Indicii principali de la BVB au câștigat o cincime de procent, după sesiunile corective de început de an. Activitatea de tranzacționare s-a animat, însă peste jumătate din rulajul pieței a fost asigurat de acțiunile Băncii Transilvania.
Etapa de stres de la sfârșitul anului trecut antrenată de depășirea deficitului bugetar pare a fi fost surmonantă de piețele financiare românești. Moneda națională s-a stabilizat într-un coridor strâns între 4,77 lei și 4,78 lei pentru un euro, iar bursa a oprit cel puțin temporar corecția care a marcat debutul de an.
Sesiunea bursieră de astăzi a adus ca noutate revenirea investitorilor. Rulajul pieței de acțiuni de 41,91 milioane lei (8,78 milioane euro) este cu 73% mai ridicat decât cel de luni și mai mult decât dublu față de cel din prima ședință de tranzacționare a anului.
CITEȘTE ȘI Condusă de Radu Ghețea, Libra Bank pregătește în premieră obligațiuni de 10 milioane euroDe fapt, activitatea de ieri a fost depășită numai de schimburile pe un singur emitent. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au adunat transferuri de 24,56 milioane lei, într-o zi în care acestea s-au apreciat cu 0,39%, până la prețul de 2,5550 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 13,32 miliarde euro (2,79 miliarde euro).
Interesul este sectorial. Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au fost pe locul 2 în clasamentul tranzacțiilor, cu pachete schimbate în echivalent 5,69 milioane lei. Deși cea mai mare parte a volumelor s-au realizat când titlurile au fost peste referință, până la final, cotația s-a corectat cu 0,13% până la prețul de 15,62 lei/acțiune.
Închiderile acțiunilor bancare românești, cele mai sensibile la mișcările piețelor externe, au fost divergente, în linie cu tendințele de sens contrar a principalilor indici europeni într-un climat încă dominat de incertitudini după escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu: +0,18% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,02% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,02% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,76% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -1,33% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,38% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,07% pentru indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI PARADOX Leul românesc, investiție câștigătoare în anul 2019La București, indicele compozit BET Plus a câștigat 0,19%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,20%, până la nivelul de 9.885,48 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești, după 2 sesiuni cu corecții similare, de 0,56%, pare a-și fi găsit un element de ancorare în media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), care a funcționat de mai multe ori ca suport dinamic pe parcursul actualului trend ascedent, așa cum se vede pe graficul de mai jos.
Impulsul principalilor indici a fost apropiat de avansul de 0,22% al titlurilor companiei cu cea mai mare capitalizare de pe bursa românească, OMV Petrom (SNP). Acestea au închis la prețul de 0,4500 lei/acțiune o sesiune în care a adunat tranzacții de 1,40 milioane lei. La acelaș capitol energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a supraperformat pieței, cu o creștere de 0,46%, titlurile Electrica (EL) s-au corectat cu 0,46%, până la prețul de 10,80 lei/acțiune.
Pe segmentul fondurilor închise de investiții, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 1,1950 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al ședinței, într-o zi în care emitentul a anunțat că a depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) prospectul pentru o ofertă publică de răscumpărare ce vizează un pachet de până la 200 milioane acțiuni, reprezentând 2,62% din capitalul social și un sfert din ținta de 800 milioane titluri a programului de buy-back pentru anul în curs aprobat de acționari în noiembrie. Într-o zi în care titlurile SIF au avut, pe ansamblu, o sesiune negativă, indicele finanicar BET-FI a mers pe contrasens față de restul pieței, cu un declin de 0,18%, până la nivelul de 47.155,65 de puncte.