Producătorul de mobilă Elvila, controlat de omul de afaceri Viorel Cataramă, face primii pași concreți pentru listarea la bursă, operațiune gândită de 11 ani, dar niciodată lansată. Acum, compania își pune în practică planul pentru a veni pe piața AeRO a Bursei de Valori București. Din 2013, Elvila, pe piață încă din 1990, a reintrat pe profit, după o cădere de 2 ani.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Elvila, companie românească fondată în 1990 de Viorel Cataramă, este una dintre principalele mărci din domeniul producției și comercializării mobilei în România.
Astăzi, compania este controlată direct tot de Cataramă (cu 65,4% din acțiuni), având printre acționari firma Elvila General Consult (19,4%), Fondul Oamenilor de Afaceri (administrat de Societatea de Administrare a Investițiilor, SAFI, 6,4%) și două persoane fizice. Conform termene.ro, în acționariatul companiei mai sunt SIF Banat-Crișana, Libra Bank, Societe General, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.
Viorel Cataramă este și președintele Consiliului de Administrație al companiei.
CITEȘTE ȘI După nici 2 ani, miliardarul Warren Buffett a desființat abrupt prima sa afacere directă în RomâniaÎn 2006, omul de afaceri anunța că se gândește la o cotare a companiei la bursă, dar preciza că nu a fost adoptată o decizie finală, deoarece subiectul cotării este încă în dezbatere.
Acum, însă, omul de afaceri a decis să facă primul pas și a cerut acționarilor acordul pentru listarea la bursă a companiei și transformarea acesteia din societate de tip închis în societate de tip deschis. Decizia este programată pentru luna viitoare.
Cu 25 de magazine la nivel național, din care 14 magazine proprii (în Alexandria, Bacău, Botoșani, Beiuș, Brad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Focșani, Iași, Oradea, Mizil, Ploiești) și 11 magazine în sistem de franciză, și cu 3 fabrici, în Mizil, Băbeni (județul Vâlcea) și Beiuș (județul Bihor), Elvila, cu 810 angajați, a încheiat anul trecut cu afaceri de 52,2 milioane lei și un profit net de aproape 1 milion de lei.
CITEȘTE ȘI Tranzacție discretă: Carrefour a preluat sub control platforma Bringo, cea mai importantă mișcare din ultimii ani pe piața locală a comerțului online cu alimente UPDATE: Carrefour confirmăÎn 2011 și 2012, compania a avut un moment de cădere, cu pierderi de 341. 516 lei, respectiv de aproape 19,4 milioane lei. În următorul an a concediat o parte dintre angajați și a revenit pe profit.
De-a lungul timpului, în anii 1990 și 2000, Viorel Cataramă a fost lider al Noului Partid Liberal, vicepreședinte al Partidului Național Liberal, președinte al Comisiei Economice a Senatului, președinte al Federației Române de Tenis și vicepreședinte al Federației Române de Golf.
El este creditat cu o avere de circa 40 milioane euro.