Indicii principali de la BVB au pierdut aproape 1% într-o zi cu multe Adunările Generale ale Acționarilor. Piața a fost trasă în jos de un recul mai consistent al acțiunilor Băncii Transilvania, Electrica și OMV Petrom.
Bursa de Valori București a înregistrat o ședință „roșie”, confirmând un comportament recent al pieței în care orice nou maxim post-criză a fost urmat de amendări rapide prin corecții ale impulsului inițial înainte de o reluare a urcușului. Astăzi declinul a fost ceva mai sever. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,98%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 1,11%, până la nivelul de 8.906,42 de puncte, după ce preț de 2 sesiuni s-a aflat pentru prima dată în ultimii 10 ani peste reperul de 9.000 de puncte.
În prima parte a orarului de tranzacționare, indicii au fost peste referință, însă după orele prânzului s-au actvat ordine de vânzare care au apăsat destul de tare piața. Este o evoluție intraday surprinsă foarte bine pe cea mai lichidă acțiune a zilei, cea a Băncii Transilvania (TLV). Cotația a urcat inițial până la un maxim istoric de 2,7700 lei/acțiune, care îi conferea instituției de credit o capitalizare bursieră de 12,02 miliarde lei (2,58 miliarde euro), pentru ca apoi să se înscrie pe o traiectorie descendentă destul de abruptă, așa cum se vede pe graficul atașat.
Titlurile băncii au închis la prețul de 2,6850 lei/acțiune, cu 2,01% sub referință și cu 3,07% sub maximul intradayo sesiune în care schimburile pe acest emitent s-au ridicat la 16,67 milioane lei. Volumele au apărut exact în prima fază de începutul impulsului descendent. De asemenea, în piața deal s-a efectuat o tramzacție specială cu 2,00 milioane acțiuni Banca Transilvania, la prețul de 2,7350 lei/acțiune, ceea ce a ridicat valoarea acesteia la 5,47 milioane lei.
De asemenea, acționarii instituției de credit au aprobat acordarea de dividende în sumă de 610,00 milioane lei din profitul net obținut în anul anterior, dividendul brut de 0,1405063951 lei/acțiune purtând un randament net de 4,87% raportat la prețul de închidere al sesiunii precedente.
Faptul că imediat după atingerea unui maxim cotația a suferit un recul de peste 3% este un semn de slăbiciune cel puțin momentan pentru piață. Din punct de vedere tehnic, lumânarea japoneză a sesiunii de ieri are conotații negative, fiinde de tip „key reversal down bar”, cu o umbră superioară peste maximul precedent, dar cu închidere sub deschiderea sesunii precedente. Corecția s-a oprit logic pe media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), care delimitează tendința pe termen scurt.
Din punctul de vedere al trenului mare, acesta arată robust, cu un unghi de înclinație bun al mediilor mobile de viteză în proporție Fibonacci, de 21 de zile (EMA21) și, respectiv de 55 de zile (EMA55). Chiar și media mobilă exponențială de 200 de zile, cea care definește trendul, de obicei aplatizată, are o pantă ascendentă, așa cum se vede pe graficul atașat.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a corectat cu 0,51%, până la prețul de 15,48 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,79 milioane lei. Nu mai puțin de 1 miliard de lei vor pleca de la emitent către acționari sub formă de dividende.
Acțiunile fondurilor închise de investiții nu au coborât astăzi în ritm cu piața
Într-o zi în care rulajul pieței de acțiuni a fost de 38,42 milioane lei (8,26 milioane euro), pe locul 2 în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 3,71 milioane lei, s-au aflat titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 0,41%, până la prețul de 0,9600 lei/acțiune. În ansamblu, sectorul fondurilor închise de investiții a avut o zi mai atenuată față de media deprecierilor pieței, respectiv o alunecare de 0,18% sub referință a indicelui financiar BET-FI, până la nivelul de 39.871,90 de puncte.
Din structura sa, SIF Muntenia (SIF4) a avut astăzi la prima convocare AGA de bilanț „trântită” de acționari. Ieri, în Adunările Generale ale Acționarilor de la SIF Oltenia (SIF5) a fost aprobată distribuirea unor dividende în valoare totală de 40,61 milioane lei, dar și un program de răscumpărare pentru un număr de maximum 32,70 milioane acțiuni proprii, reprezentând 5,64% din capitalul social. Pe transferuri de 1,79 milioane lei, titlurile societății s-au apreciat astăzi cu 0,23%, până la prețul de 2,1750 lei/acțiune
Mâine la Brașov are loc Adunarea Generală a Acționarilor de bilanț de la SIF Transilvania (TLV), unde se așteaptă o nouă confruntare deschisă a șefului de aproape un sfert de veac al societății Mihai Fercală și unul dintre acționarii relevanți ai SIF-ului, omul de afaceri constănțean Constantin Frățilă.
CITEȘTE ȘI Comunitatea pieței de capital își îndreaptă atenția către disfuncționalitățile din piața produselor structurate de la BVB. "Lucrurile încep să semene tot mai mult cu ce se întâmplă în așa-zisa piață forex"Ziua negativă pare a fi o poveste a pieței românești. Pe bursele europene, am avut „verde” pe linie, așa cum o arată tabloul Bloomberg: +0,58% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,57% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,74% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,63% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,16% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,57% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,26% pentru indicele PX de la Praga.
Câtă energie are bursa?
Piața petrolului oferă în continuare combustibil pieței românești. Cotația țițeiului Brent s-a regăsit astăzi în cea mai mare parte a sesiunii londoneze foarte aproape de maximul ultimilor 3 ani, în zona de 74,50 dolari/baril.
La BVB, indicele sectorial energetic BET-NG a suferit un recul de 1,26%, în ton cu media pieței. Acesta a fost tras în jos în principal de acțiunile OMV Petrom (SNP) și cele ale Electrica (EL). Astfel, titlurile celei mai importante companii petroliere românești s-au retras cu 1,41%, până la prețul de 0,3500 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,02 milioane lei. La acest nivel, randamentul net al dividendului brut de 0,0200 lei/acțiune aprobat astăzi de acționari este de 5,43%.
Titlurile OMV Petrom au avut un rally furibund, anticipat pentru Profit.ro încă din prima zi de tranzacționare a acestei luni de către Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, care vedea potențial de creștere pe termen scurt pentru aceste acțiuni. De atunci, cotația a avansat cu 8,86%, echivalentul unui randament anualizat de peste 100%.
CITEȘTE ȘI Noua emisiune de obligațiuni a Primăriei Capitalei intră astăzi la Bursa București. Trei bănci și-au unit forțele pentru intermedierea operațiuniiPrin contrast, o etapă nefastă traversează titlurile Electrica (EL), care au suferit și astăzi un recul de 2,70%, până la prețul de 10,80 lei/acțiune, cu doar un pas de cotare peste minimul de la listarea acestui emitent în 2014 șii până în prezent, valoare de 10,78 lei/acțiune consemnată în luna decembrie a anului trecut. Profit.ro avertiza încă dinaintea sesiunii de tranzacționare de ieri că acțiunile Electrica sapă după noi minime, iar de atunci picajul s-a adâncit cu încă 2,88%.
Acțiunea suferă în urma știrilor negative care au venit privind tarifarea consumatorilor casnici, care include și declarații în acest sens ale președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Compania a anunțat astăzi că va contesta în instanță acțiunea care ar urma să determine scăderea tarifelor la energie. „Referitor la declarațiile din data de 20 aprilie, făcute cu ocazia unei conferințe organizate de Consiliul Concurenței, privind eventuale corecții ale tarifelor de distribuție a energiei electrice care ar putea fi efectuate de către ANRE, Electrica precizează că modalitatea de recuperare a prejudiciilor în cazul unor înțelegeri anticoncurențiale dovedite, conform legii, este reglementată prin legislația în vigoare, urmând a fi eventual stabilită de instanțele de judecată competente”, se arată într-un comunicat al distribuitorului de electricitate.
Tot de la capitolul energetic, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au depreciat cu 0,93%, până la prețul de 37,10 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,34 milioane lei, în ziua în care acționarii au votat dividendul brut de 4,99 lei/acțiune, care include și repartizări suplimentare din rezerve și care la actuala cotație are un randament net de 12,78%.
Aduc cash pe bilanț, deci îmi cresc acțiunile
O performeră a sesiunii de astăzi a fost compania Romcarbon Buzău (ROCE) ale cărei titluril au explodat în limita superioară de 15% admisă pentru o zi de creștere de sistemul bursei, în ziua în care emitentul a comunicat că a vândut cu peste 7 milioane de euro un teren din Iași către firma grupul industrial Flux, care derulează și proiecte imobiliare. Prețul a ajuns la nivelul de 0,1725 lei/acțiune, unde capitalizarea bursieră a societății este de 45,56 milioane lei (9,80 milioane euro), și la care a rămas fără ofertă.
Directorul general Romcarbon, Radu Andrei, a declarat în AGA de bilanț de astăzi, răspunzând la întrebări ale unor acționari că cea mai mare parte a acestui cash ar urma să fie păstrat pentru ca societatea să nu fie expusă la fluctuațiile fluxului de numerar, într-o abordare conservatoare pe care societatea o are față de lichidități astfel planurile de dezvoltare să nu fie afectate de o eventuală lipsă a acestora.