Transferurile de tip deal în valoare de 41,46 milioane lei cu titlurile Electrica au ridicat activitatea de tranzacționare de la BVB la unul dintre cele mai ridicate niveluri de la începutul toamnei.
Bursa românească și-a continuat alunecarea din a 2-a parte a acestei luni, piața fiind deja cu peste 10% sub maximul post criză consemnat în luna iunie. Declinul survine și pe fondul unei etape de indecizie pe bursele mature europene, care au avut închideri divergente: +0,27% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,23% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,01% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,09% pentru indicele DAX de la Frankfurt.
BVB nu s-a cuplat astfel la avansul pe linie a piețelor regionale: +1,15% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,54% pentru indicele indicele BUX de la Budapesta și +0,16% pentru indicele PX de la Praga.
La București, indicele reprezentativ BET a avut cea de-a 9 sesiune bursieră consecutivă cu închidere „roșie”, respectiv un recul de 0,16%, până la nivelul de 7.845,51 puncte. Cotația tinde să coboare sub zona de suport de la 7.860 de puncte unde cumpărătorii s-au regrupat de încă 4 ori în acest an. Tendința negativă are putere, după respingerea viguroasă a raliului din prima jumătate a acestei luni, la o confluență de rezistențe dată de o linie de trend descendent, de media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și retragerea Fibonacci de 38,2% a ultimului impuls de scădere început în august.
Rulajul pieței de acțiuni de 80,42 milioane lei (17,49 milioane euro) a fost unul dintre cele mai ridicate din ultimele luni, dar a fost asigurat în proporție de peste jumătate de transferurile speciale din piața deal în valoare de 41,46 milioane lei pe titlurile Electrica (EL), companie care a finalizat recent tranzacția prin care a achiziționat pentru suma de 752 milioane lei pachetele minoritare deținute anterior de Fondul Proprietatea (FP) la 4 subsidiare ale sale.
Schimburile au fost efectuate la prețul de 12,84 lei/acțiune, cu 1,08% sub referința de vineri, în timp ce în piața reglementată, cotația a coborât cu numai 0,15%, până la un preț de închidere de 12,96 lei/acțiune, pe volume echivalente cu numai aproximativ 263.000 de lei.
Slăbiciune pe acțiunile Băncii Transilvania înaintea unui anunț așteptat privind negocierile pentru Bancpost
Interes a existat și pentru acțiunile bancare. Al 2-lea rulaj al zilei, de 8,74 milioane lei, l-au avut titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au suferit un recul de 1,81%, până la prețul de 2,1700 lei/acțiune. Graficul atașat al acestor acțiuni arată 9 sesiuni consecutive în care lumânarea japoneză aferentă a fost de culoare roșie. Piața indică slăbiciune în continuare, iar banda Bollinger inferioară este deschisă, lăsând astfel loc posibilității unei noi etape de scăderi.
Este nervozitatea pieței față de incertitudinile care înconjoară întreg sectorul bancar, Banca Transilvania având, în plus, și necunoscuta unei așteptate tranzacții pentru preluarea Bancpost despre care un anunț era programat la sfârșitul acestei luni. Pe același emitent, în piața deal s-a mai realizat o tranzacție specială în valoare de 1,34 milioane lei.
Cealaltă acțiune bancară de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a pierdut 0,33%, pe volume echivalente cu 1,34 milioane lei. Nivelul de închidere de 12,24 lei/acțiune este cu numai 3,03% peste ultima valoare de tranzacționare a anului trecut, de 11,88 lei/acțiune și deja cu 14,04% sub maximul acestui an consemnat în luna iunie.
Petrolul, cobustibil pentru bursa românească
Într-o zi în care declinul mediu al pieței, dat de indicele compozit BET Plus, este de 0,17%, indicele energetic BET-NG a avut chiar o închidere „verde”, avansul fiind de 0,76%. Acesta a fost susținut de creșterea prețului petrolului Brent peste reperul de 60 dolari/baril. Este o mișcare ascendentă robustă anticipată pentru Profit.ro de către Grațiana Ordean, Senior Financial Analyst la Banca Transilvania, încă de la jumătatea lunii august.
Cel mai important emitent al sectorului, OMV Petrom (SNP), a câștigat 1,76% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind 0,2885 lei/acțiune într-o ședință bursieră în care tranzacțiile s-au ridicat la 2,08 milioane lei. Vineri, piața a asimilat informația cum că fostul ministru al Dezvoltării Sevil Shhaideh a fost numită în Consiliul de Administrație al companiei petroliere, în locul lui Mihai Busuioc, între timp numit în fruntea Curții de Conturi.
Cel mai lichid emitent pe acest segment, cu transferuri însumând 8,32 milioane lei, a fost Transelectrica (TEL), ale cărei titluri s-au apreciat cu 0,17%, până la prețul de 28,65 lei/acțiune. Emitentul a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că linia electrică Reșița-Pancevo a trecut granița, iar proiectul de interconectare România-Serbia aflându-se în fază sa finală. De asemenea, transportatorul energetic a anunțat că va cere reglementatorului pieței va cere ANRE aplicarea unor mecanisme de ajustare a tarifelor de sistem pentru a recupera din pierderi.
Titlurile transportatorului de gaze naturale Transgaz (TGN) au crescut cu 1,01%, până la prețul de 400,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,37 milioane lei.
Tranzacții speciale echivalente cu 1,5 milioane euro pe acțiunile SIF Banat Crișana
Sectorul fondurilor de închise de la BVB a a avut o evoluție apropiată de media pieței, respectiv un declin de 0,14%, până la nivelul de 36.373,68 puncte, al indicelui financiar BET-FI. Acesta a fost tras în jos de titlurile Fondul Proprietatea, care au scăzut cu 0,47%, până la prețul de 0,8450 lei/acțiune. Emitentul a anunțat astăzi că săptămâna trecută a achiziționat, în cadrul programului de răscumpărări aprobat de acționari, un număr de 7,27 milioane acțiuni proprii, pentru care a plătit suma de 6,15 milioane lei.
Cel mai mare interes în piață a existat, însă, pe titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) care au adunat tranzacții de tip deal în valoare de 6,87 milioane lei. Schimburile au fost efectuate la prețul de 2,4700 lei/acțiune, cu 0,40% sub referință.
Alt emitent de la această categorie, SIF Oltenia (SIF5) a notificat astăzi piața că tribunalul București i-a respins ca neîntemeiată cererea de anulare a hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor de la BCR din noiembrie 2016 prin care s-a decis fuziunea prin absorbirea de către bancă a companiilor din grup specializate în administrarea activelor imobiliare (Bucharest Financial Plaza și BCR Real Estate Management). Decizia instanței este atacabilă cu apel în termen de 30 de zile.