Câștigarea alegerilor în SUA de către republicanul Donald Trump a precipitat vânzări în piețele globale de obligațiuni. Aceste lichidări masive de poziții au condus la pierderi în echivalent de 1,7 trilioane dolari, cel mai mare impact negativ de o lună din istoria piețelor de bonduri.
Hemoragie pe piețele mondiale de bonduri, antrenate în principal de reculul din cea mai lichidă piață din lume a hârtiilor de valoare, cea a titlurilor de trezorerie americane, unde, spre exemplu, randamentul notelor cu scadența la 10 ani a urcat în zona unui maxim al acestui an de 2,437% astăzi, după ce înainte de câștigarea alegerilor prezidențiale din SUA de către republicanul Donald Trump încă se tranzacționau pe niveluri de preț care dădeau o valoare a câștigului anual de 1,85%.
Luna noiembrie a adus cele mai mari pierderi pe piețele de bonduri, de 1,7 trilioane dolari, conform datelor compilate de Bloomberg, în colaboare cu banca britanică de investiții Barclays, și preluate de Zero Hedge. Portalul financiar notează că pierderile sunt cele mai mari din istorie și afirmă că investitorul legendar Ray Dalio a avut un discurs aproape profetic atunci când a spus, la începutul lunii octombrie. că de îndată ce se vor depărta de reperul unui randament anual de 1% bondurile vor deveni ținta celui mai mare val de vânzări din anul 1981 și până în prezent.
Față de octombrie, pierderile cumulate sunt de 2,8 trilioane de dolari. Acestea s-au exacerbat în ultimele 3 săptămâni, în condițiile în care, după victoria lui Trump, retragerile din fondurile de obligațiuni ale americanilor s-au ridicat la 10,7 miliarde dolari. Investitorii se gândesc deja că poate este vorba de finalul unuia dintre cele mai lungi trenduri multianuale din istorie, cel pe bonduri, și de scădere a dobânzilor, care are mai bine de 30 de ani.
Remarcabil, pierderea de 1,7 trilioane de dolari din ultima lună a fost de aproape 3 ori mai mare decât câștigul agregat de 635 miliarde dolari al capitalizărilor bursiere a companiilor listate.