GRAFIC Revenire anemică la BVB. Brokerii așteaptă să se stabilizeze piața

GRAFIC Revenire anemică la BVB. Brokerii așteaptă să se stabilizeze piața

Sursa foto: G0d4ather | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 aug 2024

Bursa românească a avut un ricoșeu tehnic după ce luni a avut cel mai mare declin de o zi din ultimul an și jumătate.

Încă din sesiunea asiatică, investitorii s-au activat la cumpărare pentru a respinge mișcarea de depreciere puternică de vineri și luni. Impulsul a fost remarcabil și suflul s-a menținut inclusiv pentru sesiunea europeană. Cu excepția indicelui DAX40 din germania care a avut ezitare, tendința a fost pozitivă pe principalele burse occidentale, de la New York, Paris și Londra.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO PPC, care a preluat afacerile locale ale Enel, achiziționează portofoliul companiei care a lansat primul sistem de energie fotovoltaic plutitor la scară largă din România și deține cea mai mare rețea de prosumatori. Acord de 700 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO PPC, care a preluat afacerile locale ale Enel, achiziționează portofoliul companiei care a lansat primul sistem de energie fotovoltaic plutitor la scară largă din România și deține cea mai mare rețea de prosumatori. Acord de 700 milioane euro
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Prinsă în mișcarea de recuperare din extern, piața de la BVB a fost pe un ricoșeu similar încă de la debut. Totuși, elanul la cumpărare s-a mai estompat și piața nu a păstrat câștigurile de la începutul zilei. Indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,65%, până la nivelul de 17.872,67 de puncte, palidă recuperare față de șocul de 3,63% din ședința precedentă care a avut cea mai mare depreciere din martie 2022 până în prezent.

GRAFIC Revenire anemică la BVB. Brokerii așteaptă să se stabilizeze piața

Sem,n bun pentru piață, toate acțiunile de pe podium au avut închideri „pe verde”: +1,32%, până la prețul de 0,7650 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), ce au adunat tranzacții de 29,16 milioane lei, +0,55%, până la prețul de 27,55 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), ce au însumat schimburi de 15,48 milioane lei, și +0,83%, până la prețul de 121,00 lei/acțiune, pentru titlurile Hidroelectrica (H2O), pe transferuri de 10,30 milioane lei.

Majoritarul Horia Cardoș vinde 6% din acțiunile Agroland cu intenția declarată de a îmbunătăți lichiditatea acestui simbol CITEȘTE ȘI Majoritarul Horia Cardoș vinde 6% din acțiunile Agroland cu intenția declarată de a îmbunătăți lichiditatea acestui simbol

Dincolo de aceste reveniri, nu este clar că a fost pusă o stavilă prăvălirii cotațiilor. „Aștept să se stabilizeze, dar deocamdată nu-i stabilizată”, spune despre piața locală Dragoș Mesaroș, director de tranzacționare la SSIF Goldring din Târgu Mureș. „Vedem ce o să se întâmple mai departe. E important ce fac piețele externe pentru că dacă nu se stabilizează ei, noi nu avem cum să revenim.”

Rulajul de 93,03 milioane lei (18,69 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost unul bun însă mai mic de jumătate față de cel din sesiunea de vânzări agresive de luni. Pe a 4-a activitate a zilei, de 8,24 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 0,4000 lei/acțiune, însă nu au putut împiedica deprecierea de 0,80% a indicelui financiar BET-FI, ce a închis la nivelul de 58.225,82 de puncte.

Farmaceutica Remedia își mărește plafonul de creditare de la Banca Transilvania CITEȘTE ȘI Farmaceutica Remedia își mărește plafonul de creditare de la Banca Transilvania

Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmentul de energie și utilități, a avansat, în oglindă, cu 0,79%. Din structura acestuia, titlurile Romgaz (SNG) au crescut cu 1,05%, până la prețul de 5,7500 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,22 milioane lei, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au câștigat 0,55%, până la prețul de 45,30 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,44 milioane lei, însă titlurile Electrica (EL) s-au corectat cu 1,30%, până la prețul de 15,16 lei/acțiune, pe schimburi de 1,60 milioane lei, și titlurile Transgaz (TGN) au coborât cu 0,22%, până la prețul de 1,17 milioane lei, pe transferuri de 1,17 milioane lei.

Într-o sesiune cu un impuls favorabil, unitățile fondului de tip ETF ce replică compoziția indicelui BET administrat de Patria Asset Management și SSIF TradeVille (TVBETETF) au întrunit un rulaj de 5,46 milioane lei.

Verdict de la BVB: Partea de cerere este puternică pe piața de capital românească. Accentul trebuie pus pe dezvoltarea ofertei de produse. Este de lucrat la noi listări CITEȘTE ȘI Verdict de la BVB: Partea de cerere este puternică pe piața de capital românească. Accentul trebuie pus pe dezvoltarea ofertei de produse. Este de lucrat la noi listări

Interesul investitorilor a mai fost atras de titlurile Digi Communications (DIGI), care au avansat cu 0,67%, până la prețul de 60,00 lei/acțiune, pe o activitate de 4,49 milioane lei, și de titlurile a BRD Groupe Société Générale (BRD), care și-au continuat declinul cu un -1,18%, până la prețul de 20,85 milioane lei, pe volume echivalente cu 2,39 milioane lei.

În rest, reperul unor tranzacții de 1 milion de lei a mai fost depășit de 3 simboluri care toate au avut recuperări după deprecierile severe din ziua precedentă: +1,57%, până la prețul de 1,2950 lei/acțiune, pentru titlurile Aquila Part Prod Com (AQ), +2,25%, până la prețul de 0,6360 lei/acțiune, pentru titlurile One United Properties (ONE) și +1,50%, până la prețul de 5,4000 lei/acțiune, pentru titlurile MedLife (M).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
hidroelectrica
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica