Combinatul de aluminiu Alro Slatina și-a înjumătățit în primele 6 luni din 2019 câștigul pretaxare EBITDA, la 106,25 milioane lei, față de 217,10 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Rezultatul pe acțiune este negativ, de -0,002 lei/titlu, însă compania mizează pe o reluare a tendinței ascendente a prețului aluminiului primar, care ar urma să majoreze prețurile de desfacere ale produselor sale. Nu este, însă, un răstimp în care compania să fi bătut pasul pe loc; dimpotrivă, a dat în folosință primele cuve de electroliză în tehnologia AP12LE, a procesat 400.000 de deșeuri de aluminiu și a demarat demersurile pentru o nouă investiție la concesiunile sale africane din Sierra Leone.
Alro (ALR), societate controlată de miliardarul rus Vitali Matchitski, confirmă dinamica nefavorabilă la nivelul rezultatelor financiare care a adus-o deja pe pierdere la T1, cu o nouă raportare negativă la nivelul profitului net. Compania care a devenit relevantă pe bursă majorându-și cantitatea de acțiuni din mâna acționarilor de portofoliu disponibile la tranzacționare („free-float”) la sfârșitul anului trecut reclamă o piață „fragilă” a aluminiului, în care la pe bursa metalelor neferoase de la Londra – London Metal Exchange, cotația aluminiului primar s-a tranzacționat în prima jumătate a acestui an la nivelul de 1.826 dolari/tona metrică, reper cu 17,34% sub valoarea medie de 2.209 dolari/tonă din intervalul correspondent al anului trecut.
Producția de aluminiu primar de aproximativ 142.000 de tone a Alro de la S1 a fost cu 1,58% sub cea din primele 6 luni din 2018, însă declinul a fost ceva mai mare, de 4,05%, la nivelul producției vândute, la aproximativ 78.000 de tone, de la aproximativ 81.000 de tone. Prin contrast, atât producția de aluminiu procesat de aproape 44.000 de tone, cât și livrările de aproximativ 43.000 de tone, au fost în creștere marginală, de sub un procent.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Investitorul american interesat de Oil Terminal și-a prezentat intențiile în fața acționarilor. Ținta - pachetul majoritar sau cel puțin controlul operațiunilor. Reprezentanți ai Ambasadei SUA, prezenți la AGAVânzările au suferit o scădere de 3,34%, la 1,33 miliarde lei, de la 1,37 miliarde lei, iar compania reclamă un context nefavorabil menționând ca primă cauză a acestui mediu potrivnic “declinul economic general din Europa”, care afectează în special industria auto, o mare consumatoare de aluminiu. Cu toate acestea, având în vedere deficitul de aluminiu primar la nivel mondial, Alro se așteaptă la o o reluare a evoluției ascendente a cotațiilor la London Metal Exchange, însă într-un mediu pe care îl caracterizează în continuare a fi “provocator”. Cea mai mare parte a livrărilor, Alro le realizează în Europa.
Compania și-a înjumătățiot marja EBITDA la 8%, de la 16% în prima jumătate a anului trecut, iar prin prisma rezultatului net, a trecut pe pierdere, cu un rezultat negative de 1,48 milioane lei, față de câștigul net de 161,17 milioane lei de la S1 2018.
Este însă un răstimp în care Alro a dat în folosință primele cuve de electroliză în cadrul proiectului demarat cu Aluminium Pechiney, parte a gigantului Rio Tinto, pentru implementarea tehnologiei AP12LE, cu efecte în reducerea consumului de energie.
De asemenea, compania a recilat 400.000 de tone de deșeuri de aluminiu, dintre care nu mai puțin de 30.000 de tone au fost procesate la noua eco-topitorie.
În raportarea semestrială, Alro notifică investitorii asupra faptului că filiala sa, Sierra Mineral Holdings (SMHL), care deține o concesiune de bauxite în Sierra Leone a demarat un nou proiect de investiție pentru o instalație de trihidrat de alumina cu o capacitate de 200.000 de tone. Un studiu de prefezabilitate a fost finalizat, iar în parallel un studio de fezabilitate financiar-bancar a fost început urmând să fie continuat până la finalul lui 2019. Investiția de 400.000 de dolari a fost convenită într-un memorandum semnat de filiala SMHL, Afreximbank și Guivernul din Sierra Leone.
Alro Slatina este listată la Bursa de Valori București unde în luna decembrie a anului trecut și-a majorat free-floatul după ce acționarii majoritari ruși au vândut 33,7% din titluri, cumpărători principali fiind fondatorii retailerului de materiale de construcții Dedeman, frații Dragoș și Adrian Pavăl ce au achiziționat pentru 23,16% din acțiunile companiei pentru 495,99 milioane lei (106,44 milioane euro). La ultimul preț de închidere de pe piața reglementată, de 2,4000 lei/acțiune, capitalizarea de piață a combinatului de aluminiu se ridică la 1,71 miliarde lei (404,59 milioane dolari).