Președintele SIF Banat Crișana spune că în absența unor noi listări, fondurile de pensii, SIF-urile și celelalte entități majore din piață se vor îngrămădi pe aceiași emitenți, ceea ce ar conduce la supraevaluarea activelor. „Intrăm într-o altă problemă. Creăm bule speculative.”
Bursa de Valori București și alți reprezentanți din piața de capital au fost prea mult axați pe criteriile stricte care pot să ne promoveze la statutul de piață emergentă, de la actualul stadiu de piață de frontieră, dar tind să uite elementele de care este nevoie în dezvoltarea pieței, spune Bogdan Drăgoi, președinte al SIF Banat Crișana (SIF1). S-ar putea să promovăm repede în rândul piețelor emergente, dar tabloul bursier să arate la fel, a avertizat Drăgoi, în cadrul unei conferințe pe teme ale pieței de capital.
Realitatea este că piața duce lipsă de emitenți. „Oportunitățile sunt limitate. Nu avem în ce băga banii”, a declarat președintele SIF Banat Crișana, care anterior a ocupat poziții de diverse niveluri în cadrul Ministerului Finanțelor Publice.
CITEȘTE ȘI Zentiva România distribuie dividende în valoare de 65 milioane lei, cu un randament de 7,5%Fondurile de pensii, SIF-urile și alte entități mari, neavând debușee, adoptă o strategie „cumpără și păstrează” („buy & hold”), astfel încât sunt puține acțiuni la vânzare. Această aglomerare a investitorilor pe puținii emitenți determină ridicarea cotațiilor. „Riscăm să supraevaluăm activele”, a afirmat Drăgoi. „Intrăm într-o altă problemă. Creăm bule speculative”, a adăugat el.
În urmă cu un an de zile – răspunzând la o întrebare a Profit.ro despre posibilitatea de a lichidiza compania IAMU Blaj (IAMU), prin vânzarea unui pachet din participația sa de 76,69% din titlurile societății – președintele SIF Banat Crișana a răspuns că este o companie bună și dacă înstrăinează din dețineri nu ar avea ce să cumpere în loc cu banii obținuți.
În opinia lui Drăgoi, este nevoie de noi oferte publice primare pentru aducerea de noi emitenți la cota BVB, dar trebuie deja privit către alte orizonturi. „Statul a tot venit cu listări”, zice. Pentru stimularea și a sectorului privat să vină cu noi listări, ar fi nevoie de stimulente la niveluri comisioanelor introduse de bursă pentru casele de brokeraj care aduc la cota BVB a noi companii. Ar fi o modalitate de a ataca una dintre problemele percepute în mediul privat, și anume aceea că prezența unei societăți la cota bursei presupune costuri în creștere.