Kyle Bass, omul care și-a triplat banii în anul de criză 2007, spune că bursele cresc în baza cumpărătorilor care urmează trendul de creștere. De îndată ce va apărea un declin de 4-5%, investitorii vor arunca acțiunile, știind că datele fundamentale și riscurile din economie nu sunt reflectate de prețurile actuale. Atunci declinul se poate adânci rapid la cel puțin 15%.
Cel mai mare balon din istoria creditului umflat în China, tensiuni geopolitice în Coreea de Nord și Crimeea – toate aproape să atingă concomitent punctul de fierbere – sunt riscuri care nu sunt corect luate în calcul de piețele financiare în etapa de exces pe care o parcurgem, spune Kyle Bass de la Hayman Capital Management, care a fost unul dintre marii câștigători ai crizei precedente, când a pariat pe o scădere a obligațiunilor ipotecare pe care nu miza nimeni.
Randamentele în piețele de bonduri sunt în zone de minime la repere istorice, iar bursele sunt în zona maximelor istorice, dar investitorii sunt conștienți că nu este o imagine corectă. Piețele urmează traiectoria pozitivă a trendului pentru că, așa, jucătorii știu că pot face bani. Însă la primul semnal de slăbiciune vânzările pot fi foarte agresive deoarece datele fundamentale nu susțin cotațiile pe nivelurile actuale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acum este o mentalitate că orice corecție trebuie cumpărată, însă, de îndată ce piața va avea o depreciere mai mare de 4-5%, alunecarea poate fi precipitată pentru o scădere de 15% sau chiar dincolo de acest reper, a declarat investitorul texan Bass într-un interviu pentru portalul Adventures în Finance. Navigarea este acum foarte dificilă în piețe pentru că sunt 2 forțe de sens contrar, gravitația unei economii cu probleme pe de o parte și intervenționismul băncilor centrale pe de altă parte.
În așteptarea unui șoc financiar din China
Cea mai mare poziție din portofoliu Hayman o are de pariu pe slăbirea monedei naționale a Chinei. Bass consideră că yuan-ul nu poate rezista fără devalorizare unui ciclu de recunoașteri a creditelor neperformante din sistemul bancar chinez.
Activele bancare din China se ridică la echivalentul a 40 trilioane yuani, în timp ce capitalurile proprii agregate ale instituțiilor de credit din a 2-a economie a lumii sunt de numai 2 trilioane dolari. Numai de la precedenta criză stocul de credit din China s-a majorat cu 1.000%, în „proporții epice”.
„Creșterea creditului din China este periculoasă și nesăbuită”, spune Bass care caracterizează această realitate drept „cel mai mare balon speculativ din istoria piețelor financiare”. Totul a fost construit pe nisip, este un castel de cărți de joc, iar Titanicul deja a lovit; întrebarea este doar când se va scufunda economia. Contul de capital al Chinei este închis din noiembrie 2016, ceea ce nu oferă o imagine corectă a dezechilibrelor în regimul valutar.
Dislocare economică și război
Bass afirmă că nu este dogmatic și că întotdeauna caută argumente care să îi pună la încercare teza, dar că cifrele par a fi constant de partea lui. Investitorii pur și simplu acum nu pun în prețuri dezechilibrele acumulate. Ignoră, de asemenea, faptul că etapele de dislocare economică sunt asociate cu conflicte majore.