Rulajul pieței de acțiuni de la BVB a fost doar marginal peste 3 milioane de euro, unul dintre cele mai mici din acest an, în ziua în care operatorul telecom RCS&RDS și-a anunțat intenția de listare pentru luna mai. Investitorii s-au gândit că este bine să păstreze bani pentru oferta publică, iar tatonarea dintre cumpărători și vânzători a rezultat într-o înghețare subită a pieței.
Ar fi trebuit să fie o zi mare pentru bursă, dar a arătat cât de mică este piața de capital românească. Anunțul intenției de derulare a unei oferte publice primare de către operatorul telecom RCS&RDS pentru cel puțin 25% din titlurile sale a gripat întreaga piață. Investitorii au înghețat tranzacțiile aparent păstrând lichiditățile pentru vânzarea de acțiuni ce va să vie.
În absența oricăror tranzacții speciale în piața deal, și a unor volume foarte modeste în piața reglementată, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 13,54 milioane lei (3,00 milioane euro). Cel mai lichid emitent al anilor 2011-2015, Fondul Proprietatea (FP) abia a strâns transferuri depășind doar marginal 191.000 de lei, simptom al indeciziei din piață.
CITEȘTE ȘI Compania din spatele RCS&RDS se listează la Bursa de Valori București la o evaluare între 2 și 3 miliarde euro. Reacția brokerilor: Va fi una dintre listările mari, este evenimentul anuluiZiua a debutat cu profesioniști ai pieței strânși la deschiderea ședinței de tranzacționare de la Bursa de Valori București la un eveniment de prezentare a noului portal InvestingRomania unde vor fi publicate și estimările analiștilor înainte de raportările financiare periodice, încercări de ancorare a așteptărilor pieței.
Momentul este eclipsat de anunțul numai o oră mai târziu a lansării pentru luna mai a unei oferte publice a companiei Digi Communication, firma înregistrată în Olanda prin care este controlat operatorul telecom RCS&RDS, furnizor de televiziune prin cablu, internet, comunicații digitale și programe media.
„Este evenimentul anului. Doar o eventuală listare a Hidroelectrica poate eclipsa așa ceva”, a declarat „la cald”, pentru Profit.ro, Alin Brendea, director general adjunct la Prime Transaction. La veniturile anuale de 612,7 milioane euro realizate anul trecut, compania ar trebui să intre pe piață la o capitalizare bursieră superioară pragului de 1,26 miliarde dolari avut în vedere de compania de evaluare financiară MSCI pentru a acordat piețelor care au cel puțin 3 astfel de emitenți statutul de piață emergentă. „Ar fi de ajutor Bursei”, zice Brendea.
Lichiditate puțină și canibalism între acțiuni
Astăzi, bursa a fost, însă, stană de piatră în fața știrii. Doar 3 emitenți au depășit pragul tranzacțiilor de 1 milion de lei. Ordinele slabe, de altfel, nici nu au avut puterea de a mișca indicii. Astfel, indicele BET a pierdut 0,18%, până la nivelul de 8.200,18 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a alunecat cu 0,13% sub referință.
Este o slăbiciune a pieței? Aparent nu sunt bani pentru a susține și oferte publice mari în paralel cu un rulaj susținut al pieței regular de la BVB. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring sesiza încă de la finele anului trecut pentru publicația noastră faptul că fiecare ofertă publică de vânzare a Fondului Proprietatea este urmată de o secetă cumplită de bursă pentru o perioadă de 2-4 luni. Puținii investitori activi de pe piața de capital nu mai au puterea de a se reactiva la cumpărare după ce au folosesc disponibilitățile pentru achizițiile cu discount.
CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea, vampirul de lichiditate care ține jos volumele de la BVB. Broker: Ne ia tot!. Ce spune managerul FP pentru Profit.roEste un fenomen similar ceea ce s-a întâmplat pe bursă? Zilele următoare de tranzacționare ar urma dea un răspuns la această întrebare, însă Mesaroș era convins că la lansarea ofertei Hidroelectrica nu numai că va fi o paralizie a cumpărătorilor, dar chiar vor fi vânzări ale titlurilor listate pentru disponibilizarea de sume noi în vederea subscrierilor. Brokerul se așteaptă la scăderi ale cotațiilor înainte de oferta de la Hidroelectrica. Ce se va întâmpla în cazul aducerii la cota BVB a RCS&RDS?
Primele 2 acțiuni, peste jumătate din activitatea de tranzacționare de la BVB
Pe primul loc în topul tranzacțiilor, cu schimburi cu puțin sub 5 milioane lei, s-au situat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au închis pe un nou maxim la închidere de 2,7750 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,12 miliarde lei (2,24 miliarde euro), valoare cu 15,41% mai mare decât evaluare realizată de Deloitte la cumpăna dintre ani pentru BCR în vederea derulării unei oferte de retragere.
Al 2-lea rulaj al zilei, de 2,40 milioane lei, l-au avut titlurile Electrica (EL), care s-au apreciat cu 0,70%, până la prețul de 14,30 lei/acțiune. Cea mai mare parte a titlurilor de pe segmentul energetic au avut, însă, o sesiune „roșie”, ceea ce a determinat un recul de 0,34% al indicelui energetic BET-NG.
Explozie „nucleară” a dividendului
La finalul ședinței de tranzacționare a venit o știre care ar putea impulsiona întregul sector în ziua următoare. Astfel, Nuclearelectrica (SNN) ar putea să distribuie un dividend special de 1,50 lei/acțiune, în baza ordonanței de urgență anunțată în premieră de Profit.ro și care permite repartizarea de câștiguri din rezultatele reportate la rezerve din anii anteriori, conform convocatorului modificat pentru Adunarea Generală a Acționarilor din 24-25 aprilie la cererea acționarului minoritar Fondul Proprietatea.
Propunerea pentru destinația profitului obținut în anul 2016, fost, de asemenea, modificată, respectiv în vederea distribuirea unui dividend brut de 0,3557 lei/acțiune, față de 0,33 lei/acțiune cât se anunțase în rima variantă a convocatorului. Cumulate cele 2 dividende se ridică la o valoare brută de 1,8557 lei/acțiune și, raportate la ultimul preț de piață al închiderii de astăzi de 6,80 lei/acțiune, oferă un randament net de 25,93%. Este o recompensă pentru investitori care vine după un trend în care deja aceștia au câștigat aproape 50% de la începutul anului, așa cum se vede pe graficul atașat.
Pe segmentul financiar, titlul cel mai lichid, cu transferuri de 1,87 milioane lei, SIF Banat Crișana (SIF1), a avut și cel mai important recul, de 1,66%, până la prețul de 1,89 lei/acțiune. Acțiunea a tras în jos indicele financiar BET-Ficare a avut cel mai important declin al sesiunii, de 0,66%, pentru o închidere la nivelul de 31.626,83 puncte.
A fost, în ansamblu, zi negativă și pe piețele europene, unde indicele sintetic Euro Stoxx 50, care măsoară evoluția celor mai lichide titluri de pe continent, s-a depreciat cu 0,30%, potrivit Bloomberg. Dintre bursele mature, a făcut excepție cea de la Londra, al cărui indice FTSE100 a urcat cu 0,23%, în timp ce indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt au pierdut 0,54% și, respectiv 0,20%.
La nivel regional, indicii WIG 20 de la Varșovia și BUX de la Budapesta au coborât cu 0,99% și, respectiv 0,83%, în timp ce indicele PX de la Praga s-a apreciat cu 0,42%.
Avertisment de la NN privind o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii de la Pilonul II
O nouă undă de pesimism a plecat azi chiar din zona entităților care au susținut cel mai mult cotațiile bursiere în ultimii ani, respectiv fondurile de pensii. Administratorul NN – cu cele mai mari active pe acest segment, cu active totale de 12,09 miliarde lei (2,68 miliarde euro) pe Pilonul II al pensiilor obligatorii, conform ultimei raportări către ASF, la nivelul lunii februarie – a lansat o scrisoare de avertizare căre cotizanții săi.
NN i-a invitat pe aceștia să urmărească permanent ce se întâmplă cu pensiile lor și să se implice activ în demersurile de economisire suplimentară, în contextul în care au existat recent în spațiul public discuții privind o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private. „Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influențate de decizii politice precum înghețarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuției la fondul de pensii, blocarea parțială sau integrală a virării acestei contribuții sau naționalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari.”
Administratorii de la NN spun că în eventualitatea unor astfel de măsuri vor face toate demersurile pentru a apăra dreptul de proprietate al cotizanților asupra acestor bani și că îi vor ține pe aceștia la curent cu privire la informațiile care ar putea avea efect asupra viitoarelor pensii.