Dublă lovitură: Administratorii Pilonului 2 de pensii private vor trebui să aducă noi infuzii de capital. Calculele Profit.ro arată că necesarul se ridică la 3,7 miliarde de lei

Dublă lovitură: Administratorii Pilonului 2 de pensii private vor trebui să aducă noi infuzii de capital. Calculele Profit.ro arată că necesarul se ridică la 3,7 miliarde de lei
scris 19 dec 2018

Acționarii administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor fi obligați să aducă noi infuzii la capitalul social, al cărui nivel minim va fi calculat și actualizat în raport cu valoarea contribuțiilor participanților.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

“Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul în lei, calculat și actualizat în raport cu valoarea contribuțiilor participanților, respectiv: a) 5% din valoarea contribuțiilor, dacă aceasta este sub 100 milioane euro; b) 7% din valoarea contribuțiilor, dacă aceasta este între 100 milioane euro și 500 milioane euro; c) 10% din valoarea contribuțiilor, dacă aceasta este peste 500 milioane euro”, se arată în proiectul de act normativ prin care se modifică articolul 60 din Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul prevede deja o diminuare a comisioanelor administratorilor pensiilor private și dreptul contributorilor, inclusiv a celor la Pilonul II, de a se retrage anticipat, înainte de pensionare, prin aplicarea unei taxe de retragere de 2% din suma acumulată.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Veste încă și mai proastă pentru bursă decât reducerea schemei fondurilor de pensii. Cotațiile de pe piața titlurilor de stat implică o reașezare a prețurilor acțiunilor CITEȘTE ȘI Veste încă și mai proastă pentru bursă decât reducerea schemei fondurilor de pensii. Cotațiile de pe piața titlurilor de stat implică o reașezare a prețurilor acțiunilor

La aceasta se adaugă însă și cerința unui anume capital.

Primele contribuții la Pilonul II au fost virate la luna mai 2008 și, până în prezent, administratorii au primit de la stat contribuții în sumă totală de 40,874 miliarde de lei.

Calculele Profit.ro arată că aplicarea propunerii de modificare a Legii 411/2004, care în prezent instituie un capital social de 4 milioane de euro, îi va obliga pe cei șapte administratori prezenți pe Pilonul 2 să majoreze capitalul social cu suma totală de 3,699 miliarde de lei, de la un nivel actual de 341,24 milioane de lei.

Astfel, liderul pieței, NN Pensii, cu un capital social de 75 milioane de lei în prezent, va fi obligat să își majoreze capitalul social cu 1,36 miliarde de lei, la 1,436 miliarde de lei, în condițiile în care a primit contribuții în administrare de 14,36 miliarde de lei în ultimii 10 ani.

ULTIMA ORĂ Guvernul introduce \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul introduce "taxa pe lăcomie"

Allianz-Țiriac Pensii trebuie să aducă la capitalul social suma de 869,15 milioane de lei, de la 32,37 milioane de lei în prezent, iar Metropolitan Life – 542,78 milioane de lei, de la nivelul actual de 26,41 milioane de lei.

Ceilalți patru administratori – Aegon, Generali, BCR și BRD – au nevoie de aporturi totale de peste 926 milioane de lei, din care Aegon – 361,23 milioane de lei și Generali – 301,57 milioane de lei.

La Pilonul II cotizează peste 7 milioane de salariați, iar sumele acumulate în conturile individuale se ridică la 10 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii private
pilonul 2
capital social
administratori