GRAFIC Indicele Dow Jones se prăbușește cu peste 1.000 de puncte. Cea mai mare cădere nominală din istoria bursei americane. Indicele fricii se dublează

GRAFIC Indicele Dow Jones se prăbușește cu peste 1.000 de puncte. Cea mai mare cădere nominală din istoria bursei americane. Indicele fricii se dublează

Sursa foto: Prochasson Frederic / dreamstime.com

scris 5 feb 2018

Indicii americani și-au anulat toată creșterea de la începutul anului după o scădere violentă în ultima parte a orarului de tranzacționare de la New York Stock Exchange. Indicele Dow Jones a coborât astăzi cu peste 7% sub referință, pentru a recupera în doar câteva minute  jumătate din pierdere. Este o cădere aparent inexplicabilă, iar investitorii își aduc aminte de așa-numitul flash-crash din anul 2010, care a fost antrenat de roboții de tranzacționare.

Volatilitate neașteptată pe bursa americană în ultima oră de tranzacționare de astăzi. Indicele Dow Jones Average Industria s-a prăbușit cu peste 1.600 de puncte, ceea ce însemna un declin de peste 7%, însă ecartul negativ a fost recuperat rapid după o regrupare a cumpărătorilor. La finalul sesiunii de tranzacționare de la New York Stock Exchange, indicele reprezentativ se regăsea la nivelul de 24.345,75 de puncte, potrivit Bloomberg, echivalentul unui recul de 4,60% față de sesiunea precedentă. Declinul de peste 1.000 de puncte este cel mai mare la nivel nominal din istoria bursei americane. Din punctul de vedere al dinamicii procentuale, este cea mai slabă zi din ultimii 6 ani. Ironic, în aceeași zi, în anul 1637 începea prăbușirea bulei speculative a lalelelor din Olanda.

Urmărește-ne și pe Google News

Roboții de tranzacționare care se activează pe anumiți algoritmi sunt invocați drept cauză a căderii de către publicația Maket Watch. CNBC întărește că nu au fost niciun fel de știri sau de date fundamentale care să precipite scăderile. Un episod de acest tip a fost consemnat în ziua de 6 mai 2010, când în numai 36 de minute indicele Dow Jones s-a prăbușit cu aproape 1.000 de puncte, echivalentul unui picaj de 100%. Spaima a fost mare și mulți investitori s-au gândit atunci că este o prăbușire care va prevesti un nou val de criză, însă cotațiile și-au revenit, iar indicele a trecut de respectivul nivel până la finalul anului. Istoria bursieră pune această cădere pe seama activării greșite a roboților de tranzacționare.

"Suntem întotdeauna preocupați de faptul că piața pierde orice valoare, dar suntem de asemenea încrezători în fundamentarea economiei", a transmis Casa Albă pentru CNBC.

Este de urmărit în ce măsură piața va încerca o mișcare de recuperare pe termen scurt, validând teza erorii roboților de tranzacționare sau nu cumva sunt vânzări precipitate de investitori care iau în calcul o deteriorare a condițiilor financiare sau economice. O explicație alternativă a oferit-o corespondentul CNBC din ringul bursei de mărfuri de la Chicago. El spune că șocul exprimă eșecul religiei băncilor centrale.

GRAFIC Indicele Dow Jones se prăbușește cu peste 1.000 de puncte. Cea mai mare cădere nominală din istoria bursei americane. Indicele fricii se dublează

Oscilațiile au fost majore, iar indicele VIX, care măsoară volatilitatea pieței în funcție de cotațiile din piața opțiunilor, a explodat cu peste 100% la un moment dat, trecând de reperul de 30 de puncte, un nou maxim al ultimelor 30 de luni. VIX este numit și „indicele fricii” întrucât surprinde fluctuațiile puternice care trădează nervozitatea pieței. Este cea mai mare explozie de o zi a acestui indice, depășind momente de panică precum cel de la căderea băncii de investiții Lehman Brothers în anul 2008, flash-crashul din 2010 sau șocul din piețele financiare chineze de acum 2 ani și jumătate.

GRAFIC Indicele Dow Jones se prăbușește cu peste 1.000 de puncte. Cea mai mare cădere nominală din istoria bursei americane. Indicele fricii se dublează

Panica s-a instalat pe Wall Street, spune Michael Yoshikami, CEO de la Destination Wealth Management, însă spune că nu ar exista motiv, pentru că bursa americană a căzut până la niveluri la care se afla în decembrie. “Nu este de ca și când ar fi fost șterse câștiguri din ultimele 12 luni”, spune acesta. Joe LaVorgna, economist-șef la operațiunile americane ale băncii francize Natixis și care anterior a ocupat aceeași poziție la Deutsche Bank, spune că nu este îngrijorat de mișcare și susține că este o corecție care trebuie cumpărată.

Angoasa investitorilor este, însă, înțeleasă de Stephen Weiss, fondator la Short Hills Capital Partners. “Este înspăimântător”, afirmă acesta, adăugând că nu este momentul să fie făcut pasul decisiv de intrare la prețurile mai coborâte. “Cred că mai avem ceva de mers.”

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
criza
prabusire
sua