Pentru mai mult de două treimi din suma de 300 milioane lei atrasă prin emisiunea de obligațiuni a Băncii Internaționale de Investiții, entitate cu sediul la Moscova, instituția de credit are deja proiecte spre aprobare, spune Alexandru Florescu, președinte adjunct al entității. Din emisiunea precedentă de 111 milioane lei, au fost finanțate investiții ale BT Leasing, Romcab, Agricover, Avicola Buzău, Fabrica de Lapte din Brașov și a fost sprijinită indirect capitalizarea societății de asigurări Euroins.
Banca Internațională de Investiții (IIB), organizație multistatală fondată de mai multe țări din estul Europei și cu sediul la Moscova, are în așteptare proiecte de creditare de 50 milioane euro, au anunțat astăzi oficialii instituției, la deschiderea ședinței de tranzacționare de la Bursa de Valori București. În acest sens a fost atrasă finanțarea de 300 milioane lei pentru emisiunea de obligațiuni care este listată începând de astăzi în ringul de la BVB.
Este cel mai mare plasament al unei instituții internaționale de credit, după cel al Băncii Europene de Investiții din 2007, punctează Attila György, secretar de stat în Ministerul Finanțelor. Listând obligațiunile la BVB, Banca Internațională de Investiții a atras în România investiții din Germania, Republica Cehă, Austria și Croația, a mai afirmat oficialul guvernamental.
Nu mai puțin de 50% din plasamente au fost realizate de fondurile de pensii, spune Denis Ivanov, vicepreședinte al board-ului IIB, care a menționat participarea importantă a investitorilor care a permis coborârea randamentului titlurilor cu maturitate de 3 ani la 3,4%, față de dobânda anuală de 3,5% preconizată inițial și de 4,1%, la care a fost realizată în urmă cu un an emisiunea de 111 milioane lei, scadentă pe 30 septembrie 2018.
Bursa de la București, pusă pe harta de investiții a regiunii de emisiunea instituției internaționale
Dacă în octombrie 2015 s-au atras marginal peste valoarea totală a emisiunii, acum suma licitată a fost de 6 ori mai mare, reflectând un interes sporit pentru emitent, a declarat pentru Profit.ro Doru Lionăchescu, președinte al BT Capital Partners, compania care a condus sindicatul de intermediere al operațiunii.
Președintele Bursei de Valori București, Lucian Anghel, a afirmat că acest exercițiu de piață arată capacitatea segmentului de obligațiuni de la BVB de a oferi finanțări pe termen lung, un instrument flexibil și modern pentru proiectele de investiții. România este, de altfel, singura țară în care IIB revine cu o emisiune de obligațiuni, după ce anterior banca a avut demersuri de finanțare și în alte țări membre, printre care 5 state din Uniunea Europeană.
Deja 50 de milioane de euro sunt proiectate pentru planuri de investiții deja supuse spre aprobare, spune Alexandru Florescu, reprezentant al României și vicepreședinte în board-ul instituției de credit fondate în 1970, aceasta reprezentând peste două treimi din suma atrasă prin emisiunea de obligațiuni listată astăzi.
Cum au fost folosiți banii din prima emisiune de obligațiuni
Din emisiunea precedentă au fost finanțate 5 proiecte de investiții, respectiv o linie pentru creditarea IMM-urilor a BT Leasing de 6 milioane euro, care deja este în curs de rambursare anticipată, o investiție de 15 milioane euro la Romcab Târgu Mureș (MCAB), un împrumut de 10 milioane euro pentru Agricover, un credit acordat grupului elen Olympus Dairy pentru investiția de la Fabrica de Lapte din Brașov și finanțarea de 4,6 milioane euro pentru Avicola Buzău destinată achiziției Avicola Călărași.
De asemenea, Banca Internațională de Investiții, entitate cu active de 922 milioane euro și un capital propriu de 1,3 miliarde euro, a acordat un credit de 11,5 milioane euro companiei Eurohold din Bulgaria pentru a-și capitaliza subsidiara sa din România, societatea de asigurări Euroins.