Miliardarul Paul Singer, vânzări de aproape 120 de milioane lei la BVB de la începutul anului

Miliardarul Paul Singer, vânzări de aproape 120 de milioane lei la BVB de la începutul anului
scris 26 ian 2018

Manchester Securities, vehiculul financiar prin care fondurile „vulturești” Elliott ale magnatului american Paul Singer invessc în România, a înstrăinat în primele săptămâni din acest an aproximativ 1,4% din acțiunile Fondul Proprietatea, pentru care a încasat echivalentul a 31 milioane dolari.

Cel mai mare investitor nerezident cu plasamente pe bursa românească, miliardarul Paul Singer, a început anul 2018 cu vânzări la Fondul Proprietatea (FP), în aceeași notă cu cea din 2017, când și-a diminuat deținerea sub 15% din titlurile Fondului. Ultimul transfer raportat pe portalul Bursei de Valori București datează din 23 ianuarie, fiind vorba de înstrăinarea unui pachet de 11,80 milioane acțiuni FP. Realizat la prețul de 0,9220 lei/acțiune, în zona maximelor din piața secundară, valoarea schimbului se ridică la 10,88 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

De la începutul anului, Manchester Securities Corp., vehiculul financiar prin care fondurile Elliott Management ale lui Singer investesc la BVB, a vândut nu mai puțin de 132,98 milioane acțiuni Fondul Proprietatea, pentru care a încasat 119,60 milioane lei (31,02 milioane dolari), conform datelor agregate de Profit.ro.

După tranzacția Mirela Pavel (Pharmnet) - germanul Stache Lutz, compania Remedia, unul dintre principalii distribuitori de medicamente, vrea să atragă noi investitori CITEȘTE ȘI După tranzacția Mirela Pavel (Pharmnet) - germanul Stache Lutz, compania Remedia, unul dintre principalii distribuitori de medicamente, vrea să atragă noi investitori

Pachetele vândute echivalează cu 1,42% din acțiunile Fondului, ceea ce înseamnă că Singer a lichidat o treime din deținerea sa maximă de aproximativ 21% din acțiunile FP de la sfârșitul anului 2016. Este o mișcare investițională oarecum, logică având în vedere maturitatea de aproximativ 7 ani a investiției, precum și randamentul mediu obținut care, potrivit unor date din piață, depășește 100%.

Cu puțin peste 73% din vânzări au fost realizate pe piața specializată de la Londra, unde Fondul este listat secundar începând cu vara anului 2014. Cea mai mare dintre aceste tranzacții datează din 11 ianuarie și a fost realizată cu 890.000 de certificate de depozit (GDR), având ca activ suport 44,50 milioane acțiuni FP și care au fost înstrăinate la prețul de 11,60 dolari/acțiune, ceea ce ridică valoarea schimbului la 10,32 milioane dolari (39,95 milioane lei).

Vânzător în România, comparator în Elveția

În pofida trendului ascendent de pe bursele mature, Singer și-a exprimat în mai multe rânduri sentimentele negative față de realitățile pieței, unde observă mai multe probleme care ar urma să-și spună cuvântul asupra piețelor de acțiuni. Temele preferate ale miliardarului American sunt opacitatea bilanțurilor băncilor, datoriile din China și distorsiunile din piețe imprimate de intervenționismul ridicat al băncilor central.

Totuși, Singer nu vizează numai dezinvestirea. La jumătatea lunii decembrie, operatorul de magazine de tip duty-free din Elveția Dufry AG anunța că Elliott Management, companie cu active în administrare de aproximativ 32 miliarde lei,  au ajuns la o deținere de 5,6% din acțiunile companiei helvete, valoarea acestei participații ridicându-se la actualul preț de piață la 445,25 milioane franci elvețieni (436,80 dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
paul singer
bvb
bursa
fondul proprietatea
elliott management
manchester securities