Adunarea Generală a Acționarilor de la BVB a respins astăzi o propunere a unui grup de acționari, reprezentând brokeri pe segmentul de retail, de a nu fi acceptată schema de comisionare și tarifare aprobată la AGA de bilanț. Astfel, va rămâne și taxa minimă de 0,95 lei/acțiiune pe ordinul executat, despre care Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor, spunea că omoară retailul.
Investitorii vor mai avea de anul viitor de plătit o taxă de aproximativ 1 leu pe fiecare ordin executat, adăugată celei procentuale pe care o plăteau până în prezent la brokeri. Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Bursa de Valori București a respins astăzi o propunere de revocare a deciziei din aprilie care o introduce venită din partea segmentului caselor de brokeraj pe segmentul retail.
Asociația Brokerilor și o serie de case de brokeraj controlând 7,09% din acțiunile Bursei de Valori București solicitaseră la sfârșitul lunii august introducerea pe ordinea de zi a AGOA un punct care vizează anularea deciziei din AGA de bilanț privind noua schemă de tarifare, care avea inclusă o taxă de 0,95 lei pe ordinul executat.
CITEȘTE ȘI Investitorii, la o scădere bursieră de 5% de o mare sperieturăSemnatarii erau Asociația Brokerilor, împreună cu Finaco Securities, SSIF Confident Invest, Interfinbrok Corporation, Intervam și Vienna Investment Trust.
În condițiile unui cvorum de 65,03% din acțiuni, numai 30,88% din acționari au votat în favoarea acesteia, în timp ce 68,82% au fost voturi împotrivă. „Punctul depus de acționarii petenți a fost respins”, concluzionează președintele de ședință și al CA al BVB Lucian Anghel. Taxarea a fost amânată după AGA de bilanț și urmează să fie aplicată începând cu anul 2018.
Prezent la AGA, Lucian Isac, director general la SSIF Estinvest Focșani, explică rațiunile pentru care au încercat să schimbe schema care includea comisionul minim. „Sunt total inadecvate pentru nivelul actual al pieței de capital din România”, spune acesta, menționând lichiditatea redusă a pieței și accesarea slabă de către clienții de retail, care ar urma să fie cei mai loviți de această taxă.
Isac, ce protestase și la AGA de bilanț față de noile tarife, a insistat că noul context ar justifica într-un grad încă și mai ridicat eliminarea comisionului minim. Având în vedere că guvernul vorbește de faptul că Pilonul 2 de pensii administrat privat, în prezent cu contribuții obligatorii, ar urma să devină opțional, o participare mai mare a retailului ar fi în măsură să absoarbă „șocul care va veni dacă se va întâmpla ceva cu fondurile de pensii”.
Sporesc deja costurile de tranzacționare asupra cărora vor urma să se răsfrângă și efectele noii legi privind fondul de compensare depus care a fost propus de dezbatere de Minsterul Finanțelor. „Dacă vrem să ne dezvoltăm și să creăm o piață lichidă, ar trebui să avem grijă de retail”, a mai spus directorul Estinvest.
CITEȘTE ȘI Statul pregătește un nou fond pentru persoanele fizice păgubite pe piața de capital, cu reguli inspirate din experiența compensării fraudei HarinvestUnul dintre puternicii contestatari la AGA de bilanț fusese Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor, care afirma că cei mai afectați exact micii investitori despre care conducerea Bursei spune că vrea să-i atragă. „Nu trebuie să omorâți tot retailul”, declara acesta.
Impactul fusese resimțit deja de investitori acolo unde casele de brokeraj introduseseră taxa minimă de 1 leu pe ordinal executat. Tranzacțiile intraday devin, practic imposibile, reclama pentru Profit.ro Paul, investitor cu 15 ani de experiență pe piața de capital românească. „Făceam tranzacții intraday. Micuțe, dar făceam. Nu mai pot să fac. Nu ies în câștig.” În opinia sa, pe lângă volumele reduse, micii investitori au mai primit o lovitură din partea schemei de tarifare. „Îi duci în sapă de lemn. Rămân doar băncile să tranzacționeze”, a conchis investitorul.