Dividendul special distribuit de OMV Petrom dinamizează bursa

Dividendul special distribuit de OMV Petrom dinamizează bursa

Sursa foto: Andreistanescu | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 iun 2024

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor de la BVB au fost acțiunile celei mai mari companii petroliere românești, în contextul în care aceasta a anunțat repartizări suplimentare de cash către acționari.

Volatilitatea s-a redus pe bursele mari ale lumii și în contextul unei etape cu mai puține raportări macroeconomice. Indicii principali din Occident au avut mișcări neconcludente, cu o slăbiciune mai pronunțată pentru indicele DAX40 din Germania și cu indicele de tehnologie Nasdaq100 de la New York foarte aproape de forțarea pentru prima oară în istorie a pragului de 20.000 de puncte.

Urmărește-ne și pe Google News

Este contextul în care BVB nu a reușit să adauge cea de-a 3-a zi consecutivă pozitivă în impulsul de creștere. Indicele compozit BET-XT a pierdut 0,46% și indicele reprezentativ BET s-a corectat cu 0,42%, până la nivelul de 17.945,67 de puncte.

Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Dividendul special distribuit de OMV Petrom dinamizează bursa

Piața locală a avut, însă, de consumat propria poveste, respectiv distribuirea dividendului special de 0,0300 lei/acțiune, pentru care OMV Petrom (SNP) a convocat Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor în data de 25 iulie. Este știrea care a adus o apreciere de 1,33%, până la prețul de 0,7600 lei/acțiune, a titlurilor companiei petroliere românești, care au adunat și cele mai mari tranzacții ale zilei bursiere, de 44,82 milioane lei.

VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. Președintele AAF: Poza pieței fondurilor de invstiții este foarte bună, sper să atingem borna de un milion de investitori cât mai curând CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. Președintele AAF: Poza pieței fondurilor de invstiții este foarte bună, sper să atingem borna de un milion de investitori cât mai curând

Chiar și dincolo de lichiditatea atrasă de acest eveniment corporativ, rulajul pieței de acțiuni a fost în ansamblu unul mare, ridicându-se la un total de 113,76 milioane lei (22,86 milioane euro), inclusiv prin aportul unui transfer special în piața deal în valoare de 7,14 milioane lei cu acțiuni Lion Capital (LION).

Pe acest segment al fondurilor alternative de investiții, al cărui indice de profil BET-FI a coborât cu 0,12%, până la nivelul de 59.082,89 de puncte, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 0,24%, până la prețul de 0,4170 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,54 milioane lei.

VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. Directorul BVB: Sperăm ca scăderea dobânzilor să crească apetitul. Managing Director Investment Banking BCR: Pași mărunți, dar avem discuții cu potențiali emitenți de obligațiuni CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. Directorul BVB: Sperăm ca scăderea dobânzilor să crească apetitul. Managing Director Investment Banking BCR: Pași mărunți, dar avem discuții cu potențiali emitenți de obligațiuni

Pe a 2-a activitate a ședinței, de 19,49 milioane lei, titlurile Hidroelectrica (H2O) au alunecat cu 0,08% sub referință, până la prețul de 123,90 lei/acțiune, într-o dinamică anemică ce a caracterizat și indicele sectorului energetic BET-NG ce a avansat cu numai 0,06%. Din structura acestuia, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat cu 2,09%, până la prețul de 44,45 lei/acțiune, pe schimburi de 7,81 milioane lei, și titlurile Romgaz (SNG) s-au retras cu 0,69%, până la prețul de 5,72 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,98 milioane lei.

Interes a existat și pentru acțiunile bancare lichide, ambele cu închideri „pe roșu”, dar cu amplitudine diferită a deprecierilor: -0,78%, până la prețul de 31,90 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au cumulat transferuri de 9,55 milioane lei, și -2,50%, până la prețul de 19,50 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au întrunit un rulaj de 2,31 milioane lei.

În rest, reperul unor volume echivalente cu 1 milion de lei a mai fost depășit de 4 simboluri, toate cu mișcări în sensul de vânzare al sesiunii: -2,17%, până la prețul de 24,75 lei/acțiune, pentru titlurile Transport Trade Services (TTS), -2,10%, până la prețul de 21,00 lei/acțiune, pentru titlurile Premier Energy (PE), -1,27%, până la prețul de 3,1000 lei/acțiune, pentru titlurile Antibiotice Iași (ATB), și -1,35%, până la prețul de 31,90 lei/acțiune, pentru titlurile One United Properties (ONE).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
hidroelectrica
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica