EXCLUSIV Acționarii magazinului Unirea votează raportul CA care acuză vechea conducere că ar fi scos din companie 50 milioane lei într-o AGA-circ. „Hai marș de aici! Eu sunt moștenitoarea Imperiului Adamescu!”

EXCLUSIV Acționarii magazinului Unirea votează raportul CA care acuză vechea conducere că ar fi scos din companie 50 milioane lei într-o AGA-circ. „Hai marș de aici! Eu sunt moștenitoarea Imperiului Adamescu!”
scris 12 dec 2018

Adunarea Generală a Acționarilor de la Unirea Shopping Center a votat atragerea răspunderii fostului director general Carmen Adamescu. Raportul CA include date despre prejudicierea societății prin contracte pentru servicii fictive, deturnarea unor sume pentru folos personal, acordarea de drepturi bănești pentru persoane apropiate. Investitorii se așteaptă la un război lung între moștenitorii lui Dan Adamescu, procese pe ani de zile ale căror costuri vor cădea indirect în seama companiei.

Magazinul Unirea din București este unul dintre cele mai aglomerate vaduri comerciale ale României, însă abundența clienților nu s-a regăsit favorabil în rezultatele companiei ce îl operează și care anul trecut a înregistrat o pierdere de 34,88 milioane lei. Punerea sub acuzare de către procurori a fostului director general Carmen Adamescu în această toamnă și războiul pe care fosta soție a omului de afaceri Dan Adamescu îl poartă cu fiul acestuia, Alexander Adamescu, au creat premisele unei Adunări Generale a Acționarilor de bilanț tensionate. Cuvântul „circ” a fost folosit în mod independent de 2 participanți la AGA pentru a caracteriza ce s-a întâmplat acolo.

Urmărește-ne și pe Google News

„A fost spectaculos”, a relatat pentru Profit.ro Florin, acționar minoritar la Unirea Shopping Center (SCDM), firmă listată pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO al Bursei de Valori București. Pentru el este un crâmpei de Românie reală, cu acuzații de hoție, chiar cu nebunie. „M-au îngrozit ăștia!”, spune investitorul cu experiență de 20 de ani pe piața de capital românească.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Reacție dură a șefului NEPI Rockcastle după acuzațiile de fraudă din România: Au câștigat 10 milioane euro într-o zi, din scăderea acțiunilor. Directorul Fortress, principalul acționar al NEPI, a demisionat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Reacție dură a șefului NEPI Rockcastle după acuzațiile de fraudă din România: Au câștigat 10 milioane euro într-o zi, din scăderea acțiunilor. Directorul Fortress, principalul acționar al NEPI, a demisionat

Momentul-șoc a fost chiar la începutul AGA, atunci când Carmen Adamescu nu a fost primită să participe și nici persoana ce o însoțea. „Au dat-o afară”, rezumă Florin. Fostul șef executiv al companiei venise din partea societății unde era acționar, dar nu avea o procură în baza căreia să fie admis la Adunare, după cum nu avea bază legală pentru a fi prezent la lucrări un notar care nu avea acțiuni.

„A ieșit melodramatic”, descrie episodul Dumitru, un acționar minoritar în cadrul firmei. Carmen Adamescu s-a conformat și a părăsit sala, nu înainte de a riposta la intervenția președintelui de ședință, Bogdan Antonescu, membru în CA și apropiat al lui Alexander Adamescu. „Hai, marș de aici! Eu sunt moștenitoarea Imperiului Adamescu!”, a strigat, conform relatării, fosta soție a omului de afaceri decedat, părăsind val-vârtej sala.

TeraPlast se pregătește să încaseze dividende parțiale substanțiale de la subsidiara TeraSteel CITEȘTE ȘI TeraPlast se pregătește să încaseze dividende parțiale substanțiale de la subsidiara TeraSteel

Din punct de vedere numeric foarte puțini, acționarii prezenți au votat în unanimitate atragerea răspunderii fostei conduceri în baza unui raport al Consiliului de Administrație. „A pus situația pe furturi”, zice Florin.

„Pe timpul mandatului fostului Director General s-au constatat numeroase nereguli la nivelul înregistrărilor contabile atât în privința acurateții cuantumului cheltuielilor, cât și în privința naturii acestora, care în marea majoritate erau menite să satisfacă propriile interese ale numitei Carmen Adamescu”, spune documentul prezentat acționarilor în vederea votului din AGA.

Sunt informații care au stat la baza unui dosar întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și în care Carmen Adamescu a fost pusă sub acuzare în această toamnă pentru delapidarea societății Unirea Shopping Center, respectiv drenare de bani către societăți conduse de fiul ei, Rani Palade, Tycoon Imobiliar, Pall D’Or și Tycoon Finance Corporation, dar și acordarea de drepturi bănești și salarii compensatorii către persoane apropiate.

Unii investitori s-au plictisit și au decis să vândă

Este un scandal prelungit pe mai mulți ani și care ține departe investitorii de pe piața de capital. Un fost acționar a preferat să vândă și a marcat o pierdere de aproximativ 140.000 de lei, pe principiul că „treaba e încurcată”. „E bine să te ferești!”, este avertismentul lui adresat unui investitor rămas în societate.

Dumitru este relaxat pentru că are numai aproximativ 1.000 de acțiuni Unirea Shopping Center, echivalentul a circa 38.000 de lei, o deținere minoră în portofoliul său relevant la BVB. Nici el nu are așteptări bune. Vor fi procese de ani de zile cu ANAF, pentru trecerea acțiunilor Nova Grup către masa credală de la Astra Asigurări, mai este unul pentru schimbarea numelui lui Carmen Adamescu din nou în Palade. „Din procesele astea mănâncă toți”, spune investitorul, care consideră că toate vor fi pe seama companiei.

SIF Muntenia, nereprezentată la AGA

SIF Muntenia (SIF4) deține 10% din acțiunile Unirea Shopping Center, însă niciun reprezentant al societății nu a venit la AGA. Informații obținute de Profit.ro spun că SIF-ul va contesta legalitatea AGA întrucât documentația aferentă nu a fost prezentată în timp util. Neimplicarea SIF Muntenia într-o AGA decisivă le apare investitorilor prezenți ca fiind greu de înțeles având în vedere eforturile societății pentru a dobândi o participație consistentă, inclusiv participarea la o majorare de capital cu primă de emisiune de 70 de lei/acțiune și achiziții când titlurile erau în zona de 100 de lei/acțiune, la o valoare aproape triplă față cea de astăzi.

Nimeni nu știe cât de mare a fost, de fapt, „gaura”

Anul 2018 este preconizat ca fiind unul pe profit. Bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul în curs votat de acționari anticipează obținerea unui rezultat net pozitiv de 2,55 milioane lei, în condițiile unor venituri din exploatare de 60,72 milioane lei.

EXCLUSIV Reacție dură a șefului NEPI Rockcastle după acuzațiile de fraudă din România: Au câștigat 10 milioane euro într-o zi, din scăderea acțiunilor. Directorul Fortress, principalul acționar al NEPI, a demisionat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Reacție dură a șefului NEPI Rockcastle după acuzațiile de fraudă din România: Au câștigat 10 milioane euro într-o zi, din scăderea acțiunilor. Directorul Fortress, principalul acționar al NEPI, a demisionat

Raportul societății menționează că aceasta se află într-o etapă de revizuire a cheltuielilor inutile. Este ceva în care se pare că a excelat vechea conducere. Fiscul a stabilit un prejudiciu net de 37,35 milioane lei adus companiei. Pentru anii 2014-2017, inspectorii ANAF au constatat că ar fi fost scoase din societate nejustificat, atât în beneficiul admnistratorului, cât și în beneficiul unor societăți agreate, avantaje în natură sau bani în sumă totală de 49,91 milioane lei, din care TVA de 3,34 milioane lei.

Din punctul de vedere al lui Florin, este o estimare conservatoare, iar pagubele aduse societății ar fi încă și mai mari. Conform unor calcule ale sale, prezentate altor acționari prezenți la AGA, realizate în baza unei comparații cu parametrii financiari ai Bucur Obor, câștigurile cumulate din ultimii 5 ani ai Unirea Shopping Center ar fi trebuit să fie cu aproximativ 32 milioane euro mai mari, așa cum se vede pe planșa de mai jos.

EXCLUSIV Acționarii magazinului Unirea votează raportul CA care acuză vechea conducere că ar fi scos din companie 50 milioane lei într-o AGA-circ. „Hai marș de aici! Eu sunt moștenitoarea Imperiului Adamescu!”

Anii de acuze reciproce între moștenitorii lui Adamescu au indus confuzie între investitori. „Nu știi care-s hoți, până la urmă”, spune râzând unul dintre ei. Vede, însă, miza și felul cum fiecare își asumă memoria omului de afaceri Dan Adamescu. Este amuzat că vorbesc și unii, și alți despre „domnul Adamescu”, formulare improprie pentru persoanele decedate.

Deși este listată pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRo, unde este tranzacționată în regim bursier, societatea a întârziat să vină cu raportările financiare în calendarul obișnuit al companiilor de la cota BVB. Emitentul este pus pe Lista de Observare Specială a Autorității de Supraveghere Financiară. „Se uită ASF-ul prin gaura cheii, probabil...”, chicotește Dumitru.

A avea sau a nu avea videochat

Magazinul Unirea a pierdut recent o serie de chiriași și acum conducerea încearcă semnarea unor noi contracte. Aparent, nu este disperare să accepte pe oricine. Administratorii au spus în AGA că au refuzat o firmă ce voia să închirieze o suprafață mai mare în „Aripa Călărași” pentru activități de videochat erotic.

EXCLUSIV Reducerea contribuției la Pilonul II, la Curtea Constituțională CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Reducerea contribuției la Pilonul II, la Curtea Constituțională

Investitorii contactați de Profit.ro spun că era o sursă de cash care nu ar fi trebuit refuzată. Au fost, însă, bucuroși să audă că cei cu videochatul au mers și au închiriat la magazinul Cocor din apropiere, unde, de asemenea, ei au acțiuni la societatea care îl are în administrare.

Milioane și milioane lei din banii cuveniți acționarilor pentru deplasări externe, țoale și boieli

În AGA de la Unirea, administratorii au denunțat contracte fictive cu societăți de construcții. Primiseră câte 9 milioane de lei, 3 milioane de lei, dar nu prestaseră nimic. Le-au cerut banii înapoi, iar când au văzut că nu-i au, au solicitat măcar materialele de construcții cumpărate, se presupunea, în avans. Nu le aveau nici pe acelea.

„Lucrările de investiții și reparații se suprapuneau, realizate de prestatori diferiți și care nu pot fi identificate, în scopul probării realității lucrărilor”, sunt concluziile inspectorilor ANAF inserate în raportul Consiliului de Administrație al Unirea Shopping Center.

Fostul premier Ponta pierde procesul cu Unirea Shopping, în care vrea daune morale de 60.000 euro pentru videoclipuri care au rulat în magazin CITEȘTE ȘI Fostul premier Ponta pierde procesul cu Unirea Shopping, în care vrea daune morale de 60.000 euro pentru videoclipuri care au rulat în magazin

Acestora li se adaugă „cheltuieli de protocol fără justificare economică corelată cu scopul desfășurării activității (natura acestora având un pronunțat caracter de utilizare în scop personal), în valoare de 16,23 milioane lei pentru anii 2006-2017. Aferent aceluiași interval, este atașat un tabel de cheltuieli personale în valoare de 17,26 milioane lei, în majoritate pe deplasări externe, îmbrăcăminte, parfurmuri și cosmetice.

EXCLUSIV Acționarii magazinului Unirea votează raportul CA care acuză vechea conducere că ar fi scos din companie 50 milioane lei într-o AGA-circ. „Hai marș de aici! Eu sunt moștenitoarea Imperiului Adamescu!”

„Grav!”, rezumă Florin realitățile scoase la iveală de scandalul apărut la magazinul Unirea. Dumitru, într-un fel, se bucură că războiul a escaladat și astfel s-a pus reflectorul pe operațiunile companiei. „E bine că s-a spart buboiul. S-au oprit furăciunile. Se păzesc unii pe ceilalți”, a conchis investitorul.

viewscnt
Afla mai multe despre
unirea shopping center
bvb
bursa
aero
asf
sif muntenia