Industria fondurilor de pensii reacționează la comentariile negative ale Asociației Brokerilor. „Au ales să paraziteze subiectul.”

Industria fondurilor de pensii reacționează la comentariile negative ale Asociației Brokerilor. „Au ales să paraziteze subiectul.”

Sursa foto: Cogent / dreamstime.com

scris 19 sep 2017

Asociația fondurilor de pensii administrate privat respinge afirmațiile Asociației Brokerilor potrivit cărora administrarea fondurilor nu se face în interesul contribuabililor.

În contextul unor critici pentru voturile din Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Bursa de Valori București (BVB), Asociația Brokerilor a atacat frontal industria fondurilor de pensii. Este o poziție care astăzi a primit o replică din partea Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Urmărește-ne și pe Google News

„Reprezentanții acestei asociații au ales să paraziteze subiectul fondurilor de pensii private ca mijloc pentru a-și promova agenda proprie în conflictul pe care aceștia îl au cu Bursa de Valori București”, spune comunicatul organizației de reprezentare a intereselor industriei fondurilor de pensii, remis astăzi redacției.

Mihai Tudose: Pilonul II de pensii va deveni opțional CITEȘTE ȘI Mihai Tudose: Pilonul II de pensii va deveni opțional

Comentariile negative ale Asociației Brokerilor – care afirma inclusiv că administrarea contribuțiilor nu se face întodeauna în interesul investitorilor – au avut ca punct de plecare un vot în AGOA de la BVB în care acționarii au respins o propunere de modificare a bugetului de venituri și cheltuieli în sensul eliminare a unei scheme de recompensare a conducerii și angajaților Bursei cu acțiuni în valoare de 1,5 milioane lei. Cum aceste bonusuri ar urma să se adauge altei scheme în valoare de 4 milioane lei aprobată în AGA de bilanț, Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor afirmase că este imoral ca echivalentul a aproape 3 sferturi din profitul net de 7,5 milioane lei al operatorului de piață din anul 2016 să meargă către angajați.

Cum propunerea sa a reunit numai 44,36% din voturile din AGOA, asumarea a fost că fondurile de pensii nu au marșat la această propunere, care ar fi lăsat mai mulți bani în companie, pentru valoarea acționarilor.

Dragnea: Guvernul va vedea dacă e oportun ca Pilonul II să fie opțional, în urma unei analize a Casei de Pensii CITEȘTE ȘI Dragnea: Guvernul va vedea dacă e oportun ca Pilonul II să fie opțional, în urma unei analize a Casei de Pensii

APAPR amintește că voturile exprimate de acționari sunt confidențiale, iar „accesul privilegiat la acestea și specularea din partea oricărei persoane sunt de natură să ridice semne de întrebare cu privire la deontologia profesională a acelor persoane”. „Politica de vot a administratorilor fondurilor de pensii a fost și este independentă, urmărind interesele participanților și principiile de etică și guvernanță corporativă”, mai spune comunicatul structurii de reprezentare a fondurilor de pensii.

Entitățile de la așa-numitul Pilon 2, al fondurilor de pensii cu administrare privată și contribuții obligatorii reprezintă cel mai constant cumpărător de acțiuni din piața de capital românească, plasamentele la BVB ale acestora pe segmentul de equities depășind echivalentul a 1,5 miliarde euro.

Asociația Participanților în Fondurile de Pensii: Guvernul luptă cu Pilonul 2 nu pentru binele viitorilor pensionari, ci ca să facă rost de bani pentru cheltuielile imense CITEȘTE ȘI Asociația Participanților în Fondurile de Pensii: Guvernul luptă cu Pilonul 2 nu pentru binele viitorilor pensionari, ci ca să facă rost de bani pentru cheltuielile imense

Asociația Brokerilor contestase că fondurile de pensii ar avea în vedere maximizarea randamentului pentru contribuabili și recomanda „o dezbatere mai largă asupra modului în care sunt administrate fondurile de pensii si o mai atentă supraveghere din partea ASF, atât a procesului investițional, cât și în cel corporativ decizional al societaților de administrare”.

Fondurile de pensii au fost ținta mai multor declarații guvernamentale și potențiale măsuri care ar urma să diminueze contribuțiile la entitățile care sunt cel mai constant cumpărător de acțiuni de pe piața de capital românească. După ce ministrul Finanțelor Publice Ionuț Mișa a vorbit despre desființarea Pilonului, declarație ulterior retractată de liderii majorității guvernamentale, au fost vehiculate mai multe măsuri între care: diminuarea contribuțiilor, eliminarea comisionului de încasare a contribuțiilor, iar finalmente premierul Mihai Tudose a declarat că Pilonul 2 ar urma să devină opțional.

viewscnt
Afla mai multe despre
apapr
asociatia brokerilor
bvb
bursa
dan paul
pilonul 2
fonduri de pensii