GRAFIC Ultima ședință de la bursă este „roșie”. Indicele BET închide anul cu un declin de aproape 5%. Ordonanța-minune a dat peste cap socotelile investitorilor

GRAFIC Ultima ședință de la bursă este „roșie”. Indicele BET închide anul cu un declin de aproape 5%. Ordonanța-minune a dat peste cap socotelile investitorilor

Sursa foto: Seemitch / dreamstime.com

scris 31 dec 2018

Picajul bursier de final de an antrenat de ordonanța de urgență care taxează suplimentar multinaționalele a determinat o performanță negativă în anul 2018 pentru indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri.

Doar dividendele salvează randamentele portofoliilor investitorilor activi la Bursa de Valori București. Anul 2018 este unul cu negativ pentru piața locală într-un context în care și bursele mari se află în impas. Închiderea de an a fost decisiv influențată de șocul bursier generat de o ordonanță de urgență care include o taxă pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor naturale la reperul de 68 lei/MWh, o taxă de pe cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecom, dar și o reformă a cadrului de operare a sistemului de pensii.

Urmărește-ne și pe Google News

Piața a resimțit până în ultima uzi de tranzacționare a anului efectul impulsului negativ. Chiar dacă la debut cotațiile erau preponderent „pe verde”, către finalul sesiunii scurtate de astăzi vânzările au determinat o închidere sub referință. Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,34%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,43%, până la nivelul de 7.383,68 de puncte, unul inferior cu 4,77% ultimei valori de tranzacționare de 7.753,44 de puncte din anul 2017.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Surse - Ultima variantă de lucru a OUG: Plafonarea prețului gazelor să fie aplicată doar producției onshore. O pătrime din producția de gaze a OMV Petrom este offshore. Taxa pe cifra de afaceri poate scădea la 2% CITEȘTE ȘI Surse - Ultima variantă de lucru a OUG: Plafonarea prețului gazelor să fie aplicată doar producției onshore. O pătrime din producția de gaze a OMV Petrom este offshore. Taxa pe cifra de afaceri poate scădea la 2%

O privire retrospectivă opeste an arată că piața a fost afectată în principal de 2 episoade de scădere, respectiv minitrendul descendent de 2 luni și jumătate în care investitorii au reacționat la zvonurile privind ajustarea schemei fondurilor de pensii de la Pilonul II și prăbușirea de 3 zile din decembrie cauzată de ordonanță. Ambele momente au fost imprimate din mediul politic. Pe graficul atașat se vede că parametrii tehnici sunt deteriorați, iar prima parte a anului investitorii vor fi preocupați, probabil de găsirea unor noi repere de tranzacționare.

GRAFIC Ultima ședință de la bursă este „roșie”. Indicele BET închide anul cu un declin de aproape 5%. Ordonanța-minune a dat peste cap socotelile investitorilor

Jucătorii par a fi lăsat, de altfel, pentru anul viitor orice demers. Prezența a fost redusă „la butoane” în ultima zi a anului, așa cum era de așteptat. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 19,12 milioane lei (4,10 milioane euro).

Peste o treime din această activitate de tranzacționare a fost asigurată de schimburile însumând 7,08 milioane lei, realizate pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au depreciat cu 0,25%, până la prețul de 2,0050 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 9,64 miliarde lei (2,07 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a staționat pe nivelul de referință al sesiunii precedente, de 11,40 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 1,83 milioane lei.

ULTIMA ORĂ Decizie Guvern - Banii din Pilonul II nu mai pot fi retrași. Contributorii la Pilonul II pot cere ca statul să nu le mai vireze de acum înainte contribuțiile. Cum poți afla câți bani ai în Pilonul II CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Decizie Guvern - Banii din Pilonul II nu mai pot fi retrași. Contributorii la Pilonul II pot cere ca statul să nu le mai vireze de acum înainte contribuțiile. Cum poți afla câți bani ai în Pilonul II

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 2,44 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au scăzut cu 1,42%, până la prețul de 27,80 lei/acțiune. Emitentul a fost afectat de prevederile din ordonanța de urgență care impun atât o taxa de cifra de afaceri, cât și o plafonare a prețului gazelor naturale la nivelul de 68 lei/MWh. Declinul peste medie al acțiunilor Romgaz a tras în jos indicele energetic BET-NG ce a subperformat pieței, cu un recul de 0,68%.

Prin contrast, indicele financiar BET-FI a câștigat 1,00%, până la nivelul de 34.636,37 de puncte. O dinamică apropiată, +0,97%, a avut și cel mai lichid emitent din structura sa de astăzi, cu tranzacții de 1,57 milioane lei, SIF Oltenia (SIF5). Titlurile societății au închis la prețul de 2,0850 lei/acțiune, cu 4,35% mai jos decât ultima valoare de tranzacționare de anul trecut de 2,18 lei/acțiune. Investitorii iau poziții în așteptarea anului viitor când se va decide destinația sumei de 140 milioane de euro pe care SIF-ul cu sediul în Craiova a încasat-o de la grupul bandcar austriac Erste căruia i-a vândut pachetul de 6,29% din acțiunile BCR.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
sif oltenia
romgaz
erste
bcr