Verdict de la BVB: Partea de cerere este puternică pe piața de capital românească. Accentul trebuie pus pe dezvoltarea ofertei de produse. Este de lucrat la noi listări

Verdict de la BVB: Partea de cerere este puternică pe piața de capital românească. Accentul trebuie pus pe dezvoltarea ofertei de produse. Este de lucrat la noi listări
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 iul 2024

Adrian Tănase, cel care are conducerea executive a Bursei de Valori București, are observația că ofertele recente au arătat în piața locală o comunitate de investitori robustă, care poate aduce bani în foarte scurt timp. Este de lucrat la noi listări.

Dezvoltarea pieței primare trebuie să fie un obiectiv major al tuturor reprezentanților pieței de capital, spune Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București, care arată că are semnale foarte bune din piață despre dinamica recentă, dar trebuie lucrat la noi listări.

Urmărește-ne și pe Google News

Ofertele mari ale ultimei perioade, cele de la Hidroelectrica (H2O) și Premier Energy (PE), au dovedit că partea de cerere este puternică și investitorii nu au avut probleme să se mobilizeze și să vină cu cash la operațiunile de piață derulate de emitenții români.

“Buy-side arată foarte bine“, afirmă Tănase într-o discuție cu Profit.ro. “Partea de cerere se dezvoltă și are un ritm foarte bun.“

EXCLUSIV Proiectul Contrapărții Centrale – poticnit în negocieri comerciale. Dincolo de licența Euronext, entitatea a fost îndrumată către o terță companie de tehnologie. Potențială creștere considerabilă a costurilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proiectul Contrapărții Centrale – poticnit în negocieri comerciale. Dincolo de licența Euronext, entitatea a fost îndrumată către o terță companie de tehnologie. Potențială creștere considerabilă a costurilor

Anul trecut, piața de capital locală a avut forța de a procesa cel mai mare exercițiu primar, oferta de 9,28 miliarde lei derulată de Fondul Proprietatea (FP), care nu a avut probleme să înstrăineze întreg pachetul să de 19,94% din acțiunile Hidroelectrica. Investitorii au cotat bine și pe piețele de obligațiuni, iar la exercițiul programului Fidelis din luna aprilie au avut subscrieri-record, ridicând valoarea celor 5 emisiuni de titluri de stat la 640,64 milioane euro.

“Dacă până acum câțiva ani mă întreba cineva care este mai important, buy-side sau sell-side de intensificat, de stimulat, nu aveam un răspuns, ziceam că amândouă“, spune Tănase de la BVB. “Acum mi se pare destul de clar că focusul trebuie pus pe sell-side, pe listări, pe aducerea de oportunități în piață.“

TABEL Producția de gaze a OMV Petrom a scăzut cu doar 2%, sub rata anuală estimată. Vânzările către terți s-au diminuat considerabil. Avertismentul companiei CITEȘTE ȘI TABEL Producția de gaze a OMV Petrom a scăzut cu doar 2%, sub rata anuală estimată. Vânzările către terți s-au diminuat considerabil. Avertismentul companiei

Nu este o observație singulară. În cadrul evenimentului de listare a titlurilor Premier Energy, companie care a venit la cota BVB în urma unei oferte publice primare în valoare de 695,07 milioane lei (139,69 milioane euro), șeful board-ului, Jose Martin Garza, menționa că,, dincolo de participarea celor 26 de investitori instituționali care au cumpărat acțiuni cu simbolul PE, a fost semnificativă prezența investitorilor individuali. La procesarea tranzacției, se vede că pentru un număr de peste 14.500 de ordine investitorilor de retail le-au fost alocate acțiuni cu o valoare agregată de 118,61 milioane lei (23,83 milioane euro), cele mai multe achiziționate la prețul cu discount de 18,53 lei/acțiune.

„Micul investitor român – care cred că a fost neglijat sau trecut cu vederea sau poate subestimat – a fost capabil ca în 3 zile să vină cu aproape 200 milioane de euro pentru o companie mică, fără publicitate, tăcută, numită Premier Energy”, declara Garza. „Micul investitor român reprezintă un activ uriaș, semnificativ pentru țară, și sperăm că vor fi și alte companii care vor urma și vor adjudeca avantajul pe care România îl are.”

EXCLUSIV Legea care permite crearea fondurilor de investiții imobiliare de tip REIT a trecut de un hop. S-au impus restricții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Legea care permite crearea fondurilor de investiții imobiliare de tip REIT a trecut de un hop. S-au impus restricții

Acestei cereri reflectate și în creșterea numărului de clienți deschise la casele de brokeraj, dar și la numărul record de investitori ai fondurilor de investiții locale, trebuie să I se contrapună și o ofertă pe măsură. Aici, autoritățile ar urma să joace un rol foarte important pe termen mediu, spune directorul Bursei.

Așteptări sunt față de listarea a 3 companii de stat, stipulată prin angajamentele luate de România la accesarea resurselor din programul European PNRR, dar și prin atragerea antreprenorilor privați. În această ultimă direcție, stimulentul de 35 milioane euro pentru companiile antreprenoriale care vor să se listeze ar trebui să fie consumat până la 31 mai 2025.

În zona de energie, Romgaz (SNG) are deja un vot favorabil în AGA pentru listarea de obligațiuni, însă, lucrurile nu ar trebui să se oprească aici. “Guvernul, prin portofoliul pe care îl are la companiile de energie, ar trebui să folosească mai intensive piața de capital“, spune Tănase. “Cred că se va întâmpla acest lucru.“

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
adrian tanase
bursa
premier energy
hidroelectrica
fidelis
romgaz