Deși primise un vot favorabil în celebrul CEx al PSD din perioada guvernelor controlate indirect de Liviu Dragnea, senatorul Daniel Zamfir are șanse reduse de a obține poziția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară după o negociere între șeful social-democraților Marcel Ciolacu și conducerea PNL. Cedând la schimb o poziție în ANRE, liberalii ar urma să-l aibă drept candidat cu șanse pe Nicu Marcu de la Curtea de Conturi, un nume obținut încă din decembrie 2019 de Profit.ro ca potențial șef al ASF.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Într-o etapă prelungită, în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este decapitată de la părăsirea poziției de președinte de către Leonardo Badea pentru a ocupa o poziție în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, o tranzacție politică între PSD și PNL ar urma să trimită către liberali șefia instituției care are reglementarea și supravegherea piețelor financiare nebancare.
Conform unor surse din zona politică, șeful PSD Marcel Ciolacu ar fi negociat cu premierul Ludovic Orban cedarea conducerii ASF pentru care altminteri social-democrații ar avea majoritatea în Parlament să o obțină. Este mutarea care l-ar îndepărta pe senatorul PSD Daniel Zamfir, inițiatorul celebrei Legi a dării în plată care a catalizat dezbaterile cu privire la piața bancară la cumpăna anilor 2015-2016 și care în această primăvară obținuse un vot intern în partid pentru a fi candidatul la șefia Autorității. Practic, pe Zamfir l-a despărțit de funcția de președinte ASF doar programarea unui vot în plen care, fiind secret, ar fi putut beneficia inclusiv de voturi din partea unor foști colegi lberali ai senatorului, cu un trecut dovedit în a strânge voturi transpartinice pentru acte normative în domeniul protecției consumatorilor de servicii financiare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit unor informații Profit.ro, social-democrații ar fi aflat că, în baza unui târg, conducerea partidului ar fi obținut un loc suplimentar la autoritatea de resort pentru reglementarea pieței de energie, ANRE, cedând însă mai vizibila poziție de șef al ASF, pentru care liberalii ar urma să-l propună pe Nicu Marcu, în prezent la vicepreședinte la Curtea de Conturi. Conform acelorași surse, el este de fapt tot un protejat al PSD, respectiv al lui Paul Stănescu, șeful organizației Olt și care ocupă o poziție de vârf și în conducerea interimară a social-democraților. Stănescu știa, însă, că nu-l poate impune pe Marcu în cadrul PSD, trecând peste nume mai grele intern precum fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici sau senatorul Zamfir.
Ultimul ar fi resemnat și ar fi spus că nu și-a făcut un scop în viață din obținerea șefiei ASF. Pe de altă parte, ar fi conștient că acolo este "un butoi de pulbere", chestiuni aproape de nerezolvat pe segmentul societăților de asigurări. Zamfir ar fi primit propunerea de a prelua șefia ASF, ca parte a înțelegerii de trecere a sa de la ALDE la PSD, încă de anul trecut de la fostul premier Viorica Dăncilă și Teodorovici în eforturile lor de a consolida majoritatea parlamentară într-un răstimp în care guvernul PSD avea un risc – ulterior materializat – de a fi îndepărtat în Parlament. Inițiatorul Legii dării în plată și-a dorit încă de la momentul propunerii această poziție, iar susținerea s-a menținut și pe parcurs în principal dn anumite zone dn partid, inclusiv din partea fostului ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE OFICIALA. Electrica vrea să achiziționeze active ale CEZ printr-un consorțiu format împreună cu SAPE și HidroelectricaNegocierea de către șeful interimar Ciolacu a unei funcții în detrimentul PSD, ar fi stârnt nemulțumiri în partid, cu atât mai mult cu cât șoferii, afectați de deciziile de reglementare din asigurări, sunt o bază electorală a partidului. Teodorovici îl acuză pe față pe Ciolacu de faptul că este înțeles cu PSD.
Promovarea de către PNL a lui Nicu Marcu, vicepreședinte al Curți de Conturi, ar elibera respectiva poziție, iar aceasta ar urma să-i revină fostului ministru al Agriculturii Ilie Sârbu, ca parte într-o înțelegere mai complexă între liberali și Partidul Pro România condus de Victor Ponta, conform unor informații obținute de Profit.ro în primăvară.
Senatorul de Brașov Zamfir și-a câștigat notorietate prin promovarea mai multor legi care vizează protecția consumatorilor de servicii financiare, precum cea a dării în plată care a fost inspirată de avocatul Gheorghe Piperea sau Legea privind conversia creditelor în franci la cursul istoric. În ultimii ani, el a presat pentru ce a numit legile anti-cămătărie, respectiv modificări la Legea privind leasingul, o lege de plafonare a dobânzilor, după cum a contribuit la înlocuirea de la calculul dobânzilor la credite a indicelui indicativ ROBOR cu unul care are ca reper efectiv tranzacțiile realizate în piața interbancară. Sunt legile care i-au adus un nucleu dur de susținători din rândul persoanelor care se simt abuzate de industria bancară.
Acesta este contextul în care, la jumătatea lunii mai, un grup de 8 asociații profesionale, patronale și de protecție a consumatorilor își declarase susținerea pentru această candidatură, cel mai notabil nume fiind acela al Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).
Este de urmărit când ar urma să fie programat votul în Parlament pentru ocuparea poziției de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, rămas vacant.