Debut pe panică la bursă, după măsurile preconizate de Guvern. Acțiunile bancare scad cu 11-15%, declin de 5-6% pentru producătorii de gaze. "Nu țin minte vremuri de genul ăsta. E prăpăd", spune un investitor

Debut pe panică la bursă, după măsurile preconizate de Guvern. Acțiunile bancare scad cu 11-15%, declin de 5-6% pentru producătorii de gaze. "Nu țin minte vremuri de genul ăsta. E prăpăd", spune un investitor
scris 19 dec 2018

UPDATE ora 12:00 Scăderile nu se temperează. Cu o excepție, toate acțiunile sunt „pe roșu”. Tranzacții de peste 20 milioane euro cu 1% din acțiunile Băncii Transilvania.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Vânzările s-au precipitat la BVB după anunțurile de ieri privind introducerea taxei pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor naturale, aplicarea taxei de 3% pe cifra de afaceri pentru companii din energie și ajustări ale sistemul pensiilor cu administrare privată. Acțiunile Băncii Transilvania scad la limita de 15% admisă de sistemul operatorului de piață BVB, cu transferuri de peste 28 milioane lei în primele 15 minute ale sesiunii.

Urmărește-ne și pe Google News

Șoc pe bursa românească după mutările radicale pe care Guvernul le are în vedere în Codul Fiscal și pentru sistemul energetic. Tabloul de la BVB este „roșu” sângeriu, cu primele cele mai tranzacționate 12 acțiuni având scăderi de cel puțin 2%.

Indicii principali pierd aprope 7%, cu indicele BET trecând sub reperul de 8.000 de puncte. Tonul scăderilor este dat de acțiunile bancare, care sunt și cele care fac volume. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) sufereau un recul de aproape 15% în limita scăderilor admise pentru o zi de sistemul bursei. În jurul prețului de 2,0100 lei/acțiune s-au făcut schimburi de aproximativ 33 milioane lei numai în primele 20 de minute de tranzacționare.

EXCLUSIV Surpriză: Ovidiu Buluc, care și-a vândut afacerea Farmexim și Help Net, intră pe piața imobiliară printr-o tranzacție de peste 5 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surpriză: Ovidiu Buluc, care și-a vândut afacerea Farmexim și Help Net, intră pe piața imobiliară printr-o tranzacție de peste 5 milioane euro

La un moment dat, acțiunea băncii rămăsese fără bid. "Nu era nimeni la cumpărare", spune Dumitru, investitor cu experiență de peste 20 de ani, care nu-și amintește o astfel de slăbiciune pe acest emitent. "Nu-mi venea să cred... Nu văzusem niciodată TLV așa... în faza asta. Nu țin minte vremuri de genul ăsta. E prăpăd..."

Guvernul preconizează introducerea unei taxe progresive pe activele bancare pe care ministrul Finanțelor a numit-o „taxa pe lăcomie”.

Penalizate de vânzări și în zilele precedente, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) scădeau cu 10,93%, până la prețul de 11,90 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj, de 1,50 milioane lei.

Titlurile producătorilor de gaze naturale Romgaz Mediaș (SNG) și OMV Petrom (SNP) sufereau deprecieri de 5-6%, pe fondul unor volume sub reperul de 1 milion de lei, în contextul în care Guvernul a anunțat că are în vedere o plafonare a prețului gazelor naturale la 68 lei/MWh, până la 28 februarie 2022.

Indicele energetic BET-NG supraperforma pieței, cu un declin de 4,49%.

„Sunt efecte cumulate”, spune analistul financiar Liviu Moldovan care menționează pe de o parte taxele suplimentare care apasă emitenții și, pe de altă parte, deschiderea posibilității pentru contributorii la fondurile de pensii de a-și retrage banii, care va face ca administratorii de la Pilonul II să fie siliți să vândă o parte din active pentru a putea onora solicitările.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
banca transilvania