Dincolo de creșterea economică robustă, o serie de investitori și observatori ai pieței participanți la Forumul Economic de la Davos sunt în gardă față de punctul în care se află bursele și nu exclud o corecție a pieței.
Cu bursele escaladând noi maxime și cu avansul economic global într-un punct caracterizat drept optim de către directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, Forumul Economic de la Davos a adus milionari și miliardari ai lumii, șefi de mari companii, lideri politici și reprezentanți ai mediului academic într-un mediu preponderent optimist. Provocarea majoră este considerată a fi impasul în care se află globalizarea după pierderea leadershipului american, dar așteptările sunt în general pozitive față de economia mondială.
Investitorii cu poziții în piețele finanicare își îngăduie, totuși, puțină relaxare. Jacob Frenkel, membru în boardul JP Morgan Chase International se recunoaște a fi unul dintre optimiști, dar avertizează că suporaoptimismul de regulă caracterizează etapele care preced crizele. Atunci oamenii sunt dispuși să-și asume noi și noi datorii, iar atunci economia se fragilizează. Este motivul pentru care Frankel spune că este îngrijorat pentru că a văzut inclusiv la Davos mulți șefi de companii gata să se îndatoreze suplimentar.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Analiză Banca Transilvania: Prețul petrolului brut poate depăși 70 dolari barilul, cu 10% peste nivelurile actuale. Probabilă influență și pentru aprecierea acțiunilor OMV PetromVigilent este și Oliver Bate, CEO la Allianz, unul dintre cei mai mari administratori de active financiare din lume. „Piețele sunt foarte, foarte periculoase”, a declarat acesta pentru CNBC. Este ceva contrar tabloului prezent, recunoaște el, cu acțiunile tranzacționându-se la multiplii de evaluare ridicați și cu piețele de bonduri purtând randamente de ca și când riscul de credit ar fi dispărut. „Noi știm că nu a dispărut!”, zice șeful de la Allianz. „Trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru viitoarea corecție. Nu știm când se va întâmpla, dar este absolut sigur că va veni.”
Baloanele speculative până la urmă tot se sparg
Andre Borbonnais, CEO la PSP Investment, manageral fondurilor publice de pensii din Canada cu active în administrare de peste 135 miliarde dolari, spune că este atent la piețe știind că „nu există paradis de refugiu”. La actualele cotații din piață, recunoaște că este greu de găsit valoare în orice clasă de active.
Prezent la Davos, profesorul de economie Robert Shiller de la Yale University, sesizează paradoxul momentului actual, cu o fază naționalistă la nivelul comportamentului social și cu bursele escaladând noi maxime. Este un trend de creștere puternic ce nu are explicații și probabil cauzele sunt mult mai subtile decât cele pe care le putem percepe acum. Laureatul Premuiuli Nobel pentru Economie specializat în finanțele comportamentale amintește, însă, că este totdeauna ceva intrinsec în dinamica baloanelor speculative care le face să se termine.