Depășirea miercuri a unor noi maxime ale acestui an nu a fost confirmată de o nouă sesiune pozitivă. Cumpărătorii au întârziat, rezultatul fiind o sesiune negativă pe volume slabe. Mișcarea pentru anularea decisivă a scăderii de la cumpăna dintre ani nu a fost deocamdată continuată, semn că investitorii sunt totuși precauți față de impactul favorabil al revizuirii ordonanței 114 din decembrie.
Știrile vin succesiv despre modificarea ordonanței-șoc cu prevederi drastice pentru mediul corporativ și prezentată de guvernanți drept o „taxă pe lăcomie”. Este perspectiva conturată încă de acum 2 luni și care stă la baza unui rally din minime la Bursa de Valori București. Totuși, investitorii au preferat, însă, astăzi să ia o pauză și să aștepte noi clarificări. Au ezitat să ducă mai departe cotațiile spre noi valori care să anuleze aproape integral efectele ordonanței asuprea bursei.
Cu o zi înainte, piața ajunsese pe cele mai ridicate valori de la începutul picajului bursier din decembrie, iar calea era deschisă din punct de vedere tehnic pentru un nou puseu de creștere. Cumpărătorii au întârziat, însă, să apară. Rulajul de 17,80 milioane lei (3,74 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost unul dintre cele mai slabe din această lună.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În absența unor ordine consistente, nici nu a existat forța pentru o nouă împingere a cotațiilor. Indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,27%, iar indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 0,32%, până la nivelul de 8.094,87 de puncte. Sub aspect tehnic, este o ratare a unei treceri decisive (de tip „two bar breakout” – cu 2 ședințe consecutive de creștere pe volume în urcare) peste retragerea Fibonacci de 61,8% a impulsului descendent de la finalul anului trecut.
Practic, piața a ezitat să invalideze total din punct de vedere tehnic mișcarea de scădere precipitată de așa-numita „taxă pe lăcomie”. Cu toate acestea, cumpărătorii se pot încă regrupa pentru a realiza acest lucru în perioadaimediat următoare. Raliul rămâne în picioare. Dispunerea în „evantai” a mediilor mobile relevante în proporții Fibonacci, cu mediile mobile scurte peste cele cu perioade mai lungi, dau susținere cotației și creează premise pentru continuarea puseului de creștere.
Nici dinspre piețele internaționale nu a venit un catalizator care să alimenteze tendința pozitivă pe termen scurt. În Europa, închiderile principalilor indici au fost neconcludente, respectiv divergente și cu deviații mici față de nivelurile de referință: -0,05% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,56% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,09% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0.08% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,06% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,24% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,40% pentru indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI Teraplast, majorare de capital cu acțiuni gratuite în valoare de 26,7 milioane leiLa București, într-o zi fără tranzacții speciale pe piața deal, pe primul loc în clasamentul lichidității, cu schimburi însumând 6,18 milioane lei, s-au situat titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au apreciat cu 0,22%, până la prețul de 0,9090 lei/acțiune. Totuși, indicele financiar BET-FI a coborât cu 0,16%, până la nivelul de 35.698,40 de puncte, fiind tras în jos de evoluția acțiunilor SIF. În aceste zile, 2 emitenți de la această categorie, SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Oltenia (SIF5) au raportat dețineri încrucișate de câte 5%, în limita pragurilor de deținere prevăzute de lege.
Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 5,54 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,47%, până la prețul de 2,1100 lei/acțiune, după avansul recent susținut de remunerarea acționarilor aproape în echivalentul întregului profit net de 1,21 miliarde lei obținut anul trecut de instituția de credit.
Acțiunile de pe segmentul energetic și de utilități au cedat astăzi prim-planul sub aspectul volumelor, deși indicele sectorial BET-NG a supraperformat ușor pieței, cu un declin de numai 0,12%. Cei mai importanți emitenți din structura sa nu au avut deviații decisive față de nivelurile de referință. Astfel, titlurile OMV Petrom (SNP) au staționat la prețul de 0,3650 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,11 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au depreciat cu 0,15%, până la prețul de 32,65 lei/acțiune, pe transferuri de aproape 996.000 de lei.
Pe o activitate de tranzacționare de aproximativ 923.000 de lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, titlurile Alro Slatina (ALR) au scăzut cu 2,16%, până la prețul de 2,27 lei/acțiune. Emitentul notificase piața cu o zi înainte asupra modificarea unor contracte intragrup cu Vimetco Extrusion și Alum Tulcea.