Deși a obținut un câștig semnificativ anul trecut, producătorul de componente auto Compa nu propune alocarea de dividende. Un program de răscumpărări în valoare de 3,89 milioane lei are destinație doar acordarea titlurilor dobândite cu titlu gratuit către conducere. Acțiunile cad la bursă.
În afară de căderile cotațiilor în contextul crizei de coronavirus, investitorii de protofoliu de la Bursa de Valori București mai primesc punctual și câte o veste negativă de la societăți care nu distribuie nici măcar dividendele care ar fi trebuit să atenueze impactul asupra portofoliului asupra prăbușirii acțiunilor.
Este și cazul de la Compa Sibiu (CMP), unde pe ordinea de zi a Adunărilor Generale ale Acționarilor nu figurează repartizarea de dividende. Într-un răstimp în care există un șoc negativ pe partea de cerere pentru întreaga industrie auto pentru care firma furnizează componente, alegerea este ca suma de 28,82 milioane lei să fie alocate la capitolul surse proprii de dezvoltare. Unele firme ar putea avea nevoie în următoarele trimestre de resurse-tampon pentru a face față impactului economic al epidemiei recente.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fie scăderea cât de rea, tot deschisă-i bursa mea. BVB se angajează că tranzacțiile nu vor fi oprite, indiferent de mărimea șocului de volatilitate adus de criza coronavirusÎn același timp, Compa a alocat suma de 3,89 milioane lei la capitalul „alte rezerve” destinația urmând să fie un program de răscumpărare al titlurilor proprii, de până la 15 milioane de acțiuni care ar urma să fie acordate cu titlu gratuit administratorilor și directorilor societății.
Reacția este puternic negativă în piață, unde, în contextul general al unei sesiuni de scăderi, titlurile producătorului de componente auto suferă un picaj de 13,75%, până la prețul de 0,4640 lei/acțiune.
Pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor figurează un punct pentru un vot legat de contractarea de credite pentru investiții, linii de credit, leasing, scrisori de garanție bancară, și alte produse financiar-bancare, cu încadrarea într-un plafon total cumulat de 40 milioane euro pe anul 2020 și constituirea garanțiilor mobiliare și imobiliare aferente cu bunuri din patrimoniul societății.