Cu pețitori americani, Oil Terminal trece pe profit la S1, cu un rezultat net de peste 1 milion de dolari

Cu pețitori americani, Oil Terminal trece pe profit la S1, cu un rezultat net de peste 1 milion de dolari
scris 14 aug 2019

Pe fondul unor afaceri în creștere cu o cincime, compania care operează terminalul petrolier din Portul Constanța a realizat profit, după ce în perioada similară a anului trecut a înregistrat o pierdere de 1 milion de lei. Un fond de private equity american cu investiții în terminale petroliere din întreaga lume și care își leagă numele de un fost oficial al Administrației George Bush din prima jumătate a deceniului trecut și-a exprimat intenția de a prelua controlul pachetului majoritar al societății în prezent controlată e statul român.

Oil Terminal (OIL) a realizat în primele 6 luni ale acestui an venituri din prestări de servicii de 80,53 milioane lei, cu 20,10% mai mari decât cele de 67,05 milioane lei din primul semestru din 2018. Compania care operează terminalul petrolier din Portul Constanța a obținut un rezultat din exploatare de 6,81 milioane lei și un profit net de 4,61 milioane lei, față de pierderea de 1,07 milioane lei înregistrată în prima jumătate a anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

La T1, compania afișase un câștig net de aproximativ 535.000 de lei, iar pe întreg anul 2018 rezultatul net a fost de aproximativ 317.000 de lei în baza căruia a distribuit un dividend infinitezimal.

Investitori americani mizează că societatea își poate ameliora semnificativ profitabilitatea și și-au exprimat interesul pentru achiziția pachetului majoritar de acțiuni. Fondul de investiții Amerocap au prezentat în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de la începutul acestei luni intenția de a realiza o ofertă pentru preluarea controlului operațiunilor din terminalul petrolier.

TMK Artrom, prăbușire a profitului net semestrial. Anul trecut, producătorul de țevi, deținut de un miliardar rus, tocmai își triplase câștigurile CITEȘTE ȘI TMK Artrom, prăbușire a profitului net semestrial. Anul trecut, producătorul de țevi, deținut de un miliardar rus, tocmai își triplase câștigurile

Fondurile de investiții Amerocap, cu plasamente de 1 miliard de dolari în sectorul energetic și industria de apărare la nivel mondial și sunt în legătură cu Abraham Group, fondată de Spencer Abraham, fost secretar al Departamentului pentru Energie al SUA în perioada 2001-2005. Investitori americani intenționează să investească în Oil Terminal prin societatea Global Petrol Storage, specializată în operarea termninalelor petroliere. Pentru achiziția pachetului de acțiuni țintită, americanii au nevoie de o decizie de vânzare din partea acționarilor, principala contraparte constituind-o statul român care prin Ministerul Energiei deține 59,62% din titlurile companiei.

Obiectivul investitorilor americani este acela de a „pune mai bine în piața de afaceri capabilitățile pe care Oil Terminal le are” prin infuzii de capital, de cunoștințe tehnologice și legături comerciale, profitabilitatea companiei poate fi ridicată.

La data de 30 iunie Oil Terminal avea active totale de 555,01 milioane lei, în creștere cu 2,42% față de cele de 541,90 milioane lei de la sfârșitul anului trecut. În același interval de raportare, datoriile totale au crescut cu 10,43%, la 99,42 milioane lei, de la 90,03 milioane lei.

De la ajungerea în piață a primelor informații cu privire la interesul investitorilor americani, prețul acțiunilor Oil Terminal s-a dublat pe bursă. La ultima cotație, de 0,2630 lei/acțiune, capitalizarea de piață a companiei se ridică la 153,18 milioane lei (32,40 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
oil terminal
bvb
bursa
ministerul energiei
amerocap