Bursa românească, trasă în jos de sectorul energetic

Bursa românească, trasă în jos de sectorul energetic
scris 20 sep 2017

Deși cotațiile internaționale ale petrolului au atins azi un maxim al ultimelor 5 luni, sectorul energetic de la BVB a fost tras în jos de vânzările investitorilor care așteaptau un discount semnificativ al ofertei dereulate de Fondul Proprietatea la OMV Petrom. Declinul de 2,40% a titlurilor celei mai mari comapnii petroliere românești și deprecierea prin contagiune cu 1,27% a acțiunilor Romgaz au tras în jos întreaga bursă.

Ziua de tranzacționare a început calm la Bursa de Valori București unde un eveniment a marcat listarea obligațiunilor în valoare de 9,7 milioane lei ale companiei de pariuri și jocuri de noroc Superbet Betting & Gaming (SBG20), cu promisiuni ale directorului multibrand că vor reveni să acceseze în piața pe măsură ce compania crește.

Urmărește-ne și pe Google News

În ansamblu, a fost o zi negativă, în care am avut aparentul paradox al unui recul mediu de 1,20% al sectorului energetic, măsurat de indicele BET-NG, într-o zi în care cotațiile internaționale ale petrolului au atins noi maxime ale ultimelor 5 luni. Prețul țițeiului Brent s-a apropiat de reperul de 56,40 dolari/baril către finalul sesiunii de tranzacționare londoneze.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Asociația Brokerilor: Fondurile de pensii de la Pilonul 2 nu iau totdeauna decizii în favoarea contributorilor CITEȘTE ȘI Asociația Brokerilor: Fondurile de pensii de la Pilonul 2 nu iau totdeauna decizii în favoarea contributorilor

Declinul are un resort intern, respectiv oferta publică derulată de Fondul Proprietatea (FP) care va vinde 1,45 miliarde titluri OMV Petrom (SNP), echivalentul a 2,56% din capitalul social într-un plasament accelerat care începe imediat. Investitorii au extrapolat că precedentele exerciții de acest tip s-au efectuat cu discounct față de prețul din piața secundară și au fost însoțite de o tendință descendentă pe bursă.

Astfel, titlurile OMV Petrom au coborât cu 2,40%, până la prețul de 0,2850 lei/acțiune, pe primul rulaj al zilei, de 11,70 milioane lei. Cu puțin după orele prânzului declinul era chiar și de peste 3%, așa cum se vede pe graficul intraday atașat.

Bursa românească, trasă în jos de sectorul energetic

Reacția pieței a fost corectă, după cum s-a dovedit la finalul sesiunii de tranzacționare. Prețul tranzacției a fost stabilit la 0,2750 lei/acțiune, a anunțat Fondul, ceea ce ridică valoarea ofertei accelerate la 399,85 milioane lei (86,94 milioane euro). O altă noutate o reprezintă extinderea operațiunii de piață și către investitori de retail.
Prin contagiune, scăderea de pe acțiunile OMV Petrom (SNP) s-a răsfrânt și asupra titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), care au suferit un recul de 1,27%, până la prețul de 31,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 9,35 milioane lei. Schimburile pe acești 2 emitenți au reprezentat 58,17% din activitatea de tranzacționare de 36,19 milioane lei pe segmentul acțiuni.

Câștigurile SIF-urilor la 8 luni au crescut. Peste 300 milioane lei în \ CITEȘTE ȘI Câștigurile SIF-urilor la 8 luni au crescut. Peste 300 milioane lei în "pușculița" celor 5 societăți

Este declinul care a influențat întreaga piață. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,71%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,74%, până la nivelul de 7.918,05 puncte. Influența din mediul extern a fost neutră, în piețele europene indicii având oscilații modeste: -0,16% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,05% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,08% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,06% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,13% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,18% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,02% pentru indicele PX de la Praga.

În aceeași linie au fost și alte acțiuni lichide de la BVB. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 0,88%, până la prețul de 2,2400 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 3,33 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota pieței locale de capital, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD) a avut un recul apropiat, de 0,79%, prețul de închidere fiind de 12,50 lei/acțiune, la capătul unei ședințe în care schimburile pe acest emitent au fost de 2,21 milioane lei. În piața deal, singura tranzacție specială, în valoare de 1,17 milioane lei, s-a realizat tot pe această acțiune.

Zi „verde” pe segmentul fondurilor închise

Vânzătorul în tranzacția de la OMV Petrom, Fondul Proprietatea, a avut o sesiune slabă, cu un rulaj de numai aproximativ 598.000 de lei, cotația apreciindu-se ușor, cu 0,35%, până la prețul de 0,8550 lei/acțiune.

Indicele financiar BET-FI a avut o dinamică apropiată, +0,43%, nivelul de închidere fiind 37.874,01 puncte. Cel mai lichid din componența sa, cu un rulaj de 2,29 milioane lei, a fost astăzi SIF Banat Crișana (SIF1), care s-au apreciat cu 0,20%, până la nivelul de 2,5100 lei/acțiune, cu 2 pași de cotare peste noul preț al ofertei publice pe care emitentul o derulează pentru un număr de 20,00 milioane titluri, reprezentând 3,64% din capitalul social al societății.

Tranzacții peste 1 milion de lei s-au realizat și pe titlurile SIF Oltenia (SIF5), care s-au apreciat cu 0,71%, până la prețul de 2,1150 lei/acțiune. Cotația este cu 9,36% peste ultimul preț, de 1,9340 lei/acțiune, de dinainte de Adunarea Generală Ordinară a Acținoarilor din 6 septembrie care a aprobat repartizarea profitului net aferent anului 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
bvb
bursa
fondul proprietatea
romgaz
banca transilvania
brd
superbet