Indicele reprezentativ BET s-a întors sub pragul de 10.000 de puncte, după o mișcare de retragere prelungită pentru 4 sesiuni consecutive, însă tonul impulsului negativ nu a fost dat de cele mai lichide acțiuni, ci de societăți de pe segmentul energetic.
Bursele lumii au început ziua de tranzacționare pe o tendință de vânzare, iar piața de la București nu a rezistat acestui suflu și doar prima oră de tranzacționare indicii s-au aflat peste valorile de referință ale zilei precedente, pentru ca parcursul descendent să se prelungească până la final, când indicele reprezentativ BET consemna a 2-a cea mai slabă performanță din ultimele 3 luni.
Este a 4-a ședință consecutivă de deprecieri, încă de ieri pe graficul indicelui apărând formațiunea tehnică a celor „3 ciori negre” („3 black crows”), care de regulă precede o secvență corectivă mai amplă sau chiar o întoarcere a trendului crescător. Investitorii au arătat, într-adevăr precauție, indicele compozit BET Plus suferind un recul de 0,99%, iar indicele BET coborând cu 1,01%, până la nivelul de 9.949,55 puncte, prima trecere sub pragul psihologic de 10.000 de puncte, depășit cu brio la acest început de an pentru prima dată în perioada post-criză.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Corecția puternică de la acest sfârșit de ianuarie nu a compromis însă trendul crescător. Acesta rămâne intact până la o eventuală trecere sub reperul de 9.850 de puncte, adică depășirea ultimului minim relativ de la nivelul lunii decembrie. În aceeași zonă apare ca suport dinamic media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), relevantă în proporții Fibonacci.
Vectorii de creștere ai pieței în actualul trend au rezistat relativ bine. Titlurile bancare au adunat aproape jumătate din rulajul de 40,91 milioane lei (8,56 milioane euro) al pieței de acțiuni. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), au alunecat cu 0,12% sub referința de miercuri, până la prețul de 16,10 lei/acțiune, pe tranzacții de 11,23 milioane lei, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,58%, până la prețul de 2,5800 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 9,09 milioane lei.
Chiar mai bine au stat titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au avansat cu 0,38%, până la un nou maxim din piața secundară, de 1,3200 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,48 milioane lei. Cotația este susținută de oferta publică de răscumpărare demarată ieri de emitent și derulată la prețul de 1,3900 lei/acțiune pentru un număr de 200,00 milioane de acțiuni proprii, echivalentul a 2,62% din capitalul social. Prin contrast, titlurile SIF au avut o zi negativă, astfel încât indicele financiar BET-FI a pierdut până la final, 0,76%, pentru o închidere la nivelul de 51.033 de puncte. Cel mai lichid dintre SIF-uri, SIF Transilvania (SIF3), a coborât cu 0,22%, până la prețul de 0,4490 lei/acțiune, pe transferuri de 1,77 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Piața așteaptă căderea pragurilor la toate cele 5 SIF-uri. După ce au mutat în premieră în acest sens, SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia provoacă schimbări de act constitutiv și la SIF OlteniaPrin contrast, celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor companiilor din domeniile de energie și utilități a subperformat pieței, cu o corecție de 2,05%. Nu este un impuls care cade în sarcina unui singur emitent. Dimpotrivă, mișcarea a fost sincronizată. Astfel, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au depreciat cu 2,92%, până la prețul de 34,90 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al pieței, de 5,22 milioane lei.
Într-o zi în care la Londra cotația țițeiului de tip Brent și-a continuat declinul, coborând chiar și sub reperul de 57 dolari/baril, un minim al ultimelor 3 luni și jumătate, titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), s-au corectat cu 2,57%, până la prețul de 0,4175 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,08 milioane lei.
Lovite puternic la acest început de an, titlurile Trangaz Mediaș (TGN) au scăzut cu 2,12%, până la prețul de 323,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,81 milioane lei, o dinamică apropiată, -2,55%, având-o și titlurile Nuclearelectrica (SNN), care au închis la prețul de 14,52 lei/acțiune o sesiune în care a cumulat schimburi de marginal peste 1 milion de lei. Producătorul de energie nucleară este, alături de Antibiotice Iași (ATB) și Banca Transilvania, una din cele 3 societăți listate care au obținut notarea maximă, 10, în cadrul indicatorului Vektor, prezentat în premieră astăzi de Asociația pentru Relația cu Investitorii din România (ARIR), entitate care veghează la o mai bună respectare a elementelor de guvernanță corporativă.