GRAFIC Ordonanța Guvernului aruncă bursa la minimul ultimilor 2 ani, mâniind jucătorii: „Ca investitor, sunt furios. M-au scos din spiritul Crăciunului!”

GRAFIC Ordonanța Guvernului aruncă bursa la minimul ultimilor 2 ani, mâniind jucătorii: „Ca investitor, sunt furios. M-au scos din spiritul Crăciunului!”
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 dec 2018

Scăderile s-au adâncit la Bursa de Valori București, unde indicii principali au coborât cu încă 5% în zua în care Cabinetul Dăncilă a adoptat ordonanța cu măsuri-șoc ce se răsfrâng asupra mediului corporativ în sectoarele bancar, energetic și telecom. Cutremurul bursier care se traduce prin scăderi de 20% în numai 3 sesiuni dau fiori în piață. „Nici nu știu ce să fac. Mi-e și teamă să mă gândesc unde se va opri”, spune un investitor.

Pe bursa românească vânzările s-au exacerbat. În ziua de 21 decembrie, la 29 de ani de la ridicarea baricadei de la Intercontinental care anunța căderea regimului socialist, investitorii activi în piața locală de capital nu au reușit să ridice un zăgaz care să oprească declinul cotațiilor. Rezultatul este a 3-a zi consecutivă de scăderi, declinul agregat fiind de aproximativ 17,30% pe indicele titlurilor blue-chip, factorul de precipitare fiind pachetul pregătit de guvern care include o taxă pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor naturale, o taxă de pe cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecom, dar și o reformă a cadrului de operare a sistemului de pensii.

Urmărește-ne și pe Google News

Șocul la nivelul cotațiilor a indus emoții printre investitori. „E un sentiment pe care nu pot să-l descriu. Nu l-am avut niciodată  și am prins și eu ceva momente din astea delicate în piață”, spune Mircea Iliescu, investitor cu 9 ani de experiență la Bursa de Valori București. „Pentru ce s-a întâmplat zilele astea în piață nu sunt cuvinte să descrii...”

Taxa pe activele bancare, concepută ca un antidot al unei prezumtive cartelizări. „A existat tot timpul această suspiciune” CITEȘTE ȘI Taxa pe activele bancare, concepută ca un antidot al unei prezumtive cartelizări. „A existat tot timpul această suspiciune”

Ziua de astăzi a debutat ca și ședința principală, cu o încercare de stabilizare a cotațiilor. Tendința a fost, însă, coerent descendentă pe întreg parcursul orarului de tranzacționare. Presiunea constantă la vânzare așa cum se vede pe evoluția intraday a indicelui BET trădează prezența instituționalilor, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Ordonanța Guvernului aruncă bursa la minimul ultimilor 2 ani, mâniind jucătorii: „Ca investitor, sunt furios. M-au scos din spiritul Crăciunului!”

„Mi se pare că ne îndreptăm spre o situație foarte rea”, a declarat pentru Profit.ro Iliescu, fondator și administrator al blogului bursier BVBescu.ro. „E o stare de incertitudine”, zice adăugând că se întreabă cât timp vânzătorii vor mai avea contraparte. Pune lucrurile în perspectivă: „BET-ul este mai jos decât era acum 2 ani, de când a venit PSD-ul la putere. Au reușit să radă toată creșterea.”

Indicele compozit BET Plus s-a depreciat astăzi cu 4,91%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 5,06%, până la nivelul de 6.961,86 puncte, prima trecere sub reperul de 7.000 de puncte de la începutul anului 2017, încoace, așa cum se vede pe graficul atașat, unde se observă că picajul agresiv care a spulberat toți parametrii tehnici.

GRAFIC Ordonanța Guvernului aruncă bursa la minimul ultimilor 2 ani, mâniind jucătorii: „Ca investitor, sunt furios. M-au scos din spiritul Crăciunului!”

„Nu cred că ar trebui să facem analiză tehnică pe ce se întâmplă acum. Nu e un moment tipic”, spune Iliescu. „Deja suport și rezistență în condițiile astea nu mai există. Vor exista în momentul în care se va stabiliza piața și atunci vedem exact unde sunt și ce avem de făcut.”

Prăbușirea acțiunilor bancare capătă amplitudine

Tonul scăderilor a fost dat de acțiunile bancare, care au asigurat 54,40% din rulajul de 77,48 milioane lei (16,68 milioane euro) al pieței de acțiuni. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 5,26%, până la prețul de 1,8000 lei/acțiune, pe transferuri de 28,02 milioane lei în piața reglementată. Pe acest emitent s-a efectuat cea mai importantă tranzacție specială a zilei, în valoare de 1,80 milioane lei.

În ședința de miercuri au fost etape în care acțiunea Băncii Transilvania a rămas fără cerere. „Aici se vede panica din piață”, spune Iliescu. Fapul că cea mai lichidă acțiune din piață nu a avut niciun cumpărător arată temerea, dar și vânzări ale nerezdenților.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 4,21%, până la prețul de 10,46 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 10,85 milioane lei pe segmentul regular, cărora li se adaugă un transfer de tip deal de 1,48 milioane lei.

Gaz pentru scăderi

Șocul bursier este acuzat în piață, cu atât mai mult cu cât decizia politică a fost neprevăzută. „Mie mi-a stricat toate planurile de investiții, trebuie să recunosc, plănuiam să fac niște cumpărături pe final de an și, din fericire, nu am apucat”, spune Iliescu. „Nici nu știu ce să fac. Mi-e teamă să mă gândesc unde se va opri.” Estimarea investitorului este că vânzările se vor tempera pe acest final de an, având în vedere că se reduce și programul de lucru al brokerilor. Pe de altă parte, este posibil ca scăderile să se reia la începutul lui 2019.

Șocul nu s-a consumat nici pe acțiunile celor 2 producători de gaze naturale. Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au coborât cu 5,56%, până la prețul de 28,00 lei/acțiune, pe transferuri de 6,92 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au scăzut cu 6,35%, până la prețul de 0,2800 lei/acțiune, pe tranzacții de 6,74 milioane lei. Vânzările pe titlurile celei mai importante companii petroliere românești s-au exacerbat și în contextul accentuării prăbușirii cotațiilor internaționale ale petrolului. Astăzi, la Londra prețul țițeiului de tip Brent a atins un minim al ultimelor 15 luni în zona de 53 dolari/baril.

Acțiunile Erste și Raiffeisen se prăbușesc pe bursele din regiune, după anunțul României privind taxarea activelor bancare CITEȘTE ȘI Acțiunile Erste și Raiffeisen se prăbușesc pe bursele din regiune, după anunțul României privind taxarea activelor bancare

Climatul rămâne de aversiune la risc pe piețele financiare internaționale într-un context de ridicare a dobânzilor pe dolar, însă astăzi în Europa sesiunea a fost oarecum relaxată, cu o serie de închideri peste referință pentru principalii indici: +0,02% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,14% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,04% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,21% pentru indicele DAX de la Frankfurt. Prin contrast, indicii regionali au avut închideri „roșii”, asemănătoare celor de la București: -2,03% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,04% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,96% pentru indicele PX de la Praga.

„Cum să cumperi acum?!”

La BVB, încă este dezorientare. „Cel mai bine e să stai frumos pe margine și să te uiți să vezi ce se întâmplă”, spune Iliescu. Investitorul este contrariat de declarațiile lui Darius Vâlcov, consilier al primului minstru care afirma că este un moment nimerit să fie cumpărate acțiunile care tocmai s-au ieftinit. „Cum să cumperi acum?! Cum să vii să dai asemenea sfaturi? Practic el ne sfătuiește să prindem cuțitul din zbor cu ambele mâini.”

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au scăzut cu 5,62%, până la prețul de 0,8400 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,57 milioane lei. La același capitol al fondurilor închise de investiții, titlurile SIF au avut o mișcare mai atenuată astfel încât și indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 32.753,97 de puncte, a suferit un impact negativ mai mic, de -3,60%.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a pierdut 5,04%. Din componența sa, titlurile Electrica (EL) au scăzut cu 3,89%, până la prețul de 9,40 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,34 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat ex-dividend cu 17,39%, până la prețul de 7,60 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,01 milioane lei.

O anchetă privind o prezumtivă manipulare a pieței

Mircea Iliescu avea în intenție să cumpere la acest final de an acțiuni Nuclearelectrica (SNN) societate cu performanță bună la 9 luni. De altfel, multe dintre raportări au fost favorabile, iar economia crește astfel încât ar fi fost normal ca bursa să închidă 2018 într-o notă pozitivă. „În loc de raliu de Crăciun am văzut ordonanța lui Teodorovici!”, este descumpănit investitorul care încă are așteptări pesimiste. „Încă nu s-a terminat.”

Titlurile Alro Slatina (ALR) revin cu lichiditate mai mare după oferta încheiată recent, prin care acționarii ruși din grupul miliardarului Vitali Matchitski, au înstrăinat 33,77% din acțiunile companiei pentru suma de 723,10 milioane lei (155,58 milioane euro). Astăzi în piață, pe fondul unor schimburi de 1,89 milioane lei, cotația a scăzut cu 5,54% sub referință și cu 3,33% sub prețul de 3,00 lei/acțiune al operațiunii de piață la care Pavăl Holding, societate aparținând fondatorilor retailerului de construcții Dedeman.

Mircea Iliescu vede amplitudinea picajului și se gândește că tonul a fost dat de vânzări la începutul acestei luni, un semn de întrebare dacă informația cu privire la ordonanță a ajuns anterior în piață, iar anumiți investitori au profitat de ea. Deschiderea unei anchete a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) într-un prezumtiv caz de manipulare a pieței îi adâncește suspiciunea. De netăgăduit, însă, a fost lipsa de predictibilitate. „Eu, sincer, ca investitor, sunt furios. M-au scos din spiritul Crăciunului!”, a conchis Iliescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica