Panică la bursă. Acțiunile OMV Petrom cad cu aproape 25%, în limita coridorului dur permis de sistemul BVB, după prăbușirea cotației petrolului

Panică la bursă. Acțiunile OMV Petrom cad cu aproape 25%, în limita coridorului dur permis de sistemul BVB, după prăbușirea cotației petrolului
scris 9 mar 2020

UPDATE Pe o piață bursieră în alertă, cu delin de aproape 10% la nivelul principalilor indici, titlurile celei mai importante companii petroliere românești au plonjat cu 25%.  Scăderi de 6-10% au avut și ale acțiuni foarte lichide precum Banca Transilvania, Romgaz și Nuclearelectrica.

SARTO: atelierul autentic care împărtășește secretul alegerii costumului perfect CITEȘTE ȘI SARTO: atelierul autentic care împărtășește secretul alegerii costumului perfect
Urmărește-ne și pe Google News

Către finalul primei ore de tranzacționare de tranzacționare, piața tinde să revină, cu un declin de 6,4% a principalilor indici și cu temperarea vânzărilor pe acțiunile OMV Petrom care se tranzacționează cu 10% sub referință. Sunt mișcări pe fondul unei reveniri și în piețele bursiere europene, inclusiv pentru cotația țițeiului de tipo Brent care s-a întors în zona de 36 dolari/baril.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Încă de la debutul sesiunii de tranzacționare, bursa românească scade agresiv, tonul vânzărilor fiind dat de titlurile OMV Petrom (SNP) care cad cu aproape 25%, în limita de variație admisă de sistemul operatorului de piață BVB. Ordinele de vânzare acumulate în predeschidere indicau un picaj peste media oscilațiilor zilnice și piața a intrat în licitație, dar nici aici nu a găsit cerere. Volumele în primele minute de tranzacționare pe acest emitent sunt de 1,65 milioane lei.

Prăbușirea cotației celei mai importante acțiuni românești vine în contextul celei mai mari căderi de o zi a cotației petrolului pe piețele mari din 1991 încoace, de o amplitudine similară cu cea a căderii titlurilor OMV Petrom, de aproape 25%.

Romgaz este o altă acțiune afectată și suferă o depreciere de aproape 10%, în linie cu media pieței dată de indicele BET. Contextul general este de panică, în condițiile în care investitorii iau în calcul că epidemia cu coronavirus ar urma să împingă economiile lumii spre recesiune. Șocul din piața petrolului se adaugă climatului de stres care dominnă piața încă de la finalul lunii trecute. În Europa deschiderile au fost violent negative, cu scăderi de peste 10% pentru indicele CAC40 de la Paris și indicele DAX30 de la Frankfurt.

Transgaz și-a dublat angajamentele de facilitare a exportului de gaze către Ungaria, pentru a evita o amendă de 10% din cifra de afaceri din partea Bruxelles-ului CITEȘTE ȘI Transgaz și-a dublat angajamentele de facilitare a exportului de gaze către Ungaria, pentru a evita o amendă de 10% din cifra de afaceri din partea Bruxelles-ului

Și la BVB, volatilitatea este extremă. Deschiderea extinsă s-a activat la 9 emitenți, iar mecanismul de întrerupere a volatiltății a fost declanșat de 35 de ori, pe 13 acțiuni, în prima jumătate de oră de tranzacționare. Vânzări pe volume, în echivalent de peste 10 milioane lei, sunt pe acțiunile Băncii Transilvania (TLV), care se tranzacțonează la prețul de 2,2800 lei/acțiune. Întreg tabloul de la BVB este de culoare roșie.

Un preț scăzut al petrolului va afecta rezultatele diviziei de upstream a OMV Petrom din acest an, mai ales că în raportul lansat în urmă cu câteva săptămâni, compania preconiza ca prețul mediu al țițeiului Brent va fi de 60 de dolari pe baril, dublu față de cotațiile actuale. Anul trecut, de exemplu, OMV a realizat un preț mediu la petrolul vândut de 56,09.

60% din rezultatul din exploatare al OMV Petrom pe anul trecut (de 4,2 miliarde lei) a provenit din segmentul Upstream (aproximativ 2,6 miliarde de lei, din care aproximativ 80% din Downstream Oil).

În perioade cu prețuri mai scăzute ale petrolului profitabilitatea se mută parțial de pe sectorul upstream pe de de downstream, marja de rafinare majorându-se ca urmare a scăderii prețului materiei prime.

În 2019, OMV Petrom a avut o marjă de rafinare de 4,67 dolari pe baril, în scădere cu 26% față de cea din 2018.

Vânzările totale de produse rafinate ale companiei au fost de 5,46 milioane tone în 2019, cu 10% mai mari față de 2018, reflectând atât creșterea cererii, cât și disponibilitatea mai mică a produselor în anul anterior, generată de oprirea planificata a rafinăriei Petrobrazi. Volumele vânzărilor cu amănuntul ale Grupului au crescut cu 4% în 2019 față de anul anterior, la 2,85 milioane tone, ca urmare a cererii crescute.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
bursa
bvb
banca transilvania