Indicii principali de la BVB au pierdut aproape 2 treimi de procent într-o ședință cu tranzacții mai mici de 10 milioane lei în piața reglementată. Nimic din ce ar trebui să fie pe o piață emergentă, așa cum bursa locală a fost promovată recent de agenția FTSE Russell.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
Volumele par a se fi scufundat cu totul la BVB. Sesiunea de astăzi cu tranzacții răzlețe și în care doar 2 emitenți au avut tranzacții de peste 1 milion de lei a dat impresia de piață submergentă, nicidecum de piață emergentă, așa cum recent bursa românească a fost promovată de agenția de evaluare FTSE Russell.
Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 11,76 milioane lei (2,47 milioane euro), și acesta salvat de un transfer special în valoare de 2,41 milioane lei cu acțiuni ale Băncii Translvania (TLV). Aceleași titluri au fost cele mai tranzacționate și în piața reglementată, cu schimburi însumând 2,04 milioane lei, unde cotația a suferit o corecție de 1,24%, până la prețul de 2,3850 lei/acțiune, nivel la care capitalizarea de piață a instituției de credit se situează la 12,44 miliarde lei (2,62 miliarde euro).
CITEȘTE ȘI Suedezii de la East Capital au achiziționat 5,7% din acțiunile Purcari în tranzacția prin care au ieșit cei de la Horizon Capital. Cumpărătorii au mai fost mari investitori și în Fondul ProprietateaCealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a coborât cu 0,84%, până la prețul de 14,16 lei/acțiune, pe volume echivalente cu numai aproximativ 538.000 de lei. Încă și mai ilichid a fost celalălalt titlu care ar urma să intre în structura indicelui FTSE All Cap din septembrie 2020, Romgaz Mediaș (SNG). Acesta a adunat transferuri doar cu puțin peste 385.000 de lei în ziua în care compania a anunțat semnarea unui contract în valoare de 74,33 milioane lei cu societatea Termoficare Oradea pentru livrarea de gaze naturale în intervalul 1 octombrie 2019 – 30 septembre 2020.
Este impactul negativ asupra titlurilor preferate de investitorii instituționali nerezidenț al unei zile nefavorabile pentru activele de risc la nivel mondial. În Europa, tabloul bursier a fost pictat în nuanțe de roșu: -1,11% indicele Euro Stoxx 50, -0,76% pentru indicele FTSE de la Londra, -1,18% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,05% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,78% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,65% pentru indicele PX de la Praga. Pe contrasens, cu un avans de 0,47%, a fost indicele WIG20 de la Varșovia.
La București, indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 0,62%, la fel ca și indicele reprezentativ BET, în timp ce indicii sectoriali au supraperformat ușor pieței cu declinuri de 0,24% pentru indicele energetic BET-NG și de 0,48% pentru indicele finanicar BET-FI care a închis la nivelul de 41.850,28 de puncte. Din structura indicelui care măsoară evoluția fondurilor închise de investiții, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au închis la prețul de 2,1800 lei/acțiune, în staționare, pe al 3-lea rulaj al zilei, de doar aproximativ 554.000 de lei, în ziua în care Consiliul de Administrație a convocat, la solicitarea a 2 acționari minoritari, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor, cu propunerea pentru un program de răscumpărări în echivalent 6,61% din totalul titlurilor, mai generos decât cel votat în primăvară.
Prin contrast, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,85%, până la prețul de 1,1700 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,81 milioane lei. După închiderea pieței, emitentul a comunicat modificări la nivelul cadrului de reprezentare legală care, din 9 octombrie 2019, se va face, la nivelul Administratorului de Fond de Investiții Alternative, respectiv Franklin Templeton International Services prin Eric Bedell, Craig Blair, John Hosie, Rafal Kwasny, Călin Meteș, Johan Meyer, Daniel Naftali, Luis Perez, Boris Petrovic și Denise Voss, ca reprezentanți permanenți, iar Johan Meyer fiind de asemenea și managerul de portofoliu al Fondului, cu reprezentare legașă și la nivelul administratorului de investiții, împreună cu Daniel Naftali și Călin Meteș.
Indicele BET a închis la nivelul de 9.487,05 puncte și păstrează din punct de vedere tehnic secvența specifică trendului ascendent, cu maxime și minime din ce în ce mai ridicate, conform teoriei lui Dow. Momentan, cotația este prinsă într-un impas, împotmolită în zona mediilor mobile care desemnează tedința pe termen scurt și care în momentul de față nu dau semnal de creștere, așa cum se vede pe graficul atașat.