Cumpărătorii se interpun mișcării corective de la bursă. Regrupare în principal pe acțiunile Băncii Transilvania și reacție prudentă la anunțul ofertei de răscumpărare de la FP

Cumpărătorii se interpun mișcării corective de la bursă. Regrupare în principal pe acțiunile Băncii Transilvania și reacție prudentă la anunțul ofertei de răscumpărare de la FP

Sursa foto: Natee Meepian / dreamstime.com

scris 7 ian 2020

Indicii principali de la BVB au câștigat o cincime de procent, după sesiunile corective de început de an. Activitatea de tranzacționare s-a animat, însă peste jumătate din rulajul pieței a fost asigurat de acțiunile Băncii Transilvania.

Etapa de stres de la sfârșitul anului trecut antrenată de depășirea deficitului bugetar pare a fi fost surmonantă de piețele financiare românești. Moneda națională s-a stabilizat într-un coridor strâns între 4,77 lei și 4,78 lei pentru un euro, iar bursa a oprit cel puțin temporar corecția care a marcat debutul de an.

Urmărește-ne și pe Google News

Sesiunea bursieră de astăzi a adus ca noutate revenirea investitorilor. Rulajul pieței de acțiuni de 41,91 milioane lei (8,78 milioane euro) este cu 73% mai ridicat decât cel de luni și mai mult decât dublu față de cel din prima ședință de tranzacționare a anului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Condusă de Radu Ghețea, Libra Bank pregătește în premieră obligațiuni de 10 milioane euro CITEȘTE ȘI Condusă de Radu Ghețea, Libra Bank pregătește în premieră obligațiuni de 10 milioane euro

De fapt, activitatea de ieri a fost depășită numai de schimburile pe un singur emitent. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au adunat transferuri de 24,56 milioane lei, într-o zi în care acestea s-au apreciat cu 0,39%, până la prețul de 2,5550 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 13,32 miliarde euro (2,79 miliarde euro).

Interesul este sectorial. Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au fost pe locul 2 în clasamentul tranzacțiilor, cu pachete schimbate în echivalent 5,69 milioane lei. Deși cea mai mare parte a volumelor s-au realizat când titlurile au fost peste referință, până la final, cotația s-a corectat cu 0,13% până la prețul de 15,62 lei/acțiune.

Închiderile acțiunilor bancare românești, cele mai sensibile la mișcările piețelor externe, au fost divergente, în linie cu tendințele de sens contrar a principalilor indici europeni într-un climat încă dominat de incertitudini după escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu: +0,18% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,02% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,02% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,76% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -1,33% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,38% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,07% pentru indicele PX de la Praga.

PARADOX Leul românesc, investiție câștigătoare în anul 2019 CITEȘTE ȘI PARADOX Leul românesc, investiție câștigătoare în anul 2019

La București, indicele compozit BET Plus a câștigat 0,19%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,20%, până la nivelul de 9.885,48 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești, după 2 sesiuni cu corecții similare, de 0,56%, pare a-și fi găsit un element de ancorare în media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), care a funcționat de mai multe ori ca suport dinamic pe parcursul actualului trend ascedent, așa cum se vede pe graficul de mai jos.

Cumpărătorii se interpun mișcării corective de la bursă. Regrupare în principal pe acțiunile Băncii Transilvania și reacție prudentă la anunțul ofertei de răscumpărare de la FP

Impulsul principalilor indici a fost apropiat de avansul de 0,22% al titlurilor companiei cu cea mai mare capitalizare de pe bursa românească, OMV Petrom (SNP). Acestea au închis la prețul de 0,4500 lei/acțiune o sesiune în care a adunat tranzacții de 1,40 milioane lei. La acelaș capitol energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a supraperformat pieței, cu o creștere de 0,46%, titlurile Electrica (EL) s-au corectat cu 0,46%, până la prețul de 10,80 lei/acțiune.

Pe segmentul fondurilor închise de investiții, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 1,1950 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al ședinței, într-o zi în care emitentul a anunțat că a depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) prospectul pentru o ofertă publică de răscumpărare ce vizează un pachet de până la 200 milioane acțiuni, reprezentând 2,62% din capitalul social și un sfert din ținta de 800 milioane titluri a programului de buy-back pentru anul în curs aprobat de acționari în noiembrie. Într-o zi în care titlurile SIF au avut, pe ansamblu, o sesiune negativă, indicele finanicar BET-FI a mers pe contrasens față de restul pieței, cu un declin de 0,18%, până la nivelul de 47.155,65 de puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
electrica