Guvernul a eliminat prin ordonanță de urgență suprataxa de 2% din cifra de afaceri anuală datorată ANRE de către companiile din energie și gaze naturale, impusă prin celebra OUG nr. 114/2018. Prima forma a proiectului ordonanței nu includea și abrogarea suprataxei, aceasta fiind introdusă în draftul de act normativ adoptat acum de Guvern, după ce premierul Ludovic Orban l-a atenționat în acest sens pe ministrul Florin Cîțu, în ședința de Guvern.
Eliminarea suprataxei era prevăzută și în proiectul de lege de modificare a OUG 114 pe care Executivul Orban și-a asumat recent răspunderea în Parlament, proiect care însă nu a putut fi promulgat de președintele Iohannis și, deci, nu a intrat în vigoare, din cauza faptului că a fost contestat de PSD la Curtea Constituțională, atât pe fond, cât și pe formă.
Dat fiind că, urmare a demersului PSD, Guvernul Orban nu a reușit să elimine suprataxa de 2% din legislația primară până la finalul anului trecut, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și-a elaborat și adoptat bugetul propriu pe 2020 pe baza ipotezei menținerii suprataxei de 2%. Acum, după eliminarea acesteia din legislația primară, ANRE va fi nevoită să își rectifice bugetul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
OUG nr. 114/2018 a stabilit că principala contribuție bănească pentru finanțarea ANRE se stabilește prin legislația primară și nu de către Autoritate, ca până atunci. În al doilea rând, a fixat această contribuție la 2% din cifra de afaceri anuală a companiilor din sector, nivel de 20 de ori mai mare decât cel anterior. Acum, se revine la prevederea potrivit căreia cuantumul contribuției se stabilește de către Autoritate, aceasta urmând să fie, anul acesta, de 0,1%-0,2% din cifra de afaceri anuală.
Autoritatea a încasat peste 600 milioane lei până în prezent din suprataxa de 2%. "ANRE are în cont, până în momentul de față, 606 milioane de lei din contribuția de 2%. Aceste sume vor fi utilizate, potrivit legii, pentru organizarea și funcționarea ANRE. Banii nu pot fi folosiți în alte scopuri", a declarat, recent, președintele instituției, Dumitru Chiriță.
ANRE va trebui ca, până la finalul lunii martie 2020, să transfere către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri sumele rămase necheltuite din încasările provenite din taxa de 2% pe cifra de afaceri. Suma se referă la sumele încasate în 2019.