După ce anul trecut a afișat un rezultat negativ rezultat de scăderile marcate la piață ale deținerilor de portofoliu, Bittnet Systems vine și în primele 6 luni din 2023 cu pierderi, inclusiv operaționale. Compania și-a redus cu 43,53% câștigul pretaxare EBITDA, la 2,88 milioane lei, de la 5,10 milioane lei.
Bittnet Systems (BNET), prima companie de IT listată la cota bursei românești, a înregistrat la nivel de grup, în prima jumătate a acestui an, venituri din contractele cu clienții de 146,05 milioane lei, cu 110,20% mai mari decât cele de 69,48 milioane lei din primul trimestru al anului trecut, păstrând dinamica bună a business-ului existentă și la nivel anualizat. În același interval de raportare, costul vânzărilor a urcat cu 143,23%, la 125,51 milioane lei, de la 51,60 milioane lei.
Compania și-a dublat cheltuielile administrative, la 19,20 milioane lei, de la 8,89 milioane lei, context în care raportează și o pierdere operațională de aproximativ 954.000 de lei la S1 2023. „Perspectiva anualizată confirmă impactul încă ne-absorbit complet al creșterilor de costuri fixe din H2 2022 (chiria noului sediu plus salarizare echipei ca urmare a presiunii inflaționiste)”, spune CEO-ul Mihai Logofătu în raportarea semestrială.
CITEȘTE ȘI Tranzacții între giganții controlați de stat. O parte din energia furnizată de Hidroelectrica clienților săi finali a fost cumpărată de la o altă mare companieLa nivelul rezultatului total global, pierderea este de 5,44 milioane lei, de aproape 4 ori mai mare decât cea de 1,38 milioane lei prinsă în contabilitate în primele 6 luni ale anului 2022. Pe întreg anul trecut, Bittnet a afișat un rezultat total global negativ de 1,93 milioane lei față de profitul brut de 14,60 milioane lei obținut în 2021. Aceasta este rezultatul impactului unei ajustări bilanțiere non-cash, după metoda marcării la piață pentru dețineri de portofoliu ale Bittnet. Este vorba în mod expres despre acțiunile Softbinator Technologies (CODE) și Arctic Stream (AST), care au înregistrat scăderi pe piața AeRO de la BVB. Bittnet a cumpărat 25% din acțiunile Softbinator pentru suma de 8,13 milioane lei în decembrie 2021, iar la raportarea de la jsfârșitul anului trecut nivelul acestei dețineri era de numai 18,40% din titluri. De asemenea, Bittnet mai achiționase și 1,78% din acțiunile Arctic Stream, furnizor de servicii de data center și securitate cibernetică, de asemenea cu traiectorie descendentă pe bursă.
Compania, însă, raportează niveluri record în ceea ce privește capitalurile proprii și resursele de cash, de 89,69 miliane lei și, respectiv 52,22 milioane lei.
La data de 30 iunie, Bittnet Systems avea datorii totale de 216,01 milioane lei, în creștere cu 129,38% față de cele de 94,17 milioane lei de la jumătatea anului trecut. “Creșterea totală a datoriilor este explicată integral de creșterea afacerilor grupului și de creșterea datoriilor la furnizori în linie cu creanțele asupra clienților și cu valoarea înregistrată în creșterea stocurilor. Dacă până acum, puteam spune ca Grupul nu operează cu valori semnificative în stocuri, odată cu alăturarea în pilonul de Cloud & Infrastructure a lui Dataware și TopTech situația s-a schimbat datorită tipicului de business care presupune cumpărarea punctuală pe proiect (project base) de echipamente și livrarea & configurarea pe o perioadă mai lungă de timp”, explică raportarea semestrială.
Titlurile Bittnet Systems au fost listate pe piața AeRo a BVB în primăvara anului 2015, primul exercițiu al unei companii din IT, și ulterior au ajuns la cota pieței reglementate și inclusiv în indicii de piețe de fontieră ai agenției de evaluare financiară FTSE Russell. Compania, în care fondatorii Mihai și Cristian Logofătu și-au diluat treptat participația, are la ultimul preț de la BVB, de 0,2590 lei/acțiune, o capitalizare bursieră de 164,25 milioane lei (33,20 milioane euro).