Final “roșu”de săptămână pe bursele europene. Brexit și Germania, în prim-plan

Final “roșu”de săptămână pe bursele europene. Brexit și Germania, în prim-plan
scris 16 nov 2018

Acțiunile europene au încheiat tranzacțiile de vineri în teritoriu negativ, la capătul unei săptămâni în care atenția investitorilor a fost îndreptată către datele economice venite din Germania și înspre Londra, unde premierul Theresa May încearcă să convingă Parlamentul să aprobe proiectul acordului de Brexit.

Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 s-a depreciat cu 0,20%, până la 357,71 puncte, după un declin de peste 1% în sesiunea de joi. La nivel săptămânal, indicele a coborât cu 2,2%.

Urmărește-ne și pe Google News

Incertitudinile legate de viitoarele relații comerciale dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană au influențat negativ evoluția principalilor indici ai bursei londoneze și cursul lirei sterline și s-au transmis și pe piețele de capital din restul continentului.

Purcari, încasări cu 20% mai mari la 9 luni. Profit net tot în creștere CITEȘTE ȘI Purcari, încasări cu 20% mai mari la 9 luni. Profit net tot în creștere

Investitorii sunt îngrijorați că Marea Britanie ar putea părăsi blocul comunitar fără semnarea unui acord, după ce mai mulți miniștri au au demisionat din Guvern în semn de protest față de proiectul acordului. În plus, mai mulți membri ai Partidului Conservator au cerut înlocuirea lui May de la conducerea partidului și, implicit, a Guvernului.

Principalele nemulțumiri referitoare la varianta acordului adoptată de Guvernul condus de May vizează problema frontierei dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda. Soluția de compromis agreată de negociatorii părților prevede ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Vamală după Brexit, britanicii urmând să respecte în continuare regulile UE în domeniu.

Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra s-a depreciat cu 1,3% la nivelul săptămânii, o scădere apropiată, de 1,1%, fiind înregistrată și pe bursa din Franța.

La Frankfurt, indicele DAX 30 a consemnat un declin de 1,6%, inclusiv pe fondul datelor economice dezamăgitoare.

Produsul Intern Brut al Germaniei s-a contractat în trimestrul trei pentru prima dată din 2015, în condițiile în care tensiunile comerciale globale au afectat exporturile, motorul tradițional de creștere al celei mai mari economii europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
actiuni
brexit
germania
pib
evolutii