Pe bursa de la București, perspectiva obținerii statutului de piață emergentă nu a contat prea mult

Pe bursa de la București, perspectiva obținerii statutului de piață emergentă nu a contat prea mult
scris 30 sep 2016

În ziua în care BVB a fost pusă pe lista de monitorizare a FTSE în vederea promovării la statutul de piață emergentă de la actualul nivel de piață de frontieră, cotațiile celor mai tranzacționate acțiuni au scăzut. Contraperformanța este cu atât mai slabă, cu cât, la nivel european, tendința a fost de apreciere pentru piețele de acțiuni.

„O zi istorică”. Este sintagma utilizată astăzi de reprezentanți ai pieței, inclusiv ai operatorului de piață Bursa de Valori București, pentru a caracteriza decizia Agenției internaționale de evaluare financiară FTSE de a pune piața locală pe lista de așteptare în vederea acordării statutului de piață emergentă. Ar fi mutarea care ar lărgi categoria de investitori nerezindenți ce ar putea realiza plasamente pe piața locală, fondurile destinate piețelor emergente fiind de aproximativ 25 de ori mai mari decât cele centrate pe investițiile în piețele de frontieră, așa cum este în momentul de față BVB.

Investitorii activi nu au fost conectați la acest reper în dezvoltarea pieței. Fie nu i-au perceput semnificația, fie au ales să vândă pe știre. Indicele reprezentativ BET a suferit un declin de 0,63% al indicelui BET, o dinamică asemănătoare (-0,62%) având și indicele compozit BET Plus.

Urmărește-ne și pe Google News
Lucian Anghel, BVB: Începerea monitorizării bursei locale pentru primirea statutului de piață emergentă echivalează cu un penalty primit în minutul 95 CITEȘTE ȘI Lucian Anghel, BVB: Începerea monitorizării bursei locale pentru primirea statutului de piață emergentă echivalează cu un penalty primit în minutul 95

Bursa de Valori București încheie, astfel, o săptămână cu evoluții neconcludente, adesea divergente față de piețele europene. La final, când tragem linie, închiderea la nivelul de 6.936,84 puncte pentru indicele BET este cu 0,90% sub reperul de 7.000,27 puncte de vinerea trecută, o amplitudine sub traiectoria burselor principale de pe continent.

Acest recul de la BVB în care a fost avansată perspectiva promovării pieței vine în răspăr față de piețele europene, al căror indice Euro Stoxx 50 s-a apreciat cu 0,36%, potrivit Bloomberg. Dacă indicele FTSE100 de la Londra a coborât cu 0,29%, indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt s-au apreciat cu 0,10% și, respectiv, cu 1,01%. Reacția de la BVB a fost corelată, mai degrabă, cu cea de la nivel regional, în care indicii WIG20 de la Varșovia și PX de la Praga au avut scăderi de dinamici similare, de 1,21% și 1,26%. Zile „roșii” au fost și pentru bursele din Ungaria și Turcia, ai căror indici principali au coborât cu 0,90% și 0,78%.

Trump: Bursa este într-un balon speculativ; se va prăbuși la prima ridicare de dobândă CITEȘTE ȘI Trump: Bursa este într-un balon speculativ; se va prăbuși la prima ridicare de dobândă

Piața în ansamblul ei a fost trasă în jos de cel mai lichid emitent de la cota ei, Banca Transilvania (TLV), care a suferit o corecție de 2,365 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 17,76 milioane lei. Pe aceste titluri au fost efectuate și singurele tranzacții speciale din piața deal, în valoare însumată de 2,37 milioane lei. Transferurile pe cele 2 segmente de piață, de 20,13 milioane lei, cu titlurile instituției bancare au reprezentat 69% din întreg rulajul de 29,15 milioane lei (6,55 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Romgaz continuă secvența scăderilor

Departe pe locul 2 vin titlurile Romgaz Mediaș (SNG), cu schimburi de 2,67 milioane lei, într-o nouă zi de deprecieri, închiderea fiind la prețul de 23,35 lei/acțiune. Amplitudinea de 0,43% a scăderii este apropiată de declinul de 0,49% al indicelui energetic BET-NG. Din componența sa, titlurile Electrica (EL) au pierdut 13,76 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,65 milioane lei.

Deprecierea a fost ceva mai atenuată, de 0,19% pentru indicele financiar BET-FI, care a închis la valoarea de 29.094,71 puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), s-a corectat cu 0,37%, până la prețul de 0,8030 lei/acțiune – încă una dintre cele mai ridicate valori de tranzacționare din acest an – pe transferuri de 1,05 milioane lei.

Tabloul covârșitor „roșu” de astăzi de la BVB a avut o pată de contrast în acțiunile Deutsche Bank (DBK), listate pe secțiunea internațională a sistemului alternativ de tranzacționare. Acestea s-au apreciat, pe volume de aproape 700.000 de lei, cu 4,31%, într-o mișcare de revenire după scăderile de la începutul acestei săptămâni, când pe bursa de la Frankfurt au atins, pentru două sesiuni de tranzacționare consecutive, minime istorice.

viewscnt
Afla mai multe despre
ftse
bvb
bursa
romgaz
fondul proprietatea
bancav transilvania
deutsche bank
electrica