Declin de aproape o treime de procent la BVB. Etapă de oscilații minore pe volume foarte mici

Declin de aproape o treime de procent la BVB. Etapă de oscilații minore pe volume foarte mici

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 iun 2020

Piața bursieră românească a continuat în nota de indecizie a ultimelor sesiuni. Lichiditatea mică a adus în topul tranzacțiilor acțiuni inedite, precum Nuclearelectrica și Erste Group.

Cum va fi relansată economia, puternic afectată după criza COVID-19, și ce se va întâmpla pe piața bancară, precum și cu fondurile de investiții și cele de pensii, bursa și societățile de asigurări va fi anunțat de cei mai importanți jucători în domeniu la Videoconferința - 
Profit.ro Financial Forum 

„Finanțăm repornirea economiei“. Detalii pot fi aflate AICI

Prima ședință a săptămânii de la Bursa de Valori București a fost caracterizată de aceeași trăsătură a pieței, cu fluctuații reduse și neconcludente pe o activitate foarte redusă. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 21,81 milioane lei (4,50 milioane euro), trădând o nehotărâre a investitorilor după un raliu susținut de aproape 3 luni.

Urmărește-ne și pe Google News

Au lipsit ordinele de la cumpărare care să susțină avansul pieței, astfel încât tendința generală a fost de depreciere. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,27% și indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,29%, până la nivelul de 8.692,09 puncte. Sub aspect tehnic, sesiunea de astăzi nu are nicio semnificație tehnică, indicele celor mai lichide acțiuni românești fiind blocat pentru a 10-a ședință consecutiv între media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55).

Declin de aproape o treime de procent la BVB. Etapă de oscilații minore pe volume foarte mici

Titlurile cele mai intens tranzacționate, cu schimburi însumând 5,13 milioane lei, cele ale Nuclearelectrica (SNN) au subperformat pieței, cu un recul de 2,94%, până la prețul de 14,54 lei/acțiune, ceea ce a și tras în jos indicele energetic BET-NG, pentru un declin de 0,51%. Cel mai important emitent din structura acestuia, OMV Petrom (SNP) a pierdut 1,36% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 0,3275 lei/acțiune, într-o zi în care au cumulat transferuri de 1,78 milioane lei.

DECIZIE Deficitul bugetar se poate apropia de 6,8% din PIB în 2020 CITEȘTE ȘI DECIZIE Deficitul bugetar se poate apropia de 6,8% din PIB în 2020

Sunt mișcări influențate de piețele financiare internaționale care au avut un debut negativ de săptămână pentru activele de risc. În sesiunea asiatică vânzările investitorilor au apăsat contractele futures pe indicele Dow Jones Average Industrial chiar și în zona de 25.300 de puncte, în timp ce tabloul european a fost predominant „roșu”: -0,84% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,76% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,62% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,55% pentru indicele DAX30 din Germania, -0,60% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,23% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,09% pentru indicele PX de la Praga.

La BVB, conectarea cu această presiune la vânzare s-a văzut prin titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), care s-au depreciat cu 3,67%, în acord cu evoluția de pe piața principală din Viena, pe volume echivalente cu 3,82 milioane lei.

Tot pe segmentul instituțiilor de credit, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 1,16%, până la prețul de 2,1800 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,97 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au scăzut cu 0,84%, până la prețul de 11,80 lei/acțiune, pe o activitate de 2,01 milioane lei.

Tot la capitolul financiar, indicele BET-FI, care măsoară evoluția fondurilor închise de investiții, a coborât cu 0,64%, până la nivelul de 42.653,50 puncte, într-o zi în care cel mai important titlu din componența sa, cel al Fondului Proprietatea (FP), s-a corectat cu 0,40%, până la prețul de 1,2350 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproximativ 938.000 de lei. Emitentul a notificat astăzi că săptămâna trecută a achiziționat din piața secundară de la BVB un număr de 5,39 milioane acțiuni proprii, pentru care a plătit suma de 6,46 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari.

Videoconferinta, transmisă în direct și la Profit TV, este organizată cu sprijinul: Alpha Bank, Bursa de Valori București, CEC Bank, Depozitarul Central, Fan Courier, Groupama Asigurari, ING Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Roca Investments, Sif Banat-Crisana și Sif Muntenia.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
nuclearelectrica
erste