În condițiile cererii existente de piață pentru vehiculul financiar care replică structura indicelui energetic BET-NG, companiile care l-au lansat, Patria Asset Management și Tradeville, au emis un număr noi de unități, mult peste cele listate inițial.
Fondul deschis de investiții ETF Energie Patria-Tradeville (PTENGETF) a ajuns la un număr de 1,09 milioane unități, după emisiuni succesive care au venit să acopere cererea, după ce la lansare erau în primă fază doar 300.000 de instrumente.
La ultimul preț de închidere de la BVB, de 5,07 lei pe unitate, dimensiunea fondului care replică structura indicelui de energie BET-NG este de 5,52 milioane lei (1,12 milioane euro). În ziua listării, la finele lunii trecute, valoarea era de numai 1,50 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În momentul lansării, indicele BET-NG era situat la nivelul de 921,27 de puncte, având o performanță de aproape 33% de la sfârșitul anului 2020, susținută de creșterea acțiunilor producătorilor de energie care au beneficiat de majorările de prețuri la nivel internațional.
În structura indicelui BET-NG, cei mai importanți emitenți sunt producătorii de gaze naturale, respectiv OMV Petrom (SNP), cu un procentaj de 29,91% și Romgaz Mediaș (SNG), cu o reprezentativitate de 28,18% în structura indicelui. Acestea sunt urmate de titlurile Nuclearelectrica (SNN), cu un procentaj de 19,90% și Transgaz (TGN), cu un procentaj de 10,92%. Cu reprezentativitate mai mică sunt alte 6 acțiuni, cele ale Electrica (EL), Transelectrica (TEL), Conpet Ploiești (COTE), Rompetrol Rafinare Constanța (RRC), Rompetrol Well Services (PTR) și Oil Terminal (OIL).
CITEȘTE ȘI Compa Sibiu distribuie dividende de jumătate de milion de lei. Randament al dividendului mai mic de 0,5%Societățile care au lansat noul vehicul financiar, Patria Asset Management și SSIF Tradeville, mai au listat la cota BVB de peste 10 ani un fond de tip ETF care replică structura indicelui BET și care la ultimul preț de piață are o valoare totală de 81,61 milioane lei (16,59 milioane euro). Emisiunile de unități se fac și în funcție de cererea pe care o are instrumentul financiar din partea investitorilor.