Johan Meyer, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, spune că perspectivele de ridicare a bursei românești la statutul de piață emergentă depind de o îmbunătățire a lichidității care nu se poate ameliora decât prin listarea unor noi companii de dimensiuni mari. „IPO-urile unor companii mari de stat i-ar putea crește șansele de a fi reclasificată.”
România cu o creștere economică peste media din regiune și a țărilor Uniunii Europene poate fi o destinație de investiții atractivă, deși în ultimul timp țara a fost caracterizată de o instabilitate politică sporită, cu impact asupra schimbărilor de ordin legislativ și în domeniul reglementărilor. Este imaginea pe care o zugrăvește pentru investitorii străini Johan Meyer, manager de portofoliu plin din acest an al Fondului Proprietatea (FP), într-o postare pe blogul pentru piețe emergente a Franklin Templeton, compania americană care are în administrare FP din anul 2010.
Condiția pentru atragerea unor categorii mai largi de investitori pe piața de capital românească o reprezintă promovarea pieței la statutul de piață emergentă, de la actualul statut de piață de frontieră. „Pe fondul evoluțiilor pozitive din mai multe domenii, perspectivele ca România să fie promovată la statutul de piață emergentă sunt mai tangibile din septembrie 2016, când țara a fost inclusă pe lista de monitorizare a FTSE”, scrie sud-africanul Meyer în articolul său.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este o idee pe care o reia Meyer la acest început de august: „Mai multe companii de dimensiuni mari listate la BVB ar îmbunătăți vizibilitatea bursei în rândul investitorior și ar putea crește multiplii de evaluare pentru acțiunile acestora.”
CITEȘTE ȘI Antreprenorii români mai au de așteptat până la legiferarea platformelor de crowdfunding. Autoritățile sunt pe poziții diferite în privința reglementăriiNu mai puțin de 8 din cele 9 criterii de calitate ale FTSE în clasificarea piețelor cad în cazul României sub incidența parametrilor specifici piețelor emergente. Principalul obstacol îl reprezintă nivelul scăzut de lichiditate care este puțin să se îmbunătățească până la următoarea evaluare de luna viitoare, iar soluția ar fi listarea mai multor companii.
„Nivelul lichidității pe bursa națională rămâne un factor de preocupare”, rezumă Meyer care amintește că deși la cota pieței reglementate de la BVB sunt listate 87 de companii, numai 5 emitenți sunt incluși în indicele MSCI pentru România.
Din acest punct de vedere, ar fi nevoie de companii mari, iar potențialul mai degrabă vine dinspre sectorul de stat. „Deși IPO-urile unor companii private nu pot susține, ele singure, demersul României de a promova la statutul de piață emergentă, considerăm că IPO-urile unor companii mari de stat i-ar putea crește șansele de a fi reclasificată”, afirmă managerul de portofoliu al FP.
Regresul sub acest aspect este semnalat către investitorii nerezidenți în postarea de pe blogul Franklin Templeton Emerging Markets: „Procesul de listare a participațiilor companiilor de stat a fost întrerupt de mai bine de 4 ani, iar reluarea acestui proces este esențială pentru dezvoltarea viitoare a pieței de capital din România.”
Țara poate fi o destinație bună de investiții, în măsura în care interesele acționarilor minoritari ar fi protejate de implementarea standardelor de guvernanță corporativă. „Bazându-ne pe experiența noastră la fața locului, considerăm că îmbunătățirea guvernanței corporative ar crește și vizibilitatea BVB pentru investitorii străini. Din punctul nostru de vedere, un cadru de reglementare stabil, previzibil și transparent este esențial pentru încurajarea și promovarea investițiilor în România”, conchide Meyer.