4,19 miliarde de lei, potrivit raportului la 6 luni al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind piața de capital. Interesul pentru repartizarea de câștiguri și zvonurile neconfirmate privind o posibilă achiziție a Băncii Românești au catalizat această activitate de tranzacționare.
Cealaltă acțiune bancară de la cota BVB, cea a BRD - Groupe Societe Generale (BRD), a cumulat transferuri de 416,19 milioane de lei, adică 9,92% din rulajul pieței de acțiuni. Segmentul bancar a acoperit astfel aproape o treime din tranzacții.
CITEȘTE ȘI Clarificare târzie, statul nu a știut să-și explice propriul Cod Fiscal: dividendele încasate de fondurile mutuale nu sunt taxate, impozitul deja plătit va fi restituitFondul Proprietatea (FP), cel mai tranzacționat emitent până acum 2 ani, a adunat în piața secundară, în prima jumătate a anului, transferuri de 593,37 milioane de lei, adică o valoare doar marginal peste oferta publică de răscumpărare procesată în primăvară, de 582,40 milioane lei. Tranzacțiile pe acest emitent au reprezentat 14,14% din totalul schimburilor.
Profilată ca o nouă vedetă după majorarea free-float-ului, în urma ofertei făcute în octombrie 2015 de Fondul Proprietatea, acțiunea Romgaz Mediaș (SNG) a cumulat volume echivalente cu 495,18 milioane de lei, respectiv 11,80% din activitatea de tranzacționare de la BVB pe segmentul acțiuni. Remarcabil, primele 4 cele mai tranzacționate acțiuni, au acaparat 55,33% din întreg rulajul semestrial.
Deși listată abia în luna mai, acțiunea Digi este pe locul 7 în topul tranzacțiilor, cu transferuri însumând 256,39 milioane lei, adică 6,11% din totalul schimburilor de la BVB. Cea mai mare parte a acestor volume s-au realizat imediat post-listare, în mod normal o etapă de reașezare a pachetelor și prețului.