Stimulente între 70.000 de euro și 300.000 de euro vor putea fi primite de firmele care vor intra la tranzacționare în regim bursier.
Cum dezghețăm piața listărilor, ce noi IPO sunt de așteptat, inclusiv de la companii de stat, lecții din experiența companiilor care s-au listat, perspective pentru investitorii de retail, ce poate atrage populația să-și plaseze banii pe piața de capital, ce schimbări de reglementare sunt așteptate de la ASF, ce oportunități de investiții au fondurile de pensii, cum va arăta piața derivatelor și pe ce lichiditate vom putea miza în anii următori sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate, pe 13 iunie, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. DETALII AICI
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat proiectul „Listarea la bursă a întreprinderilor”, dedicat companiilor românești cu capital majoritar privat, care vor să se finanțeze prin piața de capital și să se listeze la Bursa de Valori București.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, începând de mâine, companiile pot depune cereri prin care să obțină finanțări de 300.000 de euro pentru listarea la cota pieței reglementate a BVB și de 70.000 de euro pentru cele care accesează Sistemul Multilateral de Tranzacționare AeRO. Programul finanțat prin planul european PNRR este valabil până la 31 mai 2025, în limita fondurilor disponnibile de 38,20 milioane euro.
Cererile de finanțare se depun on-line pe platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro și sunt evaluate după principiul „primul venit, primul servit”.
„Dezvoltarea pieței de capital prin creșterea numărului de companii listate, diversificarea sectoarelor economice din care provin și lărgirea bazei de investitori, face parte dintr-o strategie începută acum doi ani, din mandatul de ministru al Finanțelor și mă bucur că acest instrument finanțat prin PNRR arată eforturile conjugate ale statului, ale bursei și ale mediului privat, care continuă într-o formulă de complementaritate ce va ridica nivelul de atractivitate al României, întărindu-ne poziția investițională în regiune și la nivel european”, a declarat Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
CITEȘTE ȘI Romgaz a selectat aranjorii programului de emisiuni de obligațiuni corporative. Listare duală, în Luxemburg și la BucureștiProgramul este lansat într/o perioadă în care este apetit pentru bursă și în care în secvență scurtă s-au listat companiile Fort (4RT) și Glissando Garden Center (GGC) pe piața AeRO și Premier Energy (PE) la cota pieței reglementate, ultima după o operațiune de piață cu o valoare de 695,07 milioane euro (139,69 milioane euro).
„Bursa este o parte importantă a economiei naționale și reprezintă, alături de sectorul bancar, cea mai important sursă de finanțare a companiilor locale. Ne bucură sprijinul pe care autoritățile îl acordă dezvoltării pieței de capital prin lansarea celui de-al doilea apel de proiecte menit să susțină companiile să se listeze la bursă”, spune președintele Consiliului BVB, Radu Hanga. “Programul de susținere a dezvoltării companiilor locale prin listarea la bursă, lansat de Guvernul României prin intermediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, contribuie la dezvoltarea economiei românești și aduce antreprenorii locali mai aproape de clopoțelul bursei.”
CITEȘTE ȘI Digi Communications se împrumută de la ING Bank pentru refinanțarea obligațiunilor scadente în anul viitor
Bursa românească a avut un an excepțional 2021, cu 23 de listări de companii din care 3 emitenți – Transport Trade Services (TTS), One United Properties (ONE) și Aquila Part Prod Com (AQ) – au venit la cota pieței reglementate, însă, ulterior, în contextul creșterii dobânzilor piața primară a avut un relativ îngheț cu excepția notabilă a ofertei publice în valoare de 9,28 miliarde lei derulată de Fondul Proprietatea (FP) la Hidroelectrica (H2O),
„Investitorii de la bursă, atât cei instituționali cât și cei de retail, și-au arătat deja disponibilitatea și interesul de a finanța companiile care doresc să se listeze la bursă sau care emit alte tipuri de instrumente financiare pentru a atrage capitalul necesar dezvoltării businessului”, spune Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București. „Apelul de proiecte lansat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene vine într-un moment de dezghețare a pieței listărilor și sperăm ca sprijinul nerambursabil acordat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență să ajungă la cât mai multe companii.”