Astăzi s-a lansat pe piața AeRO, de la București, International Caviar Corporation, companie care va concentra într-un holding operațiuni din Germania de creștere de sturioni și vânzare de caviar. Emitentul urmărește atragerea unei finanțări de 3,3 milioane euro printr-o operațiune de majorare de capital, în vederea susținerii dezvoltării companiei.
Într-o perioadă de disoluție a pieței Rasdaq și a unei scăderi până la cote de avarie a lichidității pe fondul diminuării interesului investitorilor de retail, un antreprenor din Germania vine cu entuziasm să se finanțeze prin intermediul pieței de capital românești. International Caviar Corporation SA (AMAL) a trecut astăzi la cota pieței AeRO a Bursei de Valori București, cu ambiții pentru accesarea în viitorul apropiat, printr-o majorare de capital, a unei finanțări de 3,3 milioane euro.
Roland Gerhard Schröder, om de afaceri care controlează firma, nu a venit la astăzi la sediul Bursei cu mâna goală. Participanții la deschiderea ședinței de tranzacționare au fost invitați să guste șampanie și caviar. A fost aproape ca la petrecere, deși drumul companiei pare lung. Primul pas va fi la nivel instituțional. Societatea listată pe sistemul alternativ de tranzacționare al BVB intenționează, mai întâi, să concentreze, ca holding, cele două operațiuni din Germania pentru care ar urma să plătească 500.000 de euro, restul necesarului de finanțare de 2,8 milioane euro urmând să reprezinte lichiditatea pentru dezvoltarea firmei.
Vrea să urce în topul mondial al unei piețe cu potențialul celei a somonului
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cu unul dintre cele mai bune amplasamente naturale pentru creșterea de sturioni lângă Berlin, unde deja se află 82.000 de exemplare ce vor atinge maturitatea în doi-trei ani, firma are ambiții să ajungă pe locul 5-6 mondial într-un orizont de timp previzibil. Costurile de operare foarte scăzute ar urma să reprezinte argumentul pentru succesul într-o piață a caviarului și a cărnii de sturioni pe care Schröder o estimază având un potențial de creștere uriaș. "În piața sturionilor suntem acum în momentul în care era piața somonului în anii '70", a declarat pentru Profit.ro omul de afaceri german.
Dar care este acest potențial? Până în anul 1998 nu existau ferme artificiale de creștere de sturioni, însă în anul 2013 producția de carne de sturioni din aquacultură a ajuns deja la 75.796 de tone, conform datelor prezentate de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite. Înseamnă aceasta că piața a crescut prea mult? Nicidecum, este premisa celor de la International Caviar Corporation. Exemplul îl reprezintă piața somonului care în 2004 se ridica la 1,98 milioane tone de carne, iar în 2013 a ajuns la 3,17 milioane tone de carne.
Fac turul Germaniei pentru banii investitorilor
Până când puietul ajunge la maturitate spre a produce caviar, firma pregătește banii. Mizează pe finanțarea de la investitori. Operațiunea de piață se va desfășura la București, iar așteptările sunt ca prospectul pentru majorarea de capital să iasă până la finele anului. Investitorii vor fi, probabil, în cea mai mare parte din Germania. Firma pregătește pentru primele luni ale anului următor un road show care include participarea la 5-10 evenimente ale pieței alimentare și ale lumii investițiilor în orașe precum Stuttgart, München, Hamburg și Berlin. De la investitorii din România Schröder nu are așteptări în particular, dar speră să fie cât mai mulți oameni deschiși pentru a veni cu bani în companie.
De altfel a și vândut deja unor investitori activi în piața locală. Conform raportărilor emitentului pentru portalul BVB, omul de afaceri a înstrăinat, din luna decembrie a anului trecut și până în prezent, aproximativ 4,8 milioane acțiuni cu simbolul AMAL, reprezentând 5,18% din capitalul social al companiei, la prețul de 0,1 lei/acțiune, ceea ce ridică valoarea pachetelor la 480.000 de lei. Nu a realizat aceste vânzări pentru că vrea ieșirea și chiar crede că a făcut o afacere proastă că le-a vândut. Este însă prețul plătit pentru ca societatea să arate minimă lichiditate. Pentru investitorii germani ar fi de neînțeles că firma este listată, dar nu se tranzacțioinează. În plus, cum fiecare dintre tranzacții a fost de peste 480.000 de acțiuni, iar una realizată pe 24 aprilie chiar a fost cu 2 milioane titluri, aceasta este în măsură să dea încredere investitorilor. "Dacă văd că au mai fost investitori care să plătească 10.000 de euro sau chiar 30.000 de euro capătă încredere că există persoane care chiar au încredere în companie", explică Schröder.
De ce România
Bani ai germanilor vor ajunge la operațiunile din Germania ale companiei, însă prin intermediul pieței românești de capital. Sub acest aspect, relansarea sistemului alternativ de tranzacționare de la BVB vine ca și când însăși compania ar fi planificat-o, glumește proprietarul acesteia. "Listarea pe AeRO a venit într-un moment perfect pentru noi", a declarat el.
Intermediarul operațiunii este casa de brokeraj IFB Finwest. Prezent la deschiderea ședinței bursiere de astăzi, Ovidiu Șerdean, broker la reprezentanța din Deva a societății de servicii financiare, a declarat că are încredere că aceasta poate fi una dintre principalele povești de succes pentru piața locală. "A înțeles perfect rolul pieței de capital, acela de a atrage finanțare", a spus Șerdean despre clientul său. Miza ar fi ca această companie, în măsura în care va obține un succes, să fie un factor motivațional și pentru alte firme să se listeze.
Antreprenorul german Roland Schröder și brokerul IFB Finwest Ovidiu Șerdean, la deschiderea ședinței BVB de azi.
Ținta: venituri de 7 milioane euro
Cu ce poveste vine, însă, International Caviar Corporation în fața investitorilor? Cu potențialul unei explozii a cifrei de afaceri de la un modest nivel de 500.000 de euro în prezent pentru operațiunile din Germania către un reper de 7 milioane euro în 3-4 ani, potrivit lui Schröder. Ferma de lângă Berlin a companiei are, în condițiile unor costuri de operare foarte reduse, potențialul unei producții de 10 tone de caviar anual care, la un preț de gros estimat în scădere la 700 de euro pe kilogram pentru următorii ani, ar întruni suma respectivă.
Avantajul competitiv este imens și este dat de amplasamentul deosebit al fermei. Aceasta nu este într-un lac artificial, care ar avea costuri ridicate. Numai costul cu electricitatea pentru astfel de ferme se ridică la 600.000 de euro anual, pe când operațiunea de lângă Berlin abia adună o factură anuală de 6.000 de euro. Cursul de apă permite menținerea curată a fermei fără costuri de injectare a oxigenului lichid și de îndepărtare a apei reziduale, ca în cazul bazinelor artificiale. Amplasamentul cumpărat pentru 1 milion de euro este într-atât de bun, încât deja a existat o ofertă de 5 milioane euro de la un competitor.
Șase ani a căutat Schröder în România - la Iași, Craiova, Arad, Satu Mare - un astfel de curs de apă propice pentru ferma de sturioni, însă nu a găsit. Condițiile de la fermă sunt ideale: un debit de un metru pe secundă de apă nepoluată și bogată în oxigen, fără riscuri de inundații sau scăderi majore de nivel, temperatură între 10-20°C timp de șase luni pe an, în proximitatea unei piețe mari care este Berlinul.
Prezența pe Bursă este un atu pentru care merită să iei și o companie fără active
Dacă locul ideal de creștere a sturionilor a fost găsit în Germania, de ce operațiunile financiare vor fi înregistrate în România? Răspunsul este simplu: aici este compania listată. Cu o diplomă în burse și piețe financiare la Universitatea din Münster, Schröder spune că a știut de la început că garanția transparenței în vederea finanțării poate fi cel mai ușor obținută prin aducerea firmei la cota Bursei. Încă de când se gândea că va avea operațiunile în România, a căutat să cumpere o astfel de societate care, având active mici, să fie ușor de preluat de pe piața Rasdaq. O operațiune cunoscută în Germania ca "Börsemantelkauf" și care vizează o variantă ce are costuri mai reduse decât listarea companiei. Emitentul preluat a fost Agromec SA Călan (AMAL) unde când a ajuns acționar principal mai era numai un teren, o clădire în stare precară și câteva datorii la Fisc.
Societatea veche avea 1.100 de acționari din programul de privatizare în masă, în majoritate locuitori din Călan. Noul proprietar nu a derulat o operațiune de scoatere a acestora din societate. Îi vrea pe mai departe alături de el în povestea de succes denumită International Caviar Corporation. "Nu ar fi obținut decât 50 de euro, sumă care ar fi fost derizorie; mai bine mai așteaptă măcar până când pachetul de acțiuni se face 200 de euro", a declarat Schröder.
Caviar la petrecerea oligarhilor ruși
Îi vrea pe cei din Călan alături de el, dar caviarul său a ajuns pe masa oligarhilor ruși. Un diplomat din Federația Rusă a cumpărat odată de la el 5 kilograme de caviar la prețul de gros de 1.000 euro pe kilogram. A plecat acasă cu el în servieta diplomatică. Ulterior, germanii aveau să afle că a fost servit pentru 40.000 de euro pe kilogram la hotelul Kempinski din Moscova. Nu le-a părut rău pentru că presa din Germania a preluat știrea că producția lor a ajuns la festinul oligarhilor ruși.
Piața de caviar a căzut odată cu Uniunea Sovietică
Rusia era și patria producției de sturioni și caviar însă piața s-a dereglat după 1990. Colapsul Uniunii Sovietice a antrenat un pescuit irațional al sturionului în Marea Caspică. Înainte, URSS și Iranul erau singurele țări cu țărm la respectiva mare și aveau un acord pentru un pescuit doar în limitele în care institutele de cercetare din cele două țări completau populația de sturioni cu puiet crescut în crescătoriile speciale. Acum, când sunt șase state cu ieșire la Caspică (Rusia, Azerbaidjan, Daghestan, Kazahstan, Turkmenistan și Iran) nimeni nu își mai asumă să suporte eforturile de susținere a institutelor de cercetare atât timp cât știe că celalte țări nu fac același lucru.
Cine stimulează sexual sturionii
Schröder se consideră norocos și sub acest aspect. Spune că are colaborarea celui pe care îl consideră cel mai bun specialist din lume în creșterea de sturioni, în persoana lui Hans Gerhard Bergler, acționar în proporție de 10% al International Caviar Corporation la finele anului trecut, potrivit portalului BVB. El duce munca unui business greu. Pentru a produce caviar, sturionii trebuie să fie fertili, ceea ce este greu în captivitate. "Nu oricine știe să stimuleze sexual un sturion", a fost fraza care a strânit râsete și zâmbete la deschiderea ședinței de tranzacționare de astăzi. După ce se nasc, puii de sturioni trebuie hrăniți cu un anume tip de mâncare astfel încât să nu se mănânce între ei.
România, un paradis al comerțului ilegal
Crescătoriile de sturioni uneori nu sunt sustenabile tocmai ca urmare a acestei sensibilități a peștilor. De câțiva ani, de când a oprit căutările pentru un amplasament în România, Schröder nu mai este la curent cu ce se întâmplă în piața locală. Crede că avem cel puțin potențialul Norvegiei, dar în prezent, cel puțin, la nivelul consumatorului, piața este egală cu zero. Restaurantele și hotelurile sunt pline de caviar obținut de la sturioni capturați ilegal, uneori de la pescari locali, însă, de cele mai multe ori, din import din Rusia, Ucraina și Moldova.
Piața neagră va rămâne puternică, atât timp cât bucătarii și proprietarii de restaurante rămân convinși că este mai bun caviarul de la sturionii din sălbăticie decât de la cei din crescătorii, spune antreprenorul german. El ne indică un studiu al World Wide Fund, organism internațional specializat pe protejarea speciilor amenințate, care reflectă comerțul ilegal cu caviar. Am consultat documentul din anul 2013 semnat de Jutta Jahrl. Potrivit acestuia, din 30 de mostre de caviar obținute de WWF (14 în România, 14 în Bulgaria și 2 în Austria), doar trei corespundeau caracteristicilor prezentate. Astfel, 6 mostre de caviar nu erau de la sturion, 5 erau chiar declarate ca fiind de la sturioni din sălbăticie (deci pescuiți ilegal), 8 nu aveau codurile obligatorii pentru comerțul legal, 3 erau de sturion, dar cercetarea ADN a reliefat că erau specii hibride, în timp ce în cinci cazuri caviarul era amalgamat de la mai multe specii, intrând mai degrabă la categoria deșeurilor alimentare rezultate după împachetări.
Testul a costat 100.000 de euro și au fost mai degrabă bani aruncați, consideră Schröder. Cu acești bani ar fi organizat cel puțin 10 degustări cu bucătari și proprietari de restaurante pentru a-i convinge de calitatea mai bună a caviarului sturionilor din crescătorii decât a celor din sălbăticie.
O licență cât un oligopol
Antreprenorul german a activat mult timp într-o asociație pentru protecția sturionilor, înainte de a se lansa într-un business unde urmărește profit. Pentru el, trecerea a fost naturală. Ca om preocupat de mediu, a văzut că cea mai sigură cale pentru a proteja specia este aceea de a face o exploatare sustenabilă, adică, pentru fiecare pește să pui la loc un exemplar tânăr. Acum a obținut licență pentru producerea de caviar. Fiind vorba de o specie amenințată de dispariție, doar cinci companii mai sunt autorizate în Germania și sunt numai 200 de firme cu licență la nivel mondial, dintre care numai 50 sunt producători, în timp ce 150 sunt traderi. Licența de regulă se obține foarte greu, însă în cazul său a fost ușor: experiența sa și activitatea anterioară îl recomandau că este cineva care chiar dorește conservarea sturionilor.
Primii ani în business au fost grei, însă nu a obosit în aceste zbateri pentru a claca tocmai înaintea unei explozii pe care o anticipează pentru veniturile companiei. "Mă simt tânăr și nu vreau să mă pensionez", spune Schröder.