OMV Petrom și-a bugetat un profit pentru 2020 de 2,8 miliarde lei, în scădere cu 21% față de profitul din 2019, însă va fi unul mult mai redus ca urmare a faptului că proiectul de buget a fost realizat înaintea crizei coronavirusului și a prăbușirii cotațiilor petrolului ca urmare a declanșării războiului comercial între Rusia, Arabia Saudită și SUA. De altfel, OMV Petrom recunoaște că prețul petrolului pe care a fost construit bugetul este de 60 de dolari pe baril, în timp ce în prezent acesta se situează la 25,5 dolari pe baril.
Compania raportează un cost operațional de producție de aproximativ 11 dolari pe baril, însă în acesta nu sunt incluse nici cheltuielile de capital, nici impozite. Potrivit unor surse, costul efectiv (lifting cost) ar fi de aproximativ 25 de dolari pe baril, actualul preț al țițeiului Brent.
Potrivit OMV Petrom, “surplusul de producție împreună cu incertitudinea crescută din mediul economic mondial, generate de răspandirea coronavirusului, vor genera o volatilitate ridicată a mediului de piață în următoarele luni”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acesta este motivul pentru care compania precizează că o scădere cu un dolar a prețului barilului va avea un impact negativ de 20 de milioane euro asupra rezultatelor companiei. Cu alte cuvinte, dacă prețul mediu pentru acest an va fi de 30 de dolari pe baril, impactul total asupra rezultatelor OMV Petrom ar fi de 600 milioane de euro.
Totodată, o diminuare a marjei de rafinare cu un dolar pe baril echivalent petrol (bep) ar avea un impact negativ de 25 de milioane de euro, iar o depreciere cu 5 cenți a cursului de schimb leu/dolar, unul de 50 de milioane de euro.
Orice ieftinire a prețului gazului cu un euro/MWh va conduce va avea la rândul său, un impact negativ de 18 milioane de euro.
OMV Petrom estimează că veniturile din vânzări vor fi cu 9% sub nivelul actual din 2019, din cauza scăderii volumelor de vânzări de țiței și gaze naturale, reducerii prețurilor la mărfurile tranzacționabile, și a reducerii volumelor de vânzări de energie electrică și de produse petroliere
Rezultatul din exploatare în 2020 va scădea în 20210 cu 14%, fiind afectat de mediul de piață nefavorabil, reducerea volumelor din producția proprie disponibile pentru vanzare și reducerea volumelor de vânzări de energie electrică, efect parțial diminuat de continuarea programelor de optimizare a costurilor.
În România, producția zilnică de hidrocarburi este estimată să se situeze la 138.3 mii bep/zi, în scădere cu 4.7% comparativ cu 2019; această scădere reflectând în principal declinul natural și vânzarea de zăcăminte.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fie scăderea cât de rea, tot deschisă-i bursa mea. BVB se angajează că tranzacțiile nu vor fi oprite, indiferent de mărimea șocului de volatilitate adus de criza coronavirusVânzările de gaze naturale vor scădea cu 6% față de 2019, ca urmare a reducerii producției proprii și a estimării de diminuare a portofoliului de clienți finali, diminuare generată de nevoia de a îndeplini obligațiile legale (obligații de a tranzacționa gaze naturale pe piețele centralizate și de a livra gaze naturale către piața reglementată)
Producția netă de energie se așteaptă să scadă cu 10% comparativ cu 2019, ca urmare a scăderii obligației de furnizare a energiei electrice pe piața reglementată
Vânzările de produse rafinate se estimează să atingă 4,8 mil tone în 2019, reflectând creșterea de piață și o mai mică disponibilitate de produse pentru export ca urmare a opririi planificate de două saptămâni a rafinariei
OMV Petrom intenționează să vândă 40 de zăcăminte marginale în 2020, concentrându-se pe barilii cei mai profitabili.
În schimb investițiile urmau să fie majorate cu aproximativ 1,7 miliarde de lei, ajungând la 5,75 miliarde de lei, majoritatea (84%) în upstream. OMV Petrom intenționa să foreze 100 sonde de dezvoltare și să realizeze în jur de 1000 operațiuni de intervenție capitalizată pe an. Dezvoltarea de oportunități prin achiziții în regiune este un alt obiectiv declarat al companiei.
Totuși, într-un comunicat de presă, OMV Petrom susține că va crește "eforturile de prioritizare a investițiilor, de optimizare a portofoliului și de reducere a costurilor, menținându-și angajamentul pentru siguranță, pentru reducerea amprentei de carbon și pentru crearea de valoare pentru stakeholderi".