EXCLUSIV Reacție dură a șefului NEPI Rockcastle după acuzațiile de fraudă din România: Au câștigat 10 milioane euro într-o zi, din scăderea acțiunilor. Directorul Fortress, principalul acționar al NEPI, a demisionat

EXCLUSIV Reacție dură a șefului NEPI Rockcastle după acuzațiile de fraudă din România: Au câștigat 10 milioane euro într-o zi, din scăderea acțiunilor. Directorul Fortress, principalul acționar al NEPI, a demisionat
scris 5 dec 2018

Directorul executiv al NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din România după valoarea activelor deținute, a ieșit la atac după ce compania a fost acuzată, printre altele, de fraude contabile în România. El spune pentru Profit.ro că autorii raportului acuzator ar fi câștigat într-o zi 10 milioane euro, după scăderea acțiunilor NEPI Rockcastle. 

Săptămâna trecută, Viceroy Research a prezentat un raport care acuză NEPI Rockcastle că nu și-ar face contabilitatea corespunzător și că ar fi fost creată pentru a-și îmbogăți directorii. Drept urmare, acțiunile companiei au început să scadă. Mai mult, la începutul acestei săptămâni, directorul executiv al Fortress și-a anunțat demisia. Fortress este principalul acționar al NEPI Rockcastle, cu o deținere de 24%.

Urmărește-ne și pe Google News

„Toată lumea face caz din ceva neadevărat. Nu este nicio fraudă nicăieri și speriem lumea degeaba. Niște băieți, care nu au nici măcar o adresă, au produs un raport la finalul căruia se precizează într-o notă că nu își asumă nicio responsabilitate, că nu sunt fapte, ci doar părerea lor, și că lumea nu ar trebui să se bazeze pe ce spun ei. În plus, ei sunt poziționați ca să câștige în cazul în care scade prețul acțiunilor. Reușesc să cauzeze panică pentru a câștiga niște bani. Într-o zi au făcut 10 milioane euro. Nu suntem prima lor victimă. Îi raportăm la cele două autorități care reglementează Euronext din Amesterdam și Bursa din Johannesburg. Noi nu putem face altceva, pentru că nici nu știm unde să îi găsim“, a declarat pentru Profit.ro Alex Morar, CEO-ul NEPI Rockcastle.

EXCLUSIV Reacție dură a șefului NEPI Rockcastle după acuzațiile de fraudă din România: Au câștigat 10 milioane euro într-o zi, din scăderea acțiunilor. Directorul Fortress, principalul acționar al NEPI, a demisionat

Gabriel Bernarde, unul dintre fondatorii Viceroy Research, a declarat recent că nu ar fi obținut niciun profit de pe urma scăderii acțiunilor NEPI Rockcastle pe Bursa din Johannesburg și că nu ar acționa în numele unor fonduri de hedging. Viceroy Research este și în spatele prăbușirii gigantului Steinhoff International, holding prezent în România cu brandurile kika și Pepco și care a cumpărat, printr-un intermediar, jumătate din mallurile Iulius ale ieșeanului Iulian Dascălu.

Tranzacție în Deltanet: CEO-ul cedează toate acțiunile și iese din companie CITEȘTE ȘI Tranzacție în Deltanet: CEO-ul cedează toate acțiunile și iese din companie

La rândul său, NEPI Rockcastle nu este la primul atac de acest fel. Prețul acțiunilor companiei s-a înjumătățit la începutul acestui an, după ce un broker sud-african a acuzat unul dintre fondatorii firmei de tranzacții suspicioase.

Într-o intervenție la un radio din Africa de Sud, Alex Morar a explicat motivele pentru care raportul Viceroy ar trebui ignorat.

„NEPI Rockcastle, dacă ne uităm la istoric, este o companie veche de 11 ani. Ne-am supus regulilor mai multor Burse de Valori. Am aderat cu succes la reglementările locale de contabilitate în cel puțin 11 juristicții diferite. De cealaltă parte stă Viceroy: o companie fără adresă, doar cu un simplu website care te trimite la o adresă de Gmail și care se descrie ca fiind un grup de indivizi care văd lucrurile diferit. Standardele Internaționale de Raportare Financiară  IFRS urmează principiul orientării spre cash și oferă o perspectivă mai reală a cifrelor pe care se bazează afacerea, în timp ce contabilitatea statutară are reglementări specific naționale. Nu poți compara cele două sisteme de raportare, așa cum face Viceroy. Au reușit să creeze percepția că ceva este în neregulă, fără să facă o muncă reală, concretă, pe care să o verifice cu noi“, a explicat managerul grupului de investiții imobiliare.

Agențiile de rating S&P și Fitch au reconfirmat ratingul NEPI Rockcastle și au respins acuzațiile din raportul Viceroy ca fiind nesusținute. „În pofida dezvoltării accelerate a companiei, aceasta a menținut un profil financiar prudent bazat pe un fond solid de lichidități și un grad ridicat de flexibilitate financiară. Clasificarea Stable Outlook reflectă așteptările noastre că NEPI Rockcastle va continua să se dezvolte și își va păstra profilul financiar conservator, finanțând investițiile printr-un mix de capitaluri propriu și credite”, preciza Fitch în 31 octombrie 2018.

La finalul primului semestru, portofoliul NEPI Rockcastle era evaluat la 5,3 miliarde euro, din care 39% reprezintă proprietăți din România. Afacerea de bază a sud-africanilor rămâne în România, unde dețin 17 malluri și cinci proiecte de birouri.

viewscnt
Afla mai multe despre
nepi rockcastle
frauda
actiuni
imobiliare
viceroy
steinhoff